Geleneksel olarak 1839-1876 dönemi tarihimizde “Tanzimat Devri” olarak adlandırılmış, bu devirde tekrar iki kısma ayrılarak incelemelere konu edilmiştir. İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
Ferman. Bâb-ı Âli tarafından ilan edilen Islahat Fermanı, Kırım Savaşı'nın ateşkesinden 18 gün sonra, 18 Şubat 1856'da ilân edilmiştir. Islahat Fermanı, Tanzimat Fermanı tarafından sağlanan reformları genişletmiştir.
Genel olarak 1839-1876 yılları arasını kapsayan periyod Tanzimat dönemi olarak ifade edilirken, 1856 yılında Islahât Fermânı'nın ilanından 1876 yılın- da Kanuni Esasî'nin kabul edilmesine kadar geçen 20 yıllık süre ise Islahât Fermânı dönemi olarak adlandırılır.
Murad 2 Eylül 1633 yılında birtakım ıslahat hareketleri gerçekleştirdi.Bunlar; Kahvehaneler yıktırıldı Tütün içmek yasaklandı Gece fenersiz sokağa çıkılmadı
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması amacıyla; siyasî kuruluşlar, kişi hakları ve yeni kurumların kurulması konularında yapılması tasarlanan köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanan fermandır.
İlgili 40 soru bulundu
Osmanlı Devletinde birçok padişah eğitim, yönetim ve kültür alanında ıslahatlar gerçekleştirmiştir. İlk ıslahatlar ise I. Ahmed tarafından hukuk alanında yapılmıştır.
İlk ıslahat hareketleri XVII. yy'da başlamıştır. Bu dönemde yapılan en önemli ıslahatların başlıcaları aşağıda yer almaktadır; Kuruyucu Murat Paşa Islahatı
Dönemin padişahı olan III. Ahmed'in, Sadrazam Damat İbrahim Paşa ile uyumlu çalışmalarının neticesinde gerçekleşen bu ıslahatlar; edebiyat, sanat, resim, mimari ve sağlık gibi alanlarda gerçekleşmiştir.
Özellikle Osmanlılar'da çeşitli alanlarda yeniden yapılanma, bozulan kurumları çağdaş ihtiyaçlara göre eski haline getirme ve yenileme faaliyet ve düşüncelerini ifade eden terim. Tanzimat'ın ilânından sonraki uygulamalarla ilgili olarak özellikle gayri müslimlere yeni haklar tanıyan 1856 tarihli hatt-ı hümâyun.
Tanzimat (تنظيمات) Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur.
TANZİMAT FERMANI NEDEN İLAN EDİLDİ? Tanzimat Fermanı başta meşrutî yönetim yanlısı aydınların baskılarını azaltmanın yanı sıra gayrimüslimleri devlete bağlamak, Fransız ihtilalinin milliyetçilik etkisini indirgemek ve Londra Boğazlar Sözleşmesi'nde Avrupa'nın desteğini almak için ilan edilmiştir.
TDK'ya göre ıslahat kelimesi, düzeltme anlamındadır. Düzeltme olarak kullanılan ıslahat kelimesi, çok yaygın şekilde kullanılmıyor. Islahat kelimesinin kullanımı tamamen kişilere bağlı olarak gelişen bir durum oluyor.
İlk kez devlet Matbaası (Matbaayı Amire) kuruldu. Askeri teknik okullarda Fransızca zorunlu oldu. • Avrupa'da ilk kez daimi elçilikler açıldı. (Paris, Berlin, Viyana, Londra) (Yusuf Agah Efendi ilk kalıcı elçi Londra) • Deniz Mühendishanesi genişletildi. Kara Mühendishanesi kuruldu.
Bununla birlikte vilayetlerde Osmanlı ordusunun ihtiyacını karşılayan askerî idâdî ve rüşdiyeler de bulunmaktaydı. 20. yüzyıl başlarında İstanbul'da açılan askerî mekteplerden ilki idâdî şubesi de bulunan Mekteb-i Harbiye idi. İkinci olarak yine idâdî şubesi bulunan Mekteb-i Tıbbiye gelmekteydi.
Bu dönem devlet içerisinde ıslahat hareketlerine girişen birkaç isim olmuştur. 1. Ahmet, Genç Osman, 4. Murat dönemi 17. Yüzyıl ıslahatları genel özellikleri de bu kişilerin yaptıkları çerçevesinde işlenen bir konudur.
Divan-ı Hümayun kaldırılarak bakanlıklar kurulmuştur. Sağlık alanında karantina uygulanmış, askeri alanda Yeniçeri Ocağı kaldırılmış (Vakai hayriye), ilköğretim zorunlu hâle getirilmiştir. Takvim-i Vekayı adıyla ilk gazete çıkarıldı (1831). Avrupa'ya ilk kez öğrenci gönderildi.
Lale Devri ıslahatları
İlk kez çiçek hastalığına karşı aşı uygulanmıştır. İstanbul'daki yangınları önlemek için yeniçerilerden Tulumbacılar adı verilen bir itfaiye ocağı kurulmuştur. Çini atölyeleri açılmıştır. Kağıt fabrikası açılmıştır.
Üsküdar'da Humbaracı Kışlası kurularak ocak ıslah edilmeye çalışılmıştır. Ordu; bölük, alay, tabur olarak yapılandırılmıştır. Batı tarzında ilk teknik okul olan Hendesehane, bu dönemde subay yetiştirmek amacıyla açılmıştır. Ayasofya Kütüphanesi açılmıştır.
II. Mahmud (1808-1839) dönemi Osmanlı tarihinde olduğu kadar, başkent İstanbul için de bir dönüm noktası olarak kabul edilir.
İstanbul'da birçok yangının ve yağmanın başlaması üzerine 18 Kasım 1808'de Sekban-ı Cedid ocağı kaldırıldı.
İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
Mahmud'un geçmesiyle Osmanlı tarihinde yeni bir dönem başladı. 1730 tarihinde göreve gelen Sultan I. Mahmud 24. cü Osmanlı padişahı olup, 24 yıl tahtta kalarak 1754 yılında vefat etti.
XVIII. yüzyılın önemli padişahlarından birisi olan ve 1730-1754 yılları arasında 24 yıl hükümdarlık yapan Sultan I. Mahmud döneminde yapılan ıslahat hareketleri ile imar faaliyetlerinin incelendiği bu araştırma, genel anlamıyla bir toplumun modernleşme sürecinin önemli bir aşamasına ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri