Gaziantep ilinin başlıca metalik madenleri manganez, demir, krom ve aluminyumdur. Manganez ve demir cevherleşmeleri genellikle Şahinbey ilçesinde yer alırken, krom cevherleşmelerine İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde rastlanmaktadır.
Devrim Türk - CEO - CTC Enerji ve Madencilik A.Ş.
Gaziantep, madenler bakımından çok zengin değildir. Bu yüzden de ilde madencilik yaygın bir uğraş değildir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) göre Gaziantep'te boksit, demir, dolomit, fosfat, gümüş, krom, maden kömürü, doğalgaz ve petrol bulunur. Ancak sadece kum, kil ve taş çıkarılmaktadır.
Bunların en önemlileri feldispat, kaolen, mermer, jips ve tuğla-kiremit olarak sayılabilir. Bölgedeki en önemli feldispat yatağı Ağaçören ilçesinde bulunmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Hatay'da çeşitli madenler bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.Dörtyol'da demir ve alüminyum, İskenderun'da krom ve demir, Hassa'da bakır,çinko, kurşun ve alüminyum, Kırıkhan'da demir, Altınözü'nde kükürt,Yayladağı'nda fosfat, Antakya merkezde asbest ve altın yatakları bulunmaktadır.
Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Mardin ili maden çeşitliliği ve potansiyeli bakımından fakir illerimizdendir. İlde özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri başta fosfat olmak üzere çimento hammaddeleri, mermer ve kuvars kumu olarak sayılabilir.
Konya ili sınırları içerisinde Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve magnezit yataklarının yanısıra, kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun-çinko, barit madenleri ile önemli oranda yer altı suyu rezervleri bulunmaktadır.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
2.Gaziantep Adı
Yöre halkı tarafından Antep olarak bilinen şehrin eskiden resmi adı Aynitap-Ayıntap idi. Ayıntap adının kökeni ile ilgili çok değişik rivayetler mevcuttur (Güzelbey, 1987: 30). "1. Şehir adını burada hüküm süren Kral Ayni ile Kraliçe Tep'in adlarının birleşmesinden almıştır.
İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
İlimizde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri arasında Antepfıstığı, buğday, zeytin, arpa, üzüm, pamuk, nohut, mercimek, kırmızıbiber, sarımsak gibi ürünler önemli yer tutmaktadır. Tarımsal kalkınma, sulama ve su ürünleri alanlarında 49 çiftçi kooperatifimiz faaliyet göstermektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler
Diyarbakır'da; çinko, demir ve bakır çıkarılır. Batman'da petrol çıkarılır.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalarla bölgenin endüstriyel hammadde ve metalik maden yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Ülkemizin tek, dünyanın da sayılı yataklarından biri olan profillit yatağı Pütürge'de bulunmaktadır. Metalik maden yönüyle, bu yöre demir ve bakır yönüyle zengindir.
Elazığ'da çalışma yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü önemli maden rezervlerine ulaştı. 3 ayrı bölgedeki rezerv sahalarında, bakırın yanı sıra altın, gümüş, çinko, kobalt ve kurşun madenlerinin de olduğu tespit edildi.
Adıyaman ili maden ve enerji kaynakları bakımından oldukça zengin illerden biridir. Metal madenlerden bakır, krom ve manganezin bulunduğu Adıyaman'da, fosfat, barit, çimento hammaddeleri, tuğla kiremit ve mermer rezervleri bulunmaktadır.
İl yer altı kaynakları bakımından çok sınırlı bir çeşitliliğe ve potansiyele sahiptir. İl ve civarında yapılan çalışmalar sonucunda Merkez ilçede tuğla-kiremit ve çimento hammaddeleri, Bozova ilçesinde de fosfat yatakları ortaya çıkarılmıştır.
Muğla ili, maden potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir ilimizdir. Bunların başında mermer, krom ve linyit gelmektedir. Muğla ili, hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği bakımından ülkemizdeki önemli illerden biridir ve mermer üretim ve işletmeciliği il ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Çanakkale ili başta kaolen olmak üzere kaolenitik kil, kuvars, çimento hammaddeleri, mermer, barit, bentonit ve tuğla-kiremit hammaddesi gibi endüstriyel hammaddeler bakımından dikkate değer zenginliklere sahiptir. Kaolen yataklarının Çan ve Bayramiç ilçelerinde yoğunlaştığı gözlenmektedir.
Kırıkkale ili, Kırşehir masifinde yer alması nedeniyle maden çeşitliliği yönünden zengin bir ilimizdir ancak rezerv itibariyle fakirdir. İldeki önemli metalik ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları şu şekilde sayılabilir: molibden, bakır, kurşun, çinko, demir, manganez, volfram, bentonit ve florit.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
Dünyada %80 ile en çok rezervine sahip olduğumuz bor madeni Balıkesir ve Bursa'da çıkar. Metal madenciliğinde en çok çıkarılan madenler kurşun, demir, çinko ve altındır. Altın, Türkiye'de çıkarılan madenler arasında bulunmaktadır.
Bakır. Bakır, kolay işlenen ve hayli geleceği olan bir madendir. Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri