Maliye, kat maliklerinin vergi borcu yoksa; İlgili belediye'ye yazı yazarak “iskan alabilir” anlamında borcu yok yazısı yolluyor ve ancak bundan sonra yapı denetim belediyeye son % 5 hakedişini tamamlıyor ve böylece iskan alınarak bina bitmiş oluyor.
İş bitirme belgesi nasıl alınır araştırmasında olanların, mağdur olmamak adına kat mülkiyeti olan konutlara yatırım yapmalarında fayda vardır. İş bitirme bölge belediyelerinin binanın tamamen bitmiş ve oturmaya hazır hale gelmesinin ardından ve binanın %95 oranına gelmesinden sonra verilen evraktır.
Oluyor. Kısaca tanımlamak gerekirse iskan, Ruhsatı inşaatın bitmesi sonrasında binanın kanun ve yürütmeliklerde belirlenen standartlara uygun olduğunu teyit eden yapı kullanım izni belgesidir diyebiliriz. Aynı zamanda iskanı olan ev, oturma izni verilmiş ev demektir.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Bu şekilde iskan belgesi alınmamış olan binalarda daire sahibi iskan alabilir mi, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Bireysel olarak iskan belgesini alabilmek mümkün olmuyor. İskan belgesini alabilmek için sadece müteahhitte olan belgelerin ilgili idarelere verilmesi gerekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması olarak karşımıza çıkıyor.
Yapının iskan ruhsatı alınabilmesi için, yapının ruhsatlı şekilde yapılmış ve ruhsata uygun şekilde tamamlanmış olması gereklidir. Yapı ruhsat süresi içerisinde ruhsat ve eklerine uygun şekilde tamamlanan projeler için, ilgili belediyelerden yapı kullanım ruhsatları veriliyor.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
-MÜTEAHHİTLİK NUMARAN VAR, ANCAK RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMİYORUM BELEDİYEDEN, NE YAPMAM LAZIM? -GRUBUN OLMADAN RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMEZSİN, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE İNŞAAT YAPABİLMEN İÇİN VEYA YAPTIĞIN İNŞAATIN İSKANINI (YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ) ALABİLMEN İÇİN MÜTEAHHİTLİK GRUBUNUN OLMASI ZORUNLUDUR.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
· İskân belgesi alınması için öncelikle projeye uygun yapılmayan bölümlerin tekrar yapılması veya düzenlenmesi gerekir. Bu durum büyük ölçüde masraflara yol açabilir. · Beş sene içinde iskânı alınmayan binalara para cezası veya yıkım kararı uygulanır. Aynı zamanda iskânı olmayan dairede oturmanın cezası da bulunur.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
İskan belgesi verilirken inşaatın teknik özelliklerine dikkat edilir. Binada kullanılacak yakıtın cinsi, ısıtma sistemi, su ve elektrik tesisatları, döşeme teknikleri, ortak kullanım alanları dahil duvar dolgu maddeleri dahil olmak üzere teknik özelliklere yer verilir.
İskan Sorgulama
İskan belgesi sorgulama, E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem ile bir binanın veya konutun iskanı olup olmadığı sorgulanabilir. İnternete iskan sorgulama e-devlet yazmanız yeterlidir. Bu işlem binanın sahibi veya konutun kiracısı tarafından yapılabilir.
Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı için geçerli olan “Yapı Kullanma İzin Harcı Tarifesi”ne göre, konutlar için brüt alan başına 20,50 TL, işyerleri için brüt alan başına 41,00 TL harç ödenmesi gerekmektedir.
Bazı bankalar, konut kredisi için tek başına kat irtifakını yeterli görmez ve iskân şartı arar. Bundan dolayı, konut projeye uygun yapılsa dahi, iskânı olmayan bir konutu almak bazı zorluklar ve riskler barındırabilir. Bir yapı için henüz iskan belgesi alınmamış ise, resmi kayıtlarda bu yapı inşaat olarak gözükür.
İskanı olmayan bina satın alınmamalı
İskan belgesi evin tamamlandığı anlamına gelen bir belge. Bu belgenin olmaması evin henüz oturulabilir olmadığını gösteriyor. İnşaat firması, yasal prosedürleri yerine getirmediği için iskansız binayı satabiliyor.
İskan, yapının projesine ve bölgenin imar planına uygun bir şekilde inşa edilmişse veriliyor. Ancak aksi şekilde inşa edilen ya da borcu ödenmemiş yapılara iskan belgesi düzenlenmiyor.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmesi gerekiyor. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor.
İşyeri ruhsatı başvurularında faaliyetin yürütüleceği yapının iskan/yapı kullanma izin belgesi ruhsatının sunulması gereklidir. (Yönetmelik madde 5) Hatta Türk Ceza Kanununun 184/3. maddesinde iskanı bulunmayan bir yapı için işyeri ruhsatı verilmesi durumunda ruhsat düzenleyene ceza verileceği düzenlenmiştir.
İskan belgesi, diğer adıyla yapı kullanma izni belgesi, belediye yetkilileri tarafından verilen, yapının ilgili kanun ve yönetmeliğe uygun bir şekilde tamamlandığını gösteren izin belgesidir.
İskan ruhsatının alınmaması..
Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor. Ancak, kısmi yapı kullanma izni verilmiş ise izin verilen kısımlar bu hizmetlerden yararlanabiliyor.
İskan, inşaatın yapıldığı ve ruhsatın alındığı bağlı belediyeden ya da valiliğe bağlı olan İl Özel İdaresi'nden alınabilir. İskan almak için yapı ruhsatı alırken verilen projeye uygun hareket edilmesi gerekir. Ruhsat ve eklerde belirtilen uygunlukta tamamlanan yapılara iskan verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri