Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz. Sual: Berberler, kulağın iç kısmında biten kılları, alkol alevi ile yakıyorlar. Bu şekilde kılları yok etmek caiz midir?
Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur. Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir.
Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir. Aslında olmayıp sonradan biten yüzdeki kıllar ise bu sınıfa girmediğinden, kadının bunları gidermesin de bir mahzur görülmemektedir. Aynı şekilde kadının bacağındaki kılları gidermesinde de bir mahzur yoktur.
Vücuttan çıkan herhangi bir şeyin kimyasını bozmak islama göre caiz değildir. kılları kısaltmakta ise bir sakınca yoktur.
Fıkhî bir kaideye göre; bir konu hakkında hüküm mevcut değilse onun mubah olduğuna hükmedilir. Bu bakımdan sosyal bazı nedenlerden dolayı kişi vücudundaki kılları aldırabilir. Yalnız bu husus, kıllarını aldıran kişinin bayanlara benzemesine ve mahrem yerlerini başkalarına göstermesine yol açmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Erkeğin erkeğe, kadının kadına, göbekle diz arasına bakmaları haram olduğu için, kendi cinsi de olsa, kasık kıllarını lazerle, epilasyonla, ağda gibi bir metotla başkalarına aldırmaları caiz olmaz.
Cevap. İbni Abidin der ki: Kadınların kaşlarını yolarak inceltmeleri mekruhtur. Nitekim hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Saç ekleyene, ekletene, ben yapana, yaptırana, dişlerinin basını inceltene, buna razı olana, yüzünden tüyleri aldırana, yüzündeki tüyler aldırıldığı takdirde buna rıza gösterene Allah lanet etmiştir.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
EPİLASYON YAPTIRMAK CAİZ Mİ? Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
"Aslında koltuk altındaki tüyleri ustura ile tıraş edilmeyip yolunması sünnettir... (Cımbızla mı ağda ile mi?) Acıtırsa tıraş ve ilaçla temizlenmede beis yoktur. Eteğin ustura ile tıraş edilmesi müstehaktır.
Yalnızca kadınların %1.8'inde bu uzunluk 3.8 cm'den fazladır. 9) İnsan saçı 7 yıla kadar yaşayabiliyorken, genital bölgedeki kılların ömrü yaklaşık 3 haftadır. Yani, belirli bir süreden sonra genital bölgedeki kılların uzaması durur.
Keskin ve temiz bir tıraş bıçağı kullanın.
Kör bir tıraş bıçağı kullanmanız tıraş makinesine bağlı yanma, pütür ve tahriş riskini artıracağından, tıraş olurken keskin ve temiz bir özel bölge jileti kullanın.
Merhabalar, genital bölge kılları için Buz Lazer ideal bir çözümdür. İstenmeyen tüylerle mücadelenin en etkili ve en kalıcı yöntemi lazer epilasyondur. Buz Lazer ağrısız ve yan etkisiz olması ile günümüzün en çok tercih edilen lazer epilasyon yöntemidir.
Kadınların, kollarındaki ve bacaklarındaki kılları kesmesi caizdir. Bu takdirde bu kıllara epilasyon uygulamasını yaptırması da caizdir. Epilasyon uygulamasında kadınların mahremi olmayan erkeklere bu uygulamayı yaptırması, caiz değildir.
Merhabalar, adet döneminde kişi daha hassas olacağı için bu dönemde lazer epilasyon yaptırılmaması önerilir. İdeali adet bittikten 2-3 gün sonra lazer epilasyonun yapılmasıdır. Ancak adet döneminde lazer epilasyon yaptırmanın tıbbi olarak bir sakıncası yoktur.
İlk 24 saat su ile temastan kaçınmak olıuşabilecek cilt tahrişlerini önlemek açısından önemlidir. Zorunlu kalındığında, sıcak su kullanmadan ılık su ile (tercihen soğuk su ile) duş alınabilir.
Bu kılların oradaki görevi, genital bölgeyi olası mikrop veya tozlardan korumak, vulvanın dış yapısındaki olası sürtünmeleri en aza indirmek ve bölgenin daha nemli kalmasını sağlamak. Ancak söylemekte fayda var, genital bölgenin sağlığını sağlamada tek kriter kılların olup olmaması değil.
Rahatsız olunan göbek kıllanması için kökünden veya yüzeysel alma yapılabilmektedir. Kökünden alınan göbek kıllarının uzaması daha uzun sürmektedir. Canının acımasını istemeyenler, göbek kıllarını yüzeysel almayı tercih etmektedir.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Adetliyken kaş almanın herhangi bir sakıncası yoktur.
Ama kaşları yada normal ayva tüylerini yolmak ya da yoldurmak kesinlikle haramdır. Meselâ Nevevî, sakalı, bıyığı altdudak altı tüyleri biten kadınları bu tüyleri yolması lânetten müstesnadır.
Bıyık konusuna gelince, öncelikle şunu ifade edelim ki, bıyık, sakal ile beraber değerlendirilmiştir. Bu açıdan sakalı olan bir Müslümanın bıyığını traş etmesinin bir sakıncası olmaz. Ancak hiç sakal bırakmayanların ise bıyık bırakması, ancak bunun da bakımlı ve kısa olması güzeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri