Yürüme analizi özellikle serebral palsi hastası olan çocuklarda, başta Parkinson olmak üzere hareket bozukluğu olan hastalarda ve protez kullanan kişilerde uygulanır. Özellikle ampute kişilerde protez öncesi yürüme analizi yapılır. Protez takıldıktan sonra tedaviyi kontrol amaçlı tekrarlanır.
Yürüyüş analizi yürüyüşteki bozuklukların tanısı ve vücudun yürüyüş sırasında ki normal yürüyüş anatomisine göre orta çıkan değişikliklerin değerlendirilerek, bu bozukluklara yönelik tedavi ve yürüyüş işlevselliğinin yeniden kazanılmasını sağlamak için yapılan bir değerlendirmedir.
Yürüme Analizinin en etkili yöntemleri; kinematik analiz, dinamik atektromiyografi, dinamik pedobarografi, enerji ölçümleri ve kinematik analiz yöntemidir. Analize başlamadan önce hastasının fiziksel ölçümleri alınır.
Yürüme analizi için gerekli ekipmanla donatılmış ayak sağlığı merkezlerinde yapılabilir.
Yürüme analizi, hastanın basınç sensörlerleri ile donatılmış düz bir platform üzerinde yürütülmesi esasına dayanır. Basınç sensörleri vasıtasıyla hastanın ayak tabanınından gelen veriler bir bilgisayar ekranında ayak tabanı basınç haritası şeklinde görüntülenir. Yani bir nevi hastanın ayak izi çıkarılmış olur.
İlgili 36 soru bulundu
Ayak analizi nedir? Ayak analizi, ayak tabanındaki basınç dağılımını hem durma ve adım atma hallerinde detaylı olarak gösterir. Bu nedenle ayak analizinde basınca duyarlı olan elektronik algılayıcıların yer aldığı özel bir tarayıcı bölümü kullanılır.
Yürüme bozukluğu olan çocukların Ortopedi Doktoru tarafından değerlendirilip, takip edilmesi erken tanı ve tedavi olanağını sağlar.
Topuk ağrıları, Düz tabanlık, Ayağın içeri batması, Topuk dikeni sorunlarının kesin olarak tespit edilmesi için ayak analizi yaptırmak yeterli olur.
Yürüme bozukluğunun en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde özetlenebilir: Kas iskelet ve eklemlerle ilgili travmatik yaralanmalar (Kırık, çatlak, burkulmalar, kas ve bağ yaralanmaları) Kas iskelet ve eklemlerle ilgili enfeksiyonlar veya inflamatuar süreçler (Artritler -eklem iltihaplanması)
Basış bozukluğu nedir? Ayakta doğuştan ya da sonradan oluşabilen anomalilere bağlı olarak yük dağılımında ve yürüyüşte oluşan problemlere genel olarak basış bozukluğu denir. İçe basma, dışa basma, çökmüş taban, yüksek kavisli ayaklar basış bozukluğunun temellerini oluşturur.
— Açık ve düz bir alanda bir insan 5 km . /h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır.
Normalde yürüyüş hızı 80m/dk'dır. Hızlı yürüme ve koşmada daha fazla anaerobik metabolizma gerekir.
Patolojik yürüme vücudun tekrarlayan doğal hareketler va- sıtası ile öne taşınma işleminde meydana gelen aksaklıklar olarak kabul edilmektedir. Yürüme döngüsünü olumsuz yön- de etkileyen patolojik etmenler; ağrı, deformite, azalmış du- yusal ya da motor kontrol, denge olarak sıralanır.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Başınızı dik tutun, karnınızı içe çekin
Yürüyüş sırasında duruşunuz da önemli. Başınız öne eğik durumda yere bakarak veya tam tersi yukarı bakarak yürümeniz omurga sağlığınızı bozacaktır. Gözleriniz karşıya bakacak şekilde, başınız dik durumda, karnınızı içe çekerek yürümeye özen gösterin.
Çift destek süresi (Yüzde 26.9: Yürüme sırasında her iki ayağınızın da yerde olduğu süre. Bu yüzde düşük olduğunda ağırlığı bir ayağınızın üzerine verdiğiniz sonucu çıkıyor). Yürüme asimetrisi (Yüzde 22: Bir adımınızı attığınız zaman öteki ayağınızın ondan daha yavaş mı yoksa daha hızlı mı olduğunu gösteren bir rakam.
Yürüme bozukluğu genel olarak nörolojik (sinir sistemi ile ilgili) veya nörolojik olmayan nedenler olarak kategorize edilebilir. Nörolojik nedenler arasında; inme (kısmi felç), nöropati (sinir hasarı), hareket bozuklukları, beyin ve beyincikle alakalı bozukluklar ve omurilik bozuklukları yer almaktadır.
Liv Hospital Pediatrik (Çocuk) Ortopedi Kliniği; çocukluk çağlarında görülen doğumsal ya da kazanılmış nörolojik, enfeksiyöz, tümöral, travmatik ve diğer nedenlerle ortaya çıkan kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Ayak röntgeni, ayak bileğini ve ayağın iç bölümünü görüntülemeye yarayan, hastaların yararlanabilecekleri tanı işlemidir. Ayak burkulması, zedelenme, kas yırtıkları, yaralanma ve daha birçok sağlık sorununda uzman hekimler tedaviyi planlayabilmek amacıyla önce ayak röntgeni talep ediyor.
Yamuk Basmak Nasıl Düzelir? Pozisyon olarak içe doğru dönük olan ayak tarak kemikleri yaşla beraber kendiliğinden düzelir. Eğer kemiksel bir içe dönüklük durumu var ise bu durum sadece ameliyat yolu ile düzeltilebilir. Diğer durumlarda içe basma kendiliğinden düzelmektedir.
Kişiye özel tabanlık fiyatları, 2.500 TL ile 3.000 TL arasında değişir. Fiyatların detayları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kliniğimize gelemeyen müşterilerimiz için evde veya işyerinde bilgisayarlı ayak analizi hizmeti veriyoruz.
Bu hastalıkların takip ve tedavisi nöroloji uzmanları tarafından yapılır. Hareket Bozuklukları: Hareket bozuklukları en sıklıkla Parkinson hastalığı olmak üzere distoni, esansiyel tremor, diskineziler, huzursuz bacak sendromu gibi hastalıkları barındırır.
Yürüme ve denge bozukluğu olan kişilere doğru yürümeyi öğretmek ve denge koordinasyonunun arttırılmasını sağlamak amacıyla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun yanı sıra Robotik Rehabilitasyon ve Bilgisayarlı Denge Sistemlerinden de faydalanılmakta ve bu uygulamalar tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.
Kişinin en iyi tanı için en yakın sağlık kuruluşunda, ortopedi bölümünden randevu alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri