Mühür (hâtem), genelde yazıların altına basılıp sözü bitirdiği ve son sözün söylendiği belgeleri geçerli hale getirerek bahis konusu olayı sonuçlandırdığı için hatm fiil kökü “bir şeyi sona erdirmek” anlamında da kullanılmış ve özellikle Hz. Peygamber'e “hâtemü'l-enbiyâ” (hâtemü'n-nebiyyîn) denilmiştir.
Çok eski tarihlerden beri kullanılagelen mühür, yetki ve mülkiyet belgesidir. Diğer bir deyişle, bir belge ya da eşyanın gerçekliğini ortaya koyan, sahibini belirten ve açılmasını engelleyen bir araçtır.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Nübüvvet mührü siyer, şemâil, hasâis ve delâilü'n-nübüvve kitaplarında Resûl-i Ekrem'in nübüvvetinin delili sayılmakla birlikte son peygamber oluşunun bir işareti olarak da değerlendirilmiştir. Nitekim hâtem (mühür) genelde yazıların altına basılıp son sözün söylendiğine işaret eder.
Ömer ve diğer sahabîler tarafından da nakledilmektedir. Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır.
İlgili 20 soru bulundu
Bu sayede çok güçlü bir hükümdar-peygamber olmuştur. Semavi dinler tarafından da kutsal kabul edilen Hz Süleyman mührü Müslümanlar arasında Hatem-i Süleyman olarak da anılır.
Peygamber (asm)'in saçı-sakalı, takkesi, çamaşırı gibi bazı eşyasını teberrüken kullandıkları bilinmektedir. Bu sebeple, “mühr-ü şerif” olarak satılan yüzüğü takmakta bir sakınca olmadığını, bilakis vesilelik bakımından sevap dahi kazandıracağını düşünüyoruz... Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Ne zaman istese, kendisine, büyük köşkler, suretler, çanaklar,sabit çömlekler, tencereler yaparlardı. 4. Süleyman a.s bir mührü vardı. Üzerinde İsm-i azAm duası yazılıydı.
[1] Mühürlemek. [2] Onaylamak.
Peygamberimizin sağlığında Hz Ukkaşe'nin cennet ehlinden olması için duada bulunmuştur. Dünyada iken cennetle müjdelenen kişilerden olan Hz Ukkaşe(r.a.) Peygamberlik mührünü öpen ve gören tek sahabedir.
Peygamber'in kürek kemikleri arasında sol kürek kemiğine daha yakın, elle hissedilebilecek kadar kabarık, güvercin veya keklik yumurtası büyüklüğünde, siğile benzetilen kırmızı beze şeklinde bir et parçasının bulunduğu ve bunun nübüvvet mührü olarak isimlendirildiği hadis ve siyer kaynaklarında belirtilmektedir (Müsned ...
Mühürler; mühr-i hümâyûn, şahsî mühürler, vakıf mühürleri ve resmî mühürler gibi kullanım amacına ve kullanan şahsa göre tasnif edilir. Yapıldığı malzeme, sanat değeri açısından da mühürler farklılık gösterir. Örneğin, padişahların biri zümrüt, üçü altın olmak üzere dört mührü olurdu.
KAYBETME: Madde 13 –(Değişik: 27/9/2004-2004/7928 K.) Mühür veya mühür beratı ya da ikisi birden kaybedildiğinde durum 3 üncü maddede belirtilen merci tarafından usulüne uygun olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Antik Çağ'da Mezopotamya'da IV. bin yıl Mısır'da İ. Ö. 2000′ e doğru mühür ve nazarlık olarak kullanılan SCARABEUS icat edildi. Yunanlılar ve Etrüskler Mısırlıların icatından esinlenerek Arkaik döneminde mühür kullanmaya başladılar.
RESMİ MÜHÜRLERİN YAPIMI: Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. RESMİ MÜHÜR SİCİLİ: Madde 7 – Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bir resmi mühür kütüğü oluşturulur.
Mühür bozma suçu, bir şeyin muhafazası veya varlığının mevcut olduğu şekilde korunması için yetkili makamlar tarafından konulan mührün kaldırılması veya mührün konulma gayesine aykırı hareketler yapılmasıyla meydana gelir. Mühür bozmak, en sık işlenen hukuka aykırı fiillerden biridir.
Allah bazı kalpleri mühürler. İmansız olan ve imansızlığa karar veren, hidayete kalplerini örten, yola gelmek istemeyen inkarcı insanların kalbini Yüce Allah mühürler. Bu kişiler; kalplerini, kulaklarını, gözlerini hakikatten inkara çeviren insanlardır.
Bu hadis-i şeriften ve âyet-i kerimeden anladığımıza göre, kalbi karartan en büyük siyahlık şirk, yani Allah'a ortak koşmaktır. Bir insan, şirki dava eder ve bu hususta müminlerle mücadeleye girişirse, her geçen gün kalbindeki bu siyahlık daha da koyulaşır ve genişlenir. Git gide bütün kalbi sarar.
Tövbenin Açmayacağı Kapı Yoktur
Kur'ân, inkâr edenlerin kalplerinin mühürlendiğinden bahseder. 1 Bu âyette geçen “hatem” yani “mühür” ifadesi temsili bir ifadedir. 2 Kalbi mühürlenen kişinin cüz'î ihtiyarîsinin ifsad edildiğinden kinayedir. Bu ifsad edilmede kabahat ve kusur Allah'ın değil, kulundur.
Süleyman´ın mührü olarak anlam kazanmış ve bu anlamda kullanılmıştır. Ancak günümüzde bazı kesimler bunu satanizm ve masonluk ile ilişkilendirilmektedir. Dolayısıyla bugün neyi ifade ediyorsa bakış açımız da ona göre olacaktır. Bu nedenle günümüzde bu sembolü taşımak ve bulundurmak doğru olmaz.
Süleyman mührünün kişiye zamanla kısmet, rızk ve şans kapılarını açtığı söylenir. Kişileri sihirden ve cinlerden koruduğuna inanılır.
Mühür kimse ise Süleyman odur atasözü, eğer ki kim ki yetkiyi elinde bulunduruyorsa, en güçlü de odur anlamına gelmektedir.
Bu rivayetlerde Hz. Süleyman'ın ateşe, suya, rüzgâra, kuşlara ve hayvanlara hükmetmesini sağlayan yüzük şeklinde tılsımlı bir mührün sahibi olduğu, cennette Hz. Âdem'e ait iken Cebrâil tarafından Hz. Süleyman'a getirilmiş olan bu yüzüğün üzerindeki altıgen motifte ism-i a'zamın remzedildiği, Hz.
el Cevab: Caizdir.
Bugün bütün dünyada örf ve âdet haline gelmiş bulunan nişan ve nikah yüzüklerinin Hristiyanlıkla bir alakası yoktur; kişinin nişanlı veya evli olduğunu, bu bağlara sadık bulunduğunu gösteren sembollerdir. Takılmasında bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri