Sanattaki bu yeni bir yaklaşım olan İzlenimcilik akımı 19.yüzyılın sonlarında ilk olarak Fransa'da resim alanında görülmüş daha sonra edebiyat, müzik ve moda gibi diğer sanat alanlarında etkili olmuş bir akımdır.
19. yüzyılın sonunda Fransa'da doğmuş ve bütün Avrupa'ya yayılmış olan akım, adını Fransız ressam Claude Monet'nin (ö. 1926) “İmpression” (İzlenim) isimli bir tablosundan alır. Empresyonizm, resim menşeli bir akımdır ve en büyük etkisi bilhassa resim sanatında olmuştur.
Resmedilen nesnelere veya olaydan çok günün belirli bir zamanına özgü ışığın sanatçı üzerinde yarattığı izlenimlere önem verilir. Akımın öncüleri Claude Monet ve Camille Pissarro'dur.
Empresyonizm akımı Paris'te 1874 yılında ünlü fotoğrafçı Nadar'ın stüdyosunda “Adsız Sanatçılar Birliği” adı altında bir araya gelen otuz sanatçının dönemin resmi sergisi olan “Salon” sergisine alternatif olarak açtıkları sergi ile ortaya çıkmıştır.
Art İzlenimcilik ya da Post-Empresyonizm, Fransa'da, izlenimciliğin kurallarına tepki olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru doğan akım.
İlgili 37 soru bulundu
“Empresyonizm nedir?” sorusuyla merak konusu olan bu sanat akımı, 19. yüzyılın sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkmıştır. Empresyonizm, geleneksel sanat anlayışından farklı olarak, nesneleri gerçekçi bir şekilde betimlemek yerine ışık, renk ve hareketle izlenimlerin hızlı bir şekilde yakalanmasına odaklanır.
Emperyalizm, yayılmacılık veya ekspansiyonizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir.
Post-Empresyonist Sanatçılar ve Eserleri
Yeni-İzlenimci ya da Ard-İzlenimci olarak bilinen sanat akımının sanatçıları arasında; Georges Seurat, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin Henri Rousseau,Charles Cottet ve Emile Bernand gibi isimler ön plana çıkar.
Empresyonizm akımının en önemli temsilcileri; Claude Monet, Camille Pissarro, Auguste Renoir, Toulouse Leatrec, Sisley, Vincent van Gogh ve Cezzanne'dir.
Post-Empresyonizm, Empresyonizm akımının ardından gelen bir sanat hareketidir. Empresyonistler, ışığın ve renklerin anlık etkilerini yakalamaya odaklanırken, Post-Empresyonistler bu yaklaşımı daha da derinleştirip dönüştürmüşlerdir. Bu akım, resimde daha özgün bir ifade arayışını temsil eder.
*Sanatçının anlattıkları dış dünya değil; dış dünyanın hayaldeki izlenimleridir. *Sadece iç dünyalarını dile getirmeye, duyularla edindikleri izlenimleri anlatmaya çalışırlar. *Gerçekçilik ve nesnellik geri plana atılır. *Öznellik benimsenmiş; kişisel yorum ön plana çıkarılmıştır.
İzlenimcilik (empresyonizm) anlamına gelen empresyonizmde sanatçılar dış dünyaya ait olanı; ışığı, renkleri, tepkileri, hüzünleri işlemekte ve yakalanan anlık konuları resmetmektedir. Empresyonizm sanat akımı ışık ile resim yapma olarak tanımlanmaktadır.
İzlenimci müziğin, Geç Romantik senfoniler gibi, bir çeşit programı vardır. Ancak amacı, bir öyküyü anlatmak veya bir duyguyu dile getirmek değildir. Amacı, yapıta verilen başlığa göre bir ortam yaratmak, bir duyguyu uyandırmaktır.
Hollandalı art izlenimci (post empresyonist) ressam Vincent Van Gogh modern resim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Van Gogh, modern resmi olgucu anlayıştan mistik bir yöne doğru yöneltmiştir. Böylelikle dışavurumcu resim anlayışı modern resmin içinde kendini duyumsatmaya başlamıştır.
Empresyonist yönetmenler, resmin kendisine odaklandılar. Görsel hilelere başvurarak film karakterlerinin izlenimlerini, düşlerini, hatıralarını, gözlerinin önüne gelen görüntüleri, düşüncelerini resmetmeye çalıştılar. Bakışın öznelliği özellikle kamera kullanımında da öznelliğe işaret ediyordu.
Empresyonizm; özellikle resimde, 19. yüzyılda Fransa'da doğmuş bir sanat akımıdır. Doğadaki unsurların bireyin içinde oluşturduğu izlenimleri, yansıtmayı hedefleyen bu akımın dâhil olan sanatçılar; doğayı objektif ve nesnel bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenim olarak almışlardır.
Yeni izlenimcilik, sanat eleştirmeni Félix Fénéon tarafından ortaya atılmış bir sanat terimidir. 19. yüzyılın son dönemlerinde ortaya çıkmış Fransız akımı tanımlamakta kullanılır. Bu akım pointilist tekniklerin kullanımı, izlenimciliği özellikle şekil bazında daha netleştirmek gibi özelliklere sahiptir.
Post Empresyonizm Akımı, 1886 ve 1905 yılları arasında son empresyonist sergiden fovizm'in doğuşuna kadar kabaca gelişen Fransız sanat hareketidir. Post empresyonizm, empresyonistlerin ışığın ve rengin doğal tasvirine olan ilgisine karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Emperyalizm olgusu, Lenin'in marksist yönteme kattığı temel bir düşüncedir. Buna göre kapitalizmin ulaştığı en yüksek basamak emperyalizmdir ve kapitalist devletler kendi çıkarları doğrultusunda pazar bulma amacıyla başka uluslara müdahale etmektedir.
Emperyalist ülkelerin başında Amerika ve İngiltere yer almaktadır. Bu ülkeler haricinde ise Çin, Kuzey Kore ve Rusya'da emperyalist ülkeler arasında yer almaktadır. Emperyalist kelimesi sadece ülkeler için değil, insanlar içinde kullanılabilen bir kelimedir.
Belli bir güce sahip olan devletin, başka devletler, milletler ve topraklar üzerinde (ihtiyaç duyduğu) onların rızası olmadan egemenlik kurma çabası ve gayesi olarak tanımlanır.
EMPRESYONİZM (İZLENİMCİLİK)
Edebiyatta ve resimde gelişerek bütün güzel sanatları etkilemiştir. Dış dünyada görülen varlığın gerçek yönü değil, kişide bıraktığı izlenimler önemlidir. Bu nedenle anlatılan dış dünya değil, dış dünyadaki varlıkların hayale bürünmüş izlenimleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri