Işık hızına yaklaşırken görelilik Birbirine göredir ve görelilik teorisinin adı da buradan gelir. Örneğin Dünya'nın Güneş'e ortalama uzaklığı değişmez. Bu yüzden Dünya'nın uzayda pek yer değiştirmediğini sanırsınız.
Ve ışık hızına ne kadar yaklaşırsanız sizin için zaman o kadar yavaşlayacaktır. Einstein ilk başta özel görelilik kuramını oluşturmuştur. Bu kuramda ışık hızı sabitliği ile zamanın ve hareketin kişiye göreceliğinden bahseder. Fakat özel görelilik newtonun kütleçekim kuramı ile ters düşüyordu.
Çünkü, siz ışığın hızına yaklaştıkça kütleniz de hızla artar. Eğer saniyede 300.000.000 metre hızla yolculuk yapmaya çalışırsanız, kütleniz sonsuz olur ve onu taşımak için sahip olmanız gereken enerji de sonsuz olur. Bu nedenle, hiçbir şekilde ışık hızı geçilemez.
Orijinal Soru: Neden kütleli bir cisim ışık hızına ulaşamaz? Çünkü hızlanan cismin enerjisi ve dolayısıyla kütlesi artar. Çünkü Eintein ünlü formülü E=mc2 gereği kütle enerji, enerji de kütle demektir.
Çünkü ışık hızına yaklaştıkça sürekli kütle artar ve ışık hızına erişmesi için gereken enerjiyi de her seferinde artırmak gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Işıktan hızlı giderseniz kütleniz de artacaktır. Eğer ışık hızına ulaşmayı başarırsanız kütleniz sonsuz olur ve onu taşımaya yarayacak enerjinizde sonsuz olur bu yüzden ışık hızı aşılamaz.
Yukarıda dediğim gibi ışık hızı artmaz ama:
Fotonların momentumu da değişir; çünkü ışığın momentumu enerjinin ışık hızına bölümüne eşittir.
Çünkü ulaşması için sonsuz enerji gerekir ama bu bile yetmez çünkü sonsuz enerji demek sonsuz kütle de yaratır demektir ve bu böyle sürüp gider. Yani ışık hızına erişme bu nedenle hiç bir şekilde mümkün olmaz.
Kısacası geminiz üstüne 1 trilyon kere trilyon fil oturmuş gibi ezilecektir. Bu nedenle warp motoru çalıştırmak pratikte imkansızdır.
Işıktan hızlı gitmek ve fotonlar
Işık hızında gitmek sadece uzayda gitmek ise y çizgisinin değeri sıfır olur; yani ışık hızında giden cisimler için zaman geçmez. Gerçekten de ışık parçacıkları ve elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı olan fotonlar için zaman hiç geçmez.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Hayır, ışıktan daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Çünkü ışık hızı, bir nesnenin mümkün olan en yüksek hızıdır ve bu hız Einstein'ın özel görelilik teorisine dayanır. Özel görelilik teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar ve ışık hızının en yüksek hız olarak tanımlanmasını sağlar.
Dolayısıyla eğer ki arabamız ışık hızında gidiyorsa, içerisindeki gözlemci için zaman durmuştur. Bundan ötürü farları yaktığında, herhangi bir değişim gözleyemez; çünkü zaman akmamaktadır.
Kütle etkisiyle bükülmüş uzayzaman alanında, zaman bükülmenin etkisiyle yavaşlar. Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Işık hızına ulaşmak şart değil
Hareket halindeki cisimlerin boyu duran veya daha yavaş giden gözlemcilere göre her zaman kısalır ve zamanı her zaman daha yavaş akar. Bunun için ışık hızına yaklaşmaya gerek yoktur.
Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Bu hız 9000 ışık hızına eşittir.). Bu hızdaki bir uzay gemisi bir gün içerisinde 24 ışık yılı mesafeyi katedebilir.
Alcubierre sürücüsü, çevresindeki uzay-zamanı bükerek veya eğrileştirerek uzay gemisinin çevresinde bir kütleçekim dalgası, yani "warp baloncuğu" olarak bilinen bir uzay-zaman alanı oluşturur. Bu warp baloncuğu içerisinde her şey normaldir.
Işık hızında seyahat eden bir iğne, Dünya'ya çarptığı andaki kinetik enerjisi nedeniyle felaketlere yol açabilir. Dünya'nın yüzeyinde büyük bir krater oluşabilir ve çevredeki alanlar yıkıcı bir şekilde etkilenebilir. Ayrıca, iğne tam enerjiye dönüşecek ve nagasakiden 2.864 kat daha büyük bir patlamaya neden olacaktır.
Zamanın hızı, ışık hızından güneş ile dünya arası mesafe olan 149,6 milyon kilometrede 8,44 dakika hızlıdır. Sonuç olarak ışık hızının zamanı durdurması imkansızdır.
Düşüncelerimiz ise beynimizdeki kimyasal tepkimeler ve nöronlar arası iletişimle oluşuyor. Bunların hepsi kütleli parçacıklar tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, beynimizdeki nöron iletişiminin veya kimyasal tepkimelerin ışık hızında gerçekleşmesi mümkün olmadığından, düşünce hızımız ışık hızından yavaştır.
Ögetay Kayalı Özel göreliliğin bir diğer önemli sonucu da boy kısalmasıdır. Tıpkı zaman genişlemesinde olduğu gibi, ışık hızına yakın hızlarda boy da göreli olarak değişime uğrar. Bir cisme göre durgun olan biri tarafından ölçülen uzunluk, o cismin öz uzunluğudur.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Peki ışık hızı neden değişmez ve göreceli değildir? Işık hızı evrendeki maksimum hızdır. Bu nedenle ışık hızı hep aynı hızdadır ve değişmez. Gözlemcinin hızı ne olursa olsun ışık hızına eklenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri