Cemel Muharebesi, Cemel Vakası, Basra Savaşı ya da Deve Olayı 8 Aralık 656 tarihinde, Halife Ali bin Ebu Talib ile İslam Peygamberi Muhammed'in dul eşi Aişe'nin taraftarları arasında, Basra'da gerçekleşen muharebe. Müslümanlar arasındaki ilk iç savaştır.
Sıffin Muharebesi (Arapça: صفين) (Mayıs-Temmuz 657), İlk Fitne esnasında, Halife Ali ile İslam Devleti'nin Suriye valisi Muaviye bin Ebu Süfyan arasında Sıffin'de yapılan savaş. Sıffin günümüzde Suriye'de, Fırat boyundaki Rakka kentinin doğusundadır.
SIFFİN SAVAŞI NEDENLERİ
Hz. Muhammed'in ölümünden sonra 4 halife dönemi devam etmiş Hz Osman'ın yerine Hz Ali halife olarak seçilmiştir. Hz Ali'nin halife seçilmesini Muaviye kabul etmemiştir. Bunun üzerine Savaş kaçınılmaz olmuştur.
Kadınlara kapılmaktan korunun. Çünkü İsrailoğullarında ilk fitne kadınlar yüzünden çıkmıştır.” Dünya zevkleri ve nimetleri geçici olmasına rağmen, tatlı ve etkileyicidir. İnsanı bu yalancı câzibeleriyle, Allah saygısı ve korkusundan uzaklaştırıp yanıltabilirler.
Ehl-i sünnet ise Sıffîn Savaşı'nda Hz. Ali ve ordusunun tamamen haklı, Muâviye ve taraftarlarının ise haksız (bâgī) olduğu kanaatindedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.
Hz. Ali'nin ona savaş açması Muaviye'yi yolundan döndürmemiş, geri adım atmayan Muaviye ile Hz. Ali arasında Sıffîn Savaşı (37/657) vuku bulmuştur.
Cemel Muharebesi, Cemel Vakası, Basra Savaşı ya da Deve Olayı 8 Aralık 656 tarihinde, Halife Ali bin Ebu Talib ile İslam Peygamberi Muhammed'in dul eşi Aişe'nin taraftarları arasında, Basra'da gerçekleşen muharebe. Müslümanlar arasındaki ilk iç savaştır.
İslâm alimleri, Hz. Osman'ın öldürülmesiyle (35/656) kontrolden çıkan buhranları “ilk fitne” ya da “büyük fitne” olarak adlandırırlar. Cemel Vakası ve Sıffîn Savaşı ile devam eden acı olaylar, Kerbelâ'da ağır bir hüzne dönüşmüştür.
Kur'ân'da kırk bir yerde geçen Benî İsrâil terkibi, Hz. Ya'kûb'un çocukları ve onların soyundan gelenleri, Hz. Mûsâ'nın ve Hz. Îsâ'nın kavmi gibi geçmişte yaşamış insanların yanı sıra Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında başta Medine olmak üzere Arap yarımadasında yaşayan yahudileri de ifade etmektedir.
Üçüncü Emevî halifesi Muâviye b. Yezîd'in, çok kısa bir süre sonra yerine kim- seyi tayin etmeden halifelikten ayrılması ve ardından gelen ani vefatı, Emevî devle- tinde yaklaşık yedi buçuk ay süren ciddi bir siyasî krize neden olmuştur. Bu kriz dönemi, Mervân b. Hakem'in halife seçilmesiyle sona ermiştir.
Ali kendi taraftarlarını şîa yanında evliya, asfiya, ashap (dostlar, arkadaşlar) gibi kelimelerle nitelemiştir (el-Fihrist, s. 223).
602 veya 603 yılında Mekke'de doğdu. Ebû Süfyân ile Hind bint Utbe b. Rebîa'nın oğlu, Ümmü Habîbe bint Ebû Süfyân'dan dolayı Hz. Muhammed'in kayınbiraderidir.
Ehl-i sünnet alimlerinin tamamı Hz. Ali ile Hz. Muaviye'nin anlaşmazlıklarında Hz. Ali'nin haklı olduğunu kabul etmiş, ancak diğer tarafın da bu konuda içtihat ettiğini ve içtihadında hata ettiğini söylemiştir.
Hasan'ın hilâfeti kendisine devretmesiyle birlikte Hz. Muâviye, yirmi yıllık hilâfeti süresince birçok faaliyete imza atmış, devletin iç ve dış siyasetinde önemli icraatlarda bulunmuştur.
Bunlar arasında Deccal fitnesi, güneşin batıdan doğması, Ye'cüc ve Me'cüc fitnesi gibi harikulade olaylar bulunmaktadır. Bu iki grup fitne çeşitlerini birbirinden kat'i çizgilerle ayırmak oldukça zordur.
“Ahir zamanda ümmetim üzerine şiddetli bir belâ zuhur eder. Bundan ancak Allah'ın dinini tanıyıp,anlayıp, tasdik eden ve onun için eli,dili, ve kalbi ile mücadele edenler kurtulur.”
Büyük fitne (el-fitnetu'l-kübrâ) İslam literatüründe peygamber sonrasında Müslüman toplumunda patlak veren iç savaş için kullanılan bir kavramdır. İslam'ın kuruluşu için sergilenen büyük fedakârlıklar ile kanlı hesaplaşmaları içeren trajedilerin kurucu ilk nesilde (sahabe) birleşmiş olması, krizi merkeze taşımıştır.
Osman'ı halife ilân ettiğini açıklayıp ona biat etti. Daha sonra Hz. Ali ve mescitte bulunanlar da Hz. Osman'a biat ettiler.
Bedir Muharebesi, 13 Mart 624 (Hicri: 17 Ramazan 2) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli paganlarla yaptığı ilk savaştır.
Savaş Mekke ve Medine şehirleri arasında bulunan Bedir mevkiindeki Bedir kuyuları başında olmuştur. Bedir Savaşı, Müslümanlarla Müşrikler arasında gerçekleşen ilk savaş olması bakımından büyük önem taşıyor. Ayrıca Müslümanların Müşriklere karşı ilk zafer elde ettiği savaştır.
Cemel ve Sıffin Savaşları Hz. Ali (35-40/656-661)'nin hilafeti sırasında Müslümanlar arasında meydana gelen iki önemli savaştır. İslam Tarihinin dönüm noktası kabul edilen, binlerce Müslümanın hayatına mal olan bu dönem, İslam Tarihinde "büyük fitne dönemi" olarak da bilinmektedir.
Sıffîn Harbi neticesinde Ali ile Muâviye arasındaki ihtilâfı Kur'ân ve Sünnet'e göre halletmek üzere tarafları temsilen birer hakem seçildiği için bu olaya “Tahkim Olayı” denir.
Peygamber'in vekili olarak Medine'de kalmıştır. Hz.Ali'nin halifeliğini tanımayan, Hz. Muhammed'in eşi Hz. Ayşe ve onun yanında yer alan Talha ve Zübeyr, mücadele etmek ve kuvvet toplamak için Irak'a gittiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri