İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur'an ve Sünnet'le başlar.
İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
İslâm Ahlâkının Kaynağı Kur'an ve Sünnet'tir
Bu kaynaklari genel olarak din ve din dişi olmak üzere ikiye ayirmak mümkündür.
Kur'an ve Sünnet'e göre hakkında nas bulunan konularda yükümlülüğün ve dolayısıyla ahlâkın kaynağı dindir. "Allah ve Resulü bir şeye hükmedince, artık mümin erkek ve kadınlara işlerinde bir seçme hakkı kalmaz. Her kim Allah ve Resulü'ne isyan ederse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur" (el-Ahzâb 33/36).
İlgili 27 soru bulundu
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur'an ve Sünnet'le başlar.
İslâm ahlâkının ana kaynakları Kur'an-ı Kerim ve onun tebliğcisi Hz. Peygamber'in sünnetidir.
Peygamber'in bütün davranışlarının örnek teşkil etmesinin en birinci sebebi de ahlakının bütünüyle Kur'ân olmasıdır. Bu şekilde meşhur olan tanımın kaynağı da Hz. Âişe'nin sözüdür. O, kendisine Peygamberimizin ahlakı sorulunca, “O'nun ahlakı Kur'an'dır.”1 diye cevap vermiştir.
İslam, ahlakı güzel ve çirkin olarak ikiye ayırır. Güzel ahlak edep, tevazu, cömertlik başlıklarında ve çirkin ahlak kibir, cimrilik, sefahat gibi başlıklarda ele alınır. Aynı zamanda ilm-i ahlak adıyla bir bilim dalıdır. Batı biliminde ahlak, felsefe içinde ve Yunan temelindeki etik bilimi içinde ele alınmaktadır.
İslam'ın temelinde, "tek ilah olarak Allah'a, O'nun eşi ve benzerinin olmadığına inanmak" anlamına gelen tevhit inancı yatmaktadır. İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatı, davranış tarzı (sünnet) ve sözleri (hadis) de çoğu Müslüman için bağlayıcı bir öneme sahiptir.
İslam dini, huzur, barışı birliği ve beraberliği de kendisiyle birlikte getirir. Bu yüzden islam dininin temel gayesi insanların daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir ahiret yaşamıdır. Din, insanların yükümlü oldukları ilahi emirleri yerine getirmektedir. Bunun içerisinde yer alanlar emirler ve yasaklardır.
Ahlakın temeli din değildir. Ahlak denilen şey dinlerden önce hatta ve hatta insanoğlundan bile önce var olan bir şeydir. Sosyal olan bütün hayvanlarda Ahlak vardır. Çünkü topluluk oluşturmuş bütün hayvanların bir düzene ihtiyacı vardır.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
Cevap: islam ahlakı ile ilgili ilkelerin çıkarıldığı ilk kaynak Kuran-ı kerim dir.
Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Kitap ve Sünnet'in hükümleri ve kanunları İslâm ahlâkının esasını teşkil eder; işaret edilen bütün bu ahlâk nazariyelerinin "İslâm ahlâkı" ile alâkaları da bu iki temel kaynağın ahlâkî hükümleri ve prensipleri ile uyumları nisbetindedir.
Ahlâkın temel kavramlarını, ilkelerini ve kurallarını temellendiren düzenli ve tutarlı açıklamalara ahlâk teorisi denilir. Müslüman alimlerin bu çerçevedeki fikri eğilimlerine de İslam ahlâk teorisi denmektedir.
Kur'an ve Sünnet'tir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Haidt ve Graham (2007) tarafından geliştirilmiş olan Ahlaki Temeller Kuramı'na göre, insanların bir şeyin doğru ya da yanlış olduğuna karar verirken kullandığı altı ahlaki temel bulunmaktadır. Bunlar; adalet, bakım verme, özgürlük, gruba sadakat, otoritelere itaat ve kutsallık (saflık- temizlik) değerleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri