İslam'a göre bir Müslüman çok sayıda cariyeye diğer bir deyişle kadın kölelere sahip olabilir ve Müslüman bir erkeğin bu cariyelerle nikâhsız ilişkileri helal sayılır. İslam hukukuna göre bir köle veya cariye, efendisine belli bir özgürlük bedeli ödemek koşuluyla özgür kalabilir.
Müslüman dünyasındaki cariyelik, bir erkeğin bir kadınla, kadının köle bazen de özgür olduğu evlilik olmaksızın birlikte yaşadığı uygulamayı, kapsıyordu. Cariye bir çocuk doğurursa, Ümmü Veled olarak bilinen daha yüksek bir statüye kavuşurdu.
Nikah akdi olmaksızın ister cariyesi olsun, ister başkası olsun kişi onunla birlikte olamaz. Fakat maalesef geleneksel kültürde bu konu, Kurʼanʼın bu ayetlerine uymayan şekilde düzenlenmiştir.
Hakkında birçok ayet ve hadis bulunan cariye kelimesi İslamiyet öncesi eski tarihlere kadar uzanmaktadır. Tarihin her devrinde insanlık dışı işlerde kullanılan zulüm ve işkencenin her türlüsü reva görülen cariyeler, ancak İslamiyet sayesinde rahat bir nefes alabilmişlerdir.
Normal şartlarda efendinin cariyesine nikâh kıyması mümkün değildir. Çünkü efendisinin mülkiyeti altında olması cihetiyle cariyenin memlûk olması, onun nikâh cihetinden mâlik olmasına engel teşkil eder. Diğer taraftan efendi, cariyesini başka biriyle evlendirmediği sürece onunla istifrâş hakkına sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
Kitapta, padişahların istedikleri cariyelerle birlikte olmadıklarının da altı çizilerek, “Harem idaresi valide sultanın elindedir. Babadan oğula geçen bir saltanatta, padişahın her önüne gelen insanla birlikte olmasına izin verilmez, İslam dini de buna müsaade etmez.
Bakara Suresi, 221. ayet: Müşrik kadınları, iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir cariye, -hoşunuza gitse de- müşrik bir kadından daha hayırlıdır. Müşrik erkekleri de iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir köle, -hoşunuza gitse de- müşrik bir erkekten daha hayırlıdır.
Cariyelik Saraya Özgü Bir Sistem Değil
Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış.
Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır.
Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınların cezasının yarısı gerekir. Bu (câriye ile evlenmek), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir; sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.
Son günlerde basında yer alan evlilik dışı ilişkinin zina sayıldığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Prof. Dr. Bardakoğlu, evlilik dışı ilişkinin dinen günah olduğunu söyledi.
Hristiyanlıkta zina cinsel ahlaksızlık olarak nitelendirilir ve günahtır. Kutsal Kitap evlilik öncesi her türlü ilişkiyi sıkı biçimde yasaklar. Bir adamın evli olmadığı bir kadını arzulaması da zina kapsamına girer. Matta 5:27-28 buna bir örnektir: "'Zina etmeyeceksin' dendiğini duydunuz.
Şimdi ise kölelik ve cariyelik statüsü kaldırılmış, tarihe karışmıştır. Bunda İslam'ın çok büyük payı olmuştur. Bundan sonra artık geriye dönüş mümkün olmadığından cariye edinme, insanları köleleştirme geleneği söz konusu değildir. Bu açıdan hiçbir yolla hiçbir kadını cariye edinmek mümkün değildir.
Rivayetlerden şu bilgiler çıkarılabiliyor: Zifaf olduğu 11, olmadığı 2 karısı olmuştur. Bunlara 2 cariyeyi de eklersek, 15 eder. Prof. Ulvan'a göre “doğrusunu Allah bilir.”
Eşlerin birbirini yalama, okşama, dudaklarıyla, oral yolla ve elleriyle cinsel ilişkiye hazırlamak için vücutlarının değişik yerlerine yaptıkları her türlü hareketin haram olmadığını söyleyebiliriz. Bu tavsiyelere uymak güzel olmakla beraber, üreme organından olmak şartıyla her türlü sevişme ve ilişki caizdir.
189/805), cariyenin avret mahallinin diz ile göbek arası olduğu görüşüne yer vermiş,21 buna dair Kur'ân ve Sünnet'ten herhangi bir delil zikretmemiştir.22 Benzer durum Şafiî (öl. 204/820) için de geçerlidir. Ona göre cariyenin başı açık bir şekilde namaz kılması caizdir.
Cariyelerle evlenmeyi bir ruhsat olarak kabul etmiş ve hür kadınlarla evlenme imkânı olmayanlara tavsiye etmiştir. Hür kadınlarda sınırsız sayıda kadınla evlenmek olma- dığı gibi cariyeler için de aynı kuralı koymuştur.
yılında İngiltere, 1848'de Fransa kendi kolonilerinde köleliği kaldırmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 1865 yılında kaldırılan kölelik, İspanya'da 1873 yılında, Küba'da 1886'da, Brezilya'da ise 1888 yılında kaldırılmıştır.
Öz. Köle, genel olarak 'özgür olmayan, efendiye bağımlı, alınıp satılan hukuki, iktisadi, sosyal bakımlardan hürlerden farklı olan kimse' şeklinde tarif edilir. Kadın köleye cariye denir.
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor.
Hem Mekke hem de Medine döneminde Kuran kölelik ve cariyelik kurumunu meşru görmüştür. Kuran'da cariye, eme, vasîfe, memluke, ğurre gibi sözcüklerle ifade edilmektedir ve köle kavramından daha az geçmektedir.
3 Çok evlilik bir emir değil, bir ruhsattır. Sosyal ve ekonomik şartlar gereği, yetim ve dulları koruma altına almak gerektiğinde çok evliliğe devlet ... Devamı.. Eğer, yetimlere adaletli davranamamaktan korkarsanız (onlarla değil), hoşunuza giden kadınlardan ikişer, üçer ve dörder evlenebilirsiniz.
'Ma meleket eymanuküm' /“sağ ellerinizin sahip oldukları”: Kur'an'da sağ, genelde güç, kuvvet anlamında kullanılır. Savaşta elde edilen esirlerden sahip olduğunuz köle ve cariyeler anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri