Odyometri Testi Sonuçları Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Hastaların SRT ve UCL değerleri, iletim tipinden kaynaklanan işitme kayıplarında yüksektir. İşitme şikayetleri olmayan hastalarda konuşma odyometrisine göre SRT değeri 20 dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri ise 100-120 dB'e eşit olarak sonuçlanmaktadır.
0-25 dB arasında ise Normal işitme. 25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. 40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı.
Odyogram iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafiktir. Saf ses frekansları (Hz) odyogram grafiğinin yatay (X) eksenini, ses şiddeti seviyesi (dB) ise odyogram grafiğinin dikey (Y) eksenini oluşturur. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır.
İlgili 20 soru bulundu
Normal sonuçlar, kişinin işitme fonksiyonunun normal olduğunu gösterir. Anormal sonuçlar ise işitme fonksiyonunda bir problem olduğunu gösterir.
Hafif Derecede İşitme Kaybı (30-50 dB)
Tüm sesleri duymakta zorlanırlar, konuşulanı tam olarak anlamak için cihaza ihtiyaçları vardır.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Saf Ses Odyometrisi
Buton yardımıyla hasta bu sesleri duyup duymadığını – ne kadar duyduğunu gösterebilir. İşitilen ses seviyesi böylelikle belirlenir. Hava yolu ve kemik yolu işitme seviyesi bu ölçümde belirlenir. Hava yolu ölçümleri işitme eşiğini tanımlamak için yapılır.
Saf ses odyometri testi, işitmenin değerlendirilmesinde en çok uygulanan test yöntemidir. Bu test ile her iki kulakta da minimum duyulabilen işitme düzeyi ölçülmektedir. Sessiz bir kabinde farklı frekanslarda sesler gönderilerek hava ve kemik yolu ölçüm ile kişinin en az duyduğu seviye tespit edilir.
Odyogram yorumlama yapılırken saf ses ortalaması alınarak belirli aralıklarda işitme derecesi oluşmaktadır. Saf ses ortalaması; 500 hz, 1000 hz, 2000 hz, 4000 hz hava ve kemik yolları işitme eşikleri ayrı ayrı toplanılır ve 4'e bölünür kalan sayı belirli aralıklara göre işitme kaybı derecesi oluşur.
Hafif Derece İşitme Kaybı
Hafif derece işitme kaybına sahip kişiler, 20dB ile 40dB arasındaki sesleri duyabilirler. Bu kişilerin yaprak hışırtısı ve rüzgar sesi gibi çok düşük seviyeli sesleri duymakta güçlük çekmesi beklenir.
İŞİTME KAYBININ DERECESİ Erişkinlerde 20 dB'e kadar olan işitme seviyeleri normal kabul edilirken bebek ve çocuklarda 15 dB in üzerindeki işitme seviyeleri işitme kaybı olarak değerlendirilmektedir.
En iyi tedavi seçeneklerini önerir. İşitme kaybı, desibel işitme düzeyi (veya dB HL) olarak ölçülür. Bu, kişinin işitebildiği en yumuşak seviyedir.
70 - 90 dBHL arasındaki işitme kayıplarına ileri düzeyde işitme kaybı denir. Bu gibi vakalarda çok güçlü işitme cihazları takılır. Ya da implant gerekebilir.
Sağlık Bakanlığının yetki verdiği hastaneler,yapılan başvurular ve rapor özellikleri ile birlikte kişilere gerekli testler yapılarak rapor verilir. Engelli raporu alabilmek için istenen oran en az %40 olarak belirlenmiştir. %40'ın altında orana sahip olanların engelli raporu alması mümkün değildir.
Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak. Tekrarı ve gürültünün gece yapması halinde ceza iki katına çıkacak.
İşitme kaybı, farklı yaş gruplarında ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle belirtileri değişkenlik gösterir. Ama yaygın olarak konuşmayı ve sesleri anlama güçlüğü, yüksek sesle konuşma tekrar etme ihtiyacı ve yüksek sesle konuşma işitme kaybı belirtileridir.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Tip A: Normal timpanogram. -100 ile +50 daPa basınç aralığında tepe veren, statik esneklik değeri 0.39 ile 1.30 cc arasında değişebilen timpanogramdır. Tip As(stiffness): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 0.35 cc'nin altında olan timpanogramdır. Otosklerozun tipik bulgusudur.
Timpanometri, orta kulaktaki havalanmanın ve kemikçiklerin normal olup olmadığını anlamaya yarayan bir yöntemdir.
Sıvı birikimi, orta kulağın normal fonksiyonlarını etkileyebilir. Tip C: Orta kulak basıncının düşük olduğunu gösterir. Bu durum, eustakiyan tüpü disfonksiyonunu veya basınç denge sorunlarını gösterebilir. Tip Ad: Kulak zarı çok hareketsizdir ve genellikle orta kulak iltihabını veya sertleşmesini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri