Peki söz yüzüğünü kıza kim takar? Evlenmeye karar verenler için nişan ilk adımdır ve kişiler, söz yüzüğünü kim keser sorusuna cevap arar. Söz yüzüğü kurdelesini kim keser diyenler için bunu genellikle, damat veya gelin adayının aile büyükleri yapar.
Bu konuda net bir kural olmasa da nişan kurdelesini genellikle kız veya erkek tarafından yaşı büyük ve saygı duyulan bir aile büyüğü keser. Kurdeleyi kesen kişinin genellikle güzel bir evliliğinin olmasının da şans getirdiğine inanılır.
Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser.
Öncelikle "Söz yüzüklerini kim alır" sorusunun cevabıyla başlayalım! Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Özellikle evlilikten önce taraflar nişan yaparak yüzük takmaktadır. Bu nedenle yüzüğün kadınlarda ve erkeklerde hangi elin hangi parmağına takılması gerektiği merak edilmektedir. Genellikle tarafların aynı seçtiği yüzüklerin sağ elin yüzük parmağına takıldığı bilinmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Çünkü bunun şans getirdiğine inanılır. Kız ya da erkek tarafından biri kurdeleyi kesebilir. Özellikle erkek tarafından birinin kurdeleyi kesme zorunluluğu yoktur. Bu kişi ailede sevilen, sayılan ve hürmet gören kişidir.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Bu sorunun cevabı kültüre göre değişmekle birlikte, genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından tutulur. Bazı kültürlerde tepsiyi tutan kişi gelinin kız kardeşidir. Diğer kültürlerde ise tepsi gelinin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından tutulur.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Tepside veya nişan yastığında, kırmızı kurdele ile birbirine bağlanmış söz yüzükleri ve kurdeleyi kesmek için şık bir makas bulunur. Genellikle erkek tarafından bir aile büyüğü, iyi dilekleriyle bir konuşma yaparak yüzükleri takar ve yüzükleri birbirine bağlayan kırmızı kurdeleyi keser.
Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser.
tek taş pırlanta o düğün öncesi evlenme teklifi yapılırken erkeğin bir jestidir.
Duş alırken, yüzük takılı kalabilir ancak temizlik yaparken, bulaşık yıkarken ya da farklı kimyasallara temas riski olduğunda kesinlikle çıkarılmalıdır. Aksi halde yüzük daha hızlı ve kalıcı şekilde hasar alacaktır.
Kız isteme merasiminde öncelikli olarak her iki tarafında çekirdek ailesi ve aile büyükleri katılır. Organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme merasiminin yapılacağı evin genişliğine göre de çiftlerin yakın arkadaşları, kuzenleri gibi yakın çevreleri merasime davet edilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Nişan, genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Düğün masrafları nasıl ki geleneklerimize göre damada aitse, nişan masrafları da yine bu geleneklerimize ve adetlerimize göre geline aittir. Ama günümüzde bu durum biraz farklılık gösterebilir.
Nişan harcamaları geleneksel olarak kız tarafına aittir. Nişan töreninin gerçekleşeceği salon, ikramlıklar ve benzeri harcamalar gelinin ailesi tarafından karşılanır. Aynı şekilde damadın giyeceği takım ve tercihe göre damada takılacak saat de nişanda kız tarafına düşen harcamalar arasındadır.
Nişan merasimi, ailelerin kaynaştığı, evliliğin habercisi olan bir törendir. Yapılan bu törenler yüzük kesildikten sonra geline ve damada takılır.
Nişan anında tepsiyi varsa kızkardeşin tutar,yoksa yakın bir arkadaşını ya da akrabanı görevlendirebilirsin,genelde senden küçükler tercih edilir... Kurdeleyi de kız babası keser... Ya da iki babanın da ortak kararıyla daha büyük bir aile reisi kesebilir dede gibi..
Allahümme ellif beynehüma kema ellefte beyne Ademe ve Havva. Ve kema ellefte beyne Muhammedin ve Hadice-tel-kübra ve Aişe-te ümm-il müminine . Ve beyne Aliyyin ve Fatıma-tez-zehra.
Rüyada kırmızı kurdele kesmek, rüya sahibinin yeni ve çok farklı ortamlara gireceğine delalet eder. Bu rüya, rüya sahibinin sorun ve sıkıntılarından kurtularak yeni arkadaşlıklar edineceği ve kendine yeni amaçlar belirleyeceği önemli adımlar atar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri