İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
Normalleşme Teşviki
Bu destek kapsamında SGK primleri, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanır. Destek tutarı aylık 1,341.56 TL olarak belirlenmiştir. Bu desteğin süresi ise sigortalı işçinin kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık gün sayısının ortalaması ile sınırlıdır.
Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir, Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.
EMEKLİLİK GÜNÜNÜZÜ DE ETKİLİYOR
Ödenen primler işçinin uzun vadeli prim günlerine ekleniyor ve emeklilik hesabında geçerli oluyor. İşsizlik maaşı alırken 90 gün içinde iş bulup 12 ay kesintisiz çalışanlar Türkiye İş Kurumu'na (İşkur) talepte bulunarak sigorta primlerinin eklenmesini sağlayabilir.
İŞKUR Kursiyerleri 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılır.
İlgili 38 soru bulundu
İşverenler başvuru sonucunu e-Devlet üzerinden takip edebilecektir.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
Bakan Bilgin, “İşe alınan her bir işçinin tüm sigorta primleri ve ücreti üzerinden alınan vergi devlet tarafından karşılanıyor. Yürürlükteki asgari ücret üzerinden sağlanan 1500 lirayı aşan desteğin yaklaşık 1350 lirasını sigorta primi, 200 lirasını ise vergi desteği oluşturuyor.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
İşsizlik ödeneği alan bir kişi maaşı aldığı sürece herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık maaşı alırsa, bu kişilerin ödenekleri emeklilik nedeniyle kesilir. Alınan işsizlik maaşı emekli maaşını ücret olarak etkilemese de işsizlik maaşı alırken emeklilik durumu söz konusu olursa işsizlik maaşı kesilir.
Katılımcılar; program kapsamında tek seferde en fazla 6 ay, toplamda en fazla 9 ay çalışabilir. Devam zorunluluğu bulunan program süresinde toplam 5 gün ücretsiz izin kullanabilir. Mazeretsiz olarak TYP'den ayrılan vatandaşlar 24 ay boyunca TYP'den yararlanamazlar.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Nakdi ücret desteği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
1 Aylık Sigorta Primi Ne Kadardır? Asgari ücret işveren maliyeti dâhilinde sağlık ve işsizlik primleri bulunur. İşsizlik ödeneği dışında kalan tutar sigorta primi olarak adlandırılır. Temmuz ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla 2023 aylık sigorta primi 2.749,87 TL'dir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ
GSS hesaplaması brüt asgari ücretin yüzde 3'ü alınarak ortaya çıkıyor. SGK, 2023'ün ilk 6 ayı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 300,24 lira olarak belirlemişti. Buna göre asgari ücrete yüzde 34,04 zam geldiği için GSS primi 402 lira oldu.
İşveren taraf, çalıştırdığı asgari ücretli çalışan için işsizlik sigortası primi ödemekle yükümlüdür. İşveren bu sigorta priminin %2'sini ödemek zorundadır. Brüt tutarı 10.008,00 TL olan asgari ücretin üzerine eklenecek %2'lik dilim işveren tarafından işsizlik sigortası primi niteliğinde ödenir.
Asgari ücret için işverenlere verilen devlet desteği 100 TL'den 250 TL'ye çıkarılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2023 yılı asgari ücretini net 8 bin 506 TL olarak açıklandı. Asgari ücret için işverenlere de işçi başına doğrudan 250 TL destek verileceği belirtildi.
Sigorta primi, çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanması ve emeklilik hakkı kazanması için işveren tarafından çalışan adına devlete ödenen ücrettir. İşverenler tarafından aylık olarak ödenen SGK prim tutarı, çalışanın aldığı brüt maaş üzerinden hesaplanarak belirlenir.
İŞKUR'a kayıtlı olmak, Katılımcıların en az %70'ini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az üç katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmek.
İŞKUR'da kaç saat çalışma vardır? İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı kapsamında işe alınan çalışanlar, günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde çalışmaktadırlar.
Hizmetlerimizden yararlanabilmeniz için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. İşveren olarak İŞKUR sistemini internet üzerinden kullanabilmek için işveren yada işveren temsilcisi adına sistem üyeliği yapılması gerekmektedir. Sistem üyeliğinden sonra işveren kaydı yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri