Vefat edenin sosyal güvenlik kurumuna olan borçlarından kural olarak mirasçıları da sorumludur.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Sonuç olarak; mirası kabul etmiş mirasçılardan her biri ölen mükellefin vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu tutulurlar.[15] Vergi dairesi tarafından ölen mükellefin tüm vergi borçları, veraset ilamı esas alınarak her mirasçıya düşen miras payı oranında hesaplanarak tahsil yoluna gidilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Miras hukuku ölen kişinin borcu
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Miras hukukunun temel prensiplerinden biri olan külli halefiyet ilkesine uyarınca, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras, bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Mirasın bütün olarak intikaliyle, mirasa konu olabilecek hak ve alacaklarının yanı sıra mirasbırakanın borçları da mirasçılara geçmektedir.
Mirasçılar, mirasbırakanın intikale elverişli tüm borçlarından, kural olarak kendilerine intikal eden terekeyle sınırlı olmaksızın kişisel malvarlıklarıyla ve müteselsilen sorumlu olurlar.
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
Vefat eden kişinin mirasçıları, ölüm belgesi ile bankaya giderek kişinin kredi kartı borçlarını sorgulayabilir. Teminat edilen borcun ödenmesi talep edilir.
Murisin mal varlığını aşan vergi borcundan kaçınmak isteyen mirasçılar Türk Medeni Kanunu'nun 605 ve devamı maddeleri gereğince mirası reddederek vergi borçlarından ve mükellef sıfatı ile diğer ödevlerin yerine getirilmesinden kurtulabileceklerdir. Mirası red süresi 3 (üç) ay olarak belirlenmiştir.
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Kardeşlerden Biri Reddi Miras Yaparsa Ne Olur
Ancak bu durumda kardeşler yasal mirasçı sıfatı ile murisin mirasından pay alırlar. Mirasın reddi işlemi reddi yapan kardeşi mirastan çıkarır. Mirastan çıkan kardeşin payı kalan mirasçılar üzerine paylaştırılır.
Miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olması halinde, mirasçılar mirası reddetmiş sayılır. Bu durumda, miras bırakanın borçları mirasçılara geçmez. Ancak, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarının tamamı mirası reddetmişse, miras bırakanın borçları, miras bırakandan sonra gelen mirasçılara geçer.
Bankalara ödenmesi gereken kredi borcu, muris bir diğer ifadeyle miras bırakanın yakınlarının sorumluluğu altına girer. Diyelim ki vefat eden kişinin bir borcu, aynı zamanda sağ kalan eşi ve çocukları var. Eşi dörtte bir; çocukları da kendi aralarında dörtte 3 oranında bu borçlardan sorumlu oluyor.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz.
Ölen Kişinin (Murisin) Vergi Borcunda Zamanaşımı
Kamu alacaklarından olan vergi borçlarında zamanaşımı süresi kanunda açıkça öngörülmüştür. Bu süre içerisinde tahsil edilmeyen miktarların artık zamanaşımı tabi olduğu belirtilir. Miras bırakanın vergi borcunda zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur.
Ölünün üzerinden, sağlığında mazereti sebebiyle tutamadığı oruç borçlarının düşürülmesi için fidye verilmesi hususu, âyet ile sabittir. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumuna yetecek kadar fidye öder.” (el-Bakara, 2/184) buyrulmaktadır.
Mirasta denkleştirme davasında 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Geçmiş kira bedeli amacıyla açılan ecrimisil davası ise geriye dönük 5 yıllık süre için açılabilir. Ayrıca, zamanaşımı bahsinde belirtmek gerekir ki, miras hakkı zamanaşımına uğramaz.
Mirasçılar Bir Yıl İçinde Anlaşamazsa ve Dava Açmazsa; Mirasçılar tarafından bir yıllık süre sonunda anlaşma sağlanamaması ve dava açmamaları durumunda Bakanlıkça Kanunun öngördüğü şekilde mirasa konu arazilerin mülkiyet devri için mirasçılara 3 ay ek süre verilir.
Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş veya etmemiş miras payına haciz konulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri