Teknelerin sağ tarafını belirtmek için 🟢 “yeşil” renk ile işaretlenen bölüme sancak taraf, sol tarafını belirtmek için 🔴“kırmızı” renk ile işaretlenen bölüme ise iskele taraf denir.
SANCAK FENERİ: Teknenin sancak bordası üzerinde ve pruvasından sancağına doğru 112,5˚lik bir açıdan görünen, sabit yeşil renkli seyir feneri.
İskele sancak bir geminin sol ve sağ kısmını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
“Lar” kelimesinin “Lade” yani yükleme anlamına gelen fiilden türetilmişti. Teknenin sancak (sağ) tarafında kürek-dümen donanımı olduğundan yükleme-boşaltma işlemleri için rıhtıma her zaman iskele (sol) tarafından yanaşılırdı. Bu deyim de "yükleme tarafı" anlamında kullanılagelmişti.
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Genel ve sıklıkla kullanılan bir gemi dümen komutu da alabanda komutudur. İskele alabanda sözü de dümeni sola doğru tam bir şekilde sonuna kadar çevirmektir. Sancak alabanda ise gemi dümenini sağa doğru sonuna kadar çevirmektir.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
1.1.
Geminin seyir durumunda iken rotasını değiştirmeye, manevra yapan geminin hareketlerini kolaylaştırmaya yarayan çelik sacdan yapılmış elemanlardır. Dümen sancak veya iskeleye döndürüldüğü zaman geminin seyir hızına bağlı bir su kuvveti ile gemiyi çevirmeye çalışır.
“Borda” teknenin hangi bölümüdür? Teknenin su kesiminden yukarda kalan, dıs kısmına borda denir.
İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Yelkenli teknede yönler kavramının İngilizce karşılıkları ile ayrıntılı olarak şemada gösterilip anlatıldığı sayfa. Pruva / Fore : Teknenin baş tarafının ilerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan. Pupa / Stern : Teknenin kıç tarafının gerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan.
Omuzluk, pruva ve pupa tarafından iskele ve sancak tarafına doğru 45 derecelik açı içerisindeki kısım anlamına geliyor. Bu durumda “iskele baş omuzluk terimi” geminin sol ön köşesini anlatıyor. Tam tersine, “sancak baş omuzluk terimi” ise geminin sağ ön köşesini ifade ediyor.
Su çekimleri nedeniyle seyirleri kısıtlı olan tekneler 23 sayılı Kuralda kuvvetle yürütülen tekneler için belirtilen fenerlere ek olarak, en iyi görülebilecek bir yerde, ufkun her tarafından görülen ve dikey bir doğru üzerinde bulunan üç kırmızı fener veya bir silindir gösterebilir.
DÇÖT-Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü
Eğer bir beyaz bir de kırmızı ışık görüyorsanız gördüğünüz o tekne yol hakkına sahip olan teknedir. Bu durumda ya sancağa dönerek arkasına geçmeniz ya da sizi geçmesine müsaade etmemiz gerekir.
Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Teknenin su kesiminden yukarda kalan, dış kısmına borda denir.
Cenova. Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene flok ya da Cenova denir. Öndeki yelken teknenin diğerini geçmiyorsa ya da çok az geçiyorsa flok, %5'lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.
ALABANDA: Bordanın iç kısmı veya dümenin 35° ye kadar basılması.
Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. Türkçeye en geç 19. yüzyılda İngilizce turn astern (geriye doğru dönüş) kavramından geçmiştir. Genellikle acil durumlarda kullanılan ve küçük bir çapta çabucak dönme sağlayan bir manevradır.
Denizcilik terimi olan alabanda kelimesi 'iskele alabanda' veya 'sancak alabanda' şeklinde söylenir. Bu komut alabanda etmek yani dümeni sağa veya sola kırmak anlamına gelir. Bundan dolayı iskele alabanda denildiği zaman dümen iskele yönünde döndürülür. Bu komuta göre dümenin sona kadar döndürülmesi lazımdır.
Teknenin ön kısmına baş, arka kısmına kıç denir. Tekneyi baş-kıç doğrultusunda ikiye ayıran hatta omurga hattı denir. Teknenin ortasından geçen ve omurga hattına dik olan hatta kemere hattı denir. Teknede: Baştan ileri yöne pruva, Kıçtan geri olan yöne pupa denir.
Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmına verilen addır. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır.
Baş / Fore: Teknenin üstündeki ön kısım. Baş Istralya / Forestay: Ana direği tepesinden öne doğru geren çelik tel, arma elemanı. Borda / Board: Teknenin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan tarafı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri