Damadın erkek kardeşi düğünde ne yapar sorusunun en temel yanıtı damat beyin düğüne hazırlanmasına yardımcı olmaktır. Çünkü o genelde damadın sağdıcıdır.
Bu kapsamda yapılan uygulama, "gelinin tanıdıkları geline, damadın tanıdıkları ise damada takı takar" şeklindedir. Ayrıca gelinin damada, gelinin ailesinin de damada takı taktığına da şahit olursunuz. Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir.
Bacanak: İki kız kardeşle evlenmiş iki erkek birbirlerinin bacanağı olur, Kayınpeder veya kaynata: Gelin için damadın, damat için gelinin babasıdır. Kayın, valide veya kaynana: Gelin için damadın, damat için de gelinin annesidir.
Düğünde takılan altınlar, takılar kısaca ziynet eşyalarının tamamı kadına aittir. Bu takıların hangi eşin ailesi ya da yakınları tarafından takıldığının bir önemi yoktur. Yani takılar kim tarafından, kime takılırsa takılsın kadına ait olur ve kadının kişisel malı sayılır.
Sağdıçlar genellikle birbiriyle aynı takım elbise ya da smokin giyinirler. Ancak aynı giymek tabii ki zorunlu değil. Sağdıçlarına, eş birer yaka çiçeği takmalarını söyleyerek de diğer misafirlerden ayrışmalarını sağlayabilirsin. Sağdıçların aynı kıyafeti giyme adeti Antik Roma döneminden geliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Erkeğin sağdıçları da, damadın hazırlanması, oyun oynama, çeyiz ve gelinin alınması, gelinin sağdıçlarına ve diğer kişilere bahşiş verilmesi, düğün yemeğinin hazırlanması, gerdek gecesi ve daha birçok konuda damadın yanında yer almaktadırlar.
Düğünde sağdıçlar, düğün organizasyonunun önemli bir parçasıdır ve çiftin yakın arkadaşları, erkek kardeşleri veya akrabaları arasından seçilirler. Sağdıçların görevleri, düğünün sorunsuz ve keyifli geçmesini sağlamak ve çiftin yanında destek olmaktır.
Nişan töreninde yüzükler aile büyükleri tarafından takılır ve kurdela kesilip fotoğraf çekimi yapılır. Dilerseniz bir organizasyon şirketiyle birlikte çalışarak evinizi nişan gününüz için hazırlatabilirsiniz. Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır.
Bunun dışında yengenin yardımcıları olur. Toy beyinin eşi kızın yengesi olur. Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Ailelerin tanışma merasimine genellikle tatlı götürülür. “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” inanışından yola çıkarak süregelen bu gelenek için genellikle lokum, çikolata, baklava gibi tatlılar tercih edilir. Tabii gelinin annesine vermek üzere bir demet çiçek de genellikle ilk tanışmada götürülecek hediyelerdendir.
Elti Ne Demek? Erkek kardeşlerinin eşlerinin birbirlerine karşı kullandığı isimdir elti! Gelinin kocasının erkek kardeşinin eşi, eltisi olur. Eltiler, yaşları yakınsa ve kafa yapıları uyuyorsa birbirleriyle eltinin ötesine geçip; iki iyi arkadaş olabilirler.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Düğünde takı maliyeti, takı miktarına, takının ayarına ve gramına göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle, ortalama bir düğünde takı maliyeti 50.000 TL ile 100.000 TL arasındadır.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Nişanda Kurdeleyi Hangi Taraf Keser? Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Sağdıç damadın düğün öncesi ve esnasındaki sağ koludur. Dolayısıyla sağdıç olmak hiç de kolay değildir. Bu sebeple sağdıçlık görevini genellikle damadın en yakınları üstlenir. Ancak sağdıcın bekar veya evli olması gibi bir şart söz konusu değildir.
Nedime, günümüzde daha çok gelinin en büyük yardımcısı olarak bilinir. Gelinin en yakın arkadaşı genellikle nedime olarak seçilir. Nedime Nedir? Düğüne hazırlıkla birlikte, gelinlik seçiminden düğünün her aşamasına kadar gelinin yanında olan kişilere nedime adı verilir.
Dolayısıyla sağdıç kol kurdelesi sol kol yerine sağ kola takılması tercih edilmektedir. Özellikle kişisel tercihlere ya da kültürel farklılıklara dayanan bazı durumlarda bu durum değişmektedir. Genel olarak damat kurdelesi sol kola takılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri