İlgi cümlecikleri bir cümlenin temel olmayan parçalarıdır. Bir anlam ekleyebilirler, fakat kaldırıldıklarında cümle işlevini yine de yerine getirir. İngilizce'de iki esas ilgi cümleciği türü bulunur.
İlgi cümlesi kural olarak açıklayacağı sözcüğün arkasında yer alır. İlgi cümlelerinde çekimli fiil normal şartlarda cümlenin sonunda yer alır. İlgi cümlesi bir ilgi zamiri vasıtasıyla temel cümleyle birleşir. Kullanılan bu ilgi zamirinin ne olduğu temel cümlede yer alan ve açıklanacak olan sözcüğe bağlıdır.
“Who”, öznel bir zamirdir. “Whom” ise nesnel bir zamirdir. Bu, en basit şekliyle, “who”nun her zaman bir fiile tabi olduğu, “whom”un ise bir cümlede her zaman nesne olduğu anlamına gelir.
Relative Clauses veya Relative Pronouns ifadesi cümle içinde herhangi bir kelimeyle ilgili açıklama yapan cümleler için kullanılır. Türkçe'de "ilgi tümcesi veya sıfat cümleciği" şeklinde kullanılmaktadır.
İlgi cümlecikleri (Relative Clauses), ana cümlede (main clause) bahsedilen kişi ya da nesne hakkında gerekli veya ekstra bilgi vermek için kullanılırlar. İlgi cümlecikleri betimledikleri cümlenin öznesi veya nesnesinin hemen arkasından kullanılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Cümle içinde “whose” kullanımı
Bir şeyin kime ait olduğu sorulurken soru sözcüğü olan “whose” kullanılmalıdır. En yaygın kullanım şekli isim ile birlikte olandır. Eğer cümle içinde özne ima ediliyor ise bu durumda isim kullanılmayabilir. Whose book is the one right beside the window?
İngilizcede arasında ilişki bulunan iki cümleyi bağlamak amacıyla “who, which, that, whom, where” gibi kelimeler kullanılır ve bu kelimelere “Relative Pronoun” adı verilir.
That kelimesi, who, which, whom relative pronouns yerine kullanılabilir.
Dilbilgisi kurallarına göre, who sözcüğü cümlenin öznesi, whom ise cümlenin nesnesi olduğunda veya bir edattan sonra geldiğinde kullanılır.
WHOM: Nesne yerine kullanılan kişi zamirleri için “whom” kullanılır. “whom” yerine “who” veya “that” de kullanılabilir.
Whose'da ise her, his veya our (onun, onun, bizim) gibi iyelik zamirleri kullanılmaktadır. Whose, iyelik zamirlerinde yani bir kişinin veya şeyin mülkiyetinin kime ait olduğunu belirtmek için kullanılır. Eğer söz konusu olan nesnenin kimin ait olduğunu bulmak isteniyorsa, whose kullanılmalıdır.
(Eşi yaralanan bayan ağlıyordu.) Not: Mutlaka ama mutlaka “whose”dan önce ve sonra bir isim olmalıdır. Sonrasında bir zamir veya başka bir kelime gelemez.
Cümle sözcüğü Türkçeye, Arapça cumle sözcüğünden geçmiştir. Türkçe kökenli tümce sözcüğü ise cümle ile eşanlamlı olarak kullanılmasının yanı sıra bazen basit cümle veya karmaşık cümleyi meydana getiren cümleciklerden her biri anlamında da kullanılır.
Tümce kelimesi, dilbilgisinde cümle anlamında kullanılır.
Tümce kelimesi cümle ile eş anlamlıdır.Mesela sebep sonuç tümcesi,şart tümcesi,amaç sonuç cümlesi vb.gibi cümlelere tümce de denebilir.Yani tüm cümleler bir tümce olmaktadır.
Bu gibi cümlelerde why yerine for which ve that kelimeleri de kullanılabilir: I don't know the reason why he doesn't like me.
The Word "That" “That”, işaret zamirleri (demonstratives) olarak tanımlanan bir isim grubuna aittir. “Demonstratives”ler bazen zamir görevi görürler. Amerikan İngilizcesinde, konuşmacılar bu sözcüğü uzaktaki insanlar veya nesneleri tanımlamak için kullanırlar.
Bir cümleyi noun clause şeklinde sanki bir isim gibi özne olarak veya bazı fiillerin tümleci olarak kullanabiliriz. Böyle cümleler genellikle that ile yapıldığından that-clause diye adlandırılır.
Whereas, hukuki metinlerde bir başlangıç kelimesi olarak kullanılmaktadır. “Considering that, that being the case” anlamı vermektedir. Bu iş sözleşmesi örneğinde görüldüğü üzere, Whereas kelimesi akdin temel ögelerine başvuru niteliği taşımaktadır. anlamı vermek için kullanılmaktadır.
Kullanıldığı cümleye göre “o halde” anlamı da ifade eder. 2. In that way: “O şekilde” anlamında kullanılmaktadır.
İşaret zamirleri konuşmacının nesne veya insanla olan münasebetini bildirirler ve Türkçe'de "bu, şu, bunlar, şunlar" anlamında kullanılır. This (bu) and these (bunlar) nesne veya insanın konuşmacıya yakın olduğunu bildirir. That (şu) and those (şunlar) nesne veya insanın konuşmacıya uzak olduğunu bildirir.
Adjective Clauses (sıfat cümlecikleri ), cümle içerisinde özne (subject) ya da nesne (object) olarak yer alan isimleri nitelemek, yapısal ve anlamsal açıdan genişletmek için kullanılır. Sıfat cümlecikleri, sıfatla aynı görev sahip olmasına rağmen, yapısal bakımdan niteledikleri isimden sonra gelirler.
'Type 1 conditional' olası bir şartı ve bu şartın olası sonucunu belirtir. Bu cümleler gerçeklere dayalıdır, ve gerçek dünya ve belirli durumlar hakkında ifadelerde bulunmak için kullanılırlar. Bu tür cümleleri genellikle uyarılar vermek için kullanırız.
İşlev. 'Type 2 conditional' olası olmayan veya varsayımsal bir şartı ve bu şartın olası sonucunu belirtir. Bu cümleler gerçek durumlara dayalı değildir. 'Type 2 conditional' cümlelerde, zaman şu an veya her zaman ve durum varsayımsaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri