Zaman ışık için yoktur ve bu da sonuç olarak ışık için zaman akmıyor ve geçmiyor demektir. Peki Zamanın akmaması ne demek. zamandaki hareketinizin durması demektir. Çünkü görelilik teorisine göre uzay zamandaki herşey zamanda ışık hızında hareket eder.
Işık hızına ulaşmak şart değil
Hareket halindeki cisimlerin boyu duran veya daha yavaş giden gözlemcilere göre her zaman kısalır ve zamanı her zaman daha yavaş akar. Bunun için ışık hızına yaklaşmaya gerek yoktur.
Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Einstein'ın Özel Görelilik Teorisi'ne göre, ışık hızına yaklaşan bir nesnenin zamanı yavaşlar ve nesne daha kısalır. Bu, "zaman dilatasyonu" ve "uzunluk kontraksiyonu" olarak adlandırılır. Teorik olarak, eğer bir nesne tam olarak ışık hızında hareket ederse, zaman durur ve nesne sıfır uzunluğa sahip olur.
Einstein'ın görelilik teorisine göre ışık hızında zaman, ışık hızında giden kişi için durur.
İlgili 18 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Hayır, ışıktan daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Çünkü ışık hızı, bir nesnenin mümkün olan en yüksek hızıdır ve bu hız Einstein'ın özel görelilik teorisine dayanır. Özel görelilik teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar ve ışık hızının en yüksek hız olarak tanımlanmasını sağlar.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Saniyede yaklaşık 299.792 kilometre (saniyede 186.282 mil) gibi inanılmaz bir hızla seyahat eden güneş ışığının gezegenimize ulaşması yaklaşık 8 dakika 20 saniye sürer. Bu, Güneş ışınlarının sıcaklığını hissetmemiz, yaklaşık 8 dakika 20 saniye önce Güneş'ten yayılan aydınlatma anlamına gelir.
Işık 1 yılda (25 920 000 000km) X (365) = 9 460 800 000 000km yol almaktadır. Yapılan hesaplama bir ışık yılının 9.5 trilyon km'ye karşılık geldiğinin göstermektedir.
Kütle etkisiyle bükülmüş uzayzaman alanında, zaman bükülmenin etkisiyle yavaşlar. Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Saatiniz sadece 5 dakika ilerlerken, Dünya'ki herhangi bir gözlemci için 10 dakika geçecektir. Eğer ışık hızına ulaşırsanız, Dünya'daki herhangi bir gözlemcinin perspektifine göre zaman sizin için durur. Fakat size göre zamanın akış hızı aynıdır. Yani siz bu değişimi hissedemezsiniz.
Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor. Zamanın hızı ışık hızı bu yüzden ışık hızından daha küçük hızlar ile ışık hızı ile aynı hızda olan gözlemciler ya da maddeler için zamanın yorumu farklı oluyor.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir.
Dünya'nın Güneş'e olan tam uzaklığı yörünge boyunca değişmekle beraber yaklaşık olarak 150 milyon kilometre veya 8.3 ışık dakikasıdır. Astronomik birim, genellikle Güneş Sistemi veya diğer yıldız sistemleri içindeki uzaklıkların ölçümünde kullanılır.
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
Soğuk atom bulutundaki atomlar, kelimenin tam anlamıyla bir salyangoz hızından daha yavaş hareket ederler ve bu bulut dünyadaki en yavaş şeydir.
Beyinde düşünce hızı saatte 1.6 kilometre ile 432 kilometre arasında değişmektedir.
Işığın boşluktaki hızı yaklaşık 300,000 km/s'dir. (Tam olarak 299,792,458 m/s'dir).Tüm elektromanyetik dalgaların boşluktaki hızı da budur.
Sonuç Özetleyecek olursak, Newton fiziğinde zamanda yolculuk yapılamayacağı bir kabuldür çünkü zaman mutlak kabul edilir. Özel Görelilik ve Özel Göreliliği içine alan diğer teorilere göreyse de (Genel Görelilik ve Standard Model gibi) zamanda ileri yolculuk yapılabilir, fakat geriye yolculuk yapılamaz.
Ross'un da belirttiği gibi; "Saat imkânsız bir nesnedir. Termodinamiğin İkinci Yasası'nı, Entropi Yasası'nı ihlal etmektedir. Eğer zamanda yolculuk saati mümkün hale getirirse, zamanda yolculuğun kendisi imkânsız olur.
Einstein'a göre, hareket ettikçe zamanı yavaşlatırız. Mekân, zaman ve hareket ilişkisi birbirine bağımlıdır. Bu teori, 1971 yılında yapılan bir deneyle desteklenmiştir. İki atom saati üzerinde yapılan deneyde, hareket halinde olan saat, duran saatten daha kısa bir süreyi göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri