Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Podyede işlem varsa araç ön taraftan ciddi bir hasar almış demektir ve büyük ihtimalle hava yastıkları açılmıştır. Şaseye darbe alan bir araç ne kadar düzgün toplanırsa toplansın eskisi kadar güvenli olmaz.
Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Podye, bu iskelet sisteminin koruyucu işleve sahip en önemli parçasıdır. Aracın yol sürüşü sırasında dengede durmasını sağlar, ön ve arka takımların nizami olmasını destekler. Darbelere karşı koruyucu olması da tamamen dengeleme sistemi ile ilgilidir. Araç muayenelerinde de sıklıkla ilk olarak podye kontrol edilir.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir? Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır.
İlgili 19 soru bulundu
Her işlem görmüş podye bulunan aracın ya ön orta kısımdan ya da yanlardan kazaya karışmış olma ihtimali yüksektir. Bazı sert çarpma durumlarında da podye hasarı meydana gelebilir. Düzgün işlem görmemiş podye hasar durumlarında, aracın kontrol mekanizmalarında ve yürür aksamında bazı sıkıntılar yaşanabilir.
Podye hasarı ve kontrolü yapmak oldukça basittir. Bunun için yapılması gereken ilk adım kaputu kaldırmaktır. Hasar anında da kaputun kaldırılması ile görüneceği üzere podye hasarları tamir edilebilir değil, değiştirilir nitelikte olur.
Ekspertiz Raporlarında Podye İşlemli Araç Ne Anlama Gelir? Oto ekspertiz raporunda bir araç için podye işlemli notunun düşülmesi aracın şasi sisteminin uzman işçilikle düzeltilmiş olduğu yani daha önceden aracın podyesinin zarar görmüş ve onarılmış olduğu anlamına gelmektedir.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak hava yastıkları patlamış bir aracı satın alma konusunda artık daha rahat hareket edebilirsiniz.
Olası bir kazada, o direk ilk günkü sağlamlığında olmayacak ve gelen darbe rahatlıkla kabin içine zarar verebilecek nitelikte olacaktır. Ayrıca satarken de alıcı sayısı dip yapacak, genelde al satçı ve galericiler ile muhatap olursunuz. Bunlar sorun değilse alınabilir.
Ön panel farların,radyatörün,tamponun toplandığı onların montajlandığı yerdir. Ön panellin değişmesi her zaman büyük kaza olmasını gerektirmiyor bu kazanın durumuna göre değişiyor. Eğerki ön panele kadar değişecek kaza yapmış ancak podyalar ve şasi ye kadar ağır darbe almamışsa araç alınabilir.
Podye işlemli aracın alınıp alınmaması gerektiği konusunda genellikle bir fikir birliği yoktur. Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir.
Genel olarak otomobillerde şasenin başlangıcı olarak kabul görmektedir. Kılıç sacı ve şase ucu adlarıyla da bilinir. Podyenin işlevi araçların alacakları olası darbelere karşı direnç göstermektir. Bu sebeple motorlu taşıtlarda sağlıklı bir hasar tespiti yapabilmek adına ilk olarak incelenen aracın parça podyesidir.
otomobillerin ön çamurluklarının genellikle vidalandığı * parça. ikinci el araç jargonunda da kullanılır.
Eğer arabada herhangi bir onarım ve tamir yoksa sadece orijinal boyası yıprandığı için boyandıysa bu aracı rahatlıkla alabilirsiniz. Bunun yanı sıra küçük bir kazaya karışmış ve onarıldıktan sonra bazı bölgeleri lokal olarak boyanmış araçları almanızda herhangi bir sıkıntı yoktur.
Podye; amortisör takozlarının ve kulesinin bağlı olduğu, şasiye kaynak yoluyla birleştirmesi yapılan, çamurluk ve ön takımların dayanak noktalarından biridir. Podye, tüfek sacı veya kılıç olarak da adlandırılmaktadır.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Aracın dış kaportasında boyalı aksamlar yer alır. Boyalı bu aksamlar aracın kasasında olabileceği gibi plastik de olabilir. Aracın boyalı olan dış yüzeyinde herhangi bir nedenle hasar veya renkte bozulmalar meydana gelebilir. Böyle durumlarda aracın boyasının yalnızca o bölgesinde onarılması işlemine lokal boya denir.
Ön panel, ön tarafta bulunan farları tamponun, şasenin, Radyatörün, yedek su deposunun bulunduğu yerdir. Tüm bu parçalar aracın ön panelinde yer alır. Özellikle önden hasar almış araçlarda ön panelin durumu önemli bir konudur.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Kesinlikle ama kesinlikle motor kaputu değişmiş 2. el araba satın almayın. Çeşitli sebepler var ama en önemlisi; önden şiddetli bir darbe alıp ön tarafı dağılmamış otomobilin motor kaputu değiştirilmez. Bu haldeki bir otomobil ise ne kadar toparlanırsa toparlansın hiçbir zaman güvenli olmaz.
DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA ARAÇ ÜZERİNDE BULUNAN SAÇ AKSAM BAZ ALINMAKTADIR. BU SEBEPLE DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA TAMPON, PANJUR, FAR GİBİ PLASTİK PARÇALARI DİKKATE ALMAYINIZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri