Çocuklarda öğle uykusu alışkanlığı üç veya dört yaşına kadar devam etmelidir. Öğle uykusu için, kış aylarında 13.30'un, yaz aylarında ise 14.30'un geçilmemesi gereklidir.
Yeni doğan bebeklerin 3 yaşına kadar gündüz uykusu almaları oldukça önemlidir. Bu yaştan sonra uykular kendiliğinden azalma eğilimi gösterir. Örneğin 3 yaşında hemen hemen her çocuk günde en az bir kere şekerleme ihtiyacı duyar. Fakat 4 yaşına geldiklerinde şekerleme yapan çocuk miktarı %60 oranlarına kadar iner.
Bazı çocuklar 3 yaş civarı gündüz uykularını bırakırken bazıları 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyuyabiliyor. Genele bakıldığında ise çocuklar 3-4 yaş arasında gündüz uykusundan vazgeçiyor. Bu konuda bir karara varmak için en doğrusu çocuğunuzun işaretlerini takip etmek.
Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor. Bu dönemde çocukların, gece ortalama yine 11-11,5 saat ve genelde gündüz ortalama 2 saat uzunluğunda (tek uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı oluyor.
3-5 yaşında bir çocuk için 13-14 saat iken, 6-8 yaşındaki bir çocuk için 10-12 saattir.
İlgili 17 soru bulundu
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve Doğru Zamanlama… 0-4 yaş arası bebek ve çocukların gece kesintisiz uyuyabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Çocuklar için öğle uykusu, zihinsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Öğle uykusu sırasında, çocuğun beyni dinlenir ve rahatlar. Bu, zihinsel yorgunluğun azalmasına ve bilişsel tazelik kazanılmasına katkı sağlar. Dinlenmiş bir beyin, daha iyi öğrenme ve düşünme yetenekleri sunar.
Çocuklar, uyku sırasında büyümeleri ve gelişmeleri için vücutlarının ihtiyacı olan hormonları üretirler. Bu nedenle, yeterli uyku, kemik, kas ve doku gelişimi için gereklidir. Öğle uykusu, bu büyüme süreçlerini desteklemek için önemlidir. Çocuklar için öğle uykusu, zihinsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. Gündüz uykuları için de aynı uyku rutinini oluşturmalısınız. Bebeğiniz fazla yorulmadan onu gündüz uykusuna yatırmalısınız.
Tutarlı ve Eğlenceli Bir Rutin Oluşturun: Uyku öncesi rutinleri ile çocuğunuza uyku zamanı işaretini verebilirsiniz. Bu yaş dönemi için diş fırçalama, kitap okuma, gün içerisinde en çok hoşuna giden bir olayı paylaşma,ışıkları kapatma ve iyi geceler öpücüğü vermek uygulayabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 .
1-2 yaş döneminde bebekler gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar. Uyanıklık süreleri genellikle 4-6 saat arasıdır. Bazı bebekler gündüz uykusunu iki periyot haline alırken, bazı bebekler tek uyku ile gereksinimlerini karşılarlar.
Eğer gece uykuları da 10-11 saat olursa ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir. 24 aydan sonra gündüz uykuları ortalama 2 saat olur. 2.5 yaştaki uyku süresi gündüz 1.5-2 saat, gece kesintisiz 10-11 saattir.
Öğle uykusu uyumak stresi azaltır ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırır. Çünkü gün içerisinde akışa kısa bir mola vermek hem dinlenmenizi hem de zihninizi rahatlatmayı sağlar. Rahatlayan beden ve zihin daha mutlu olmanıza yardımcı olur. Böylelikle daha pozitif ve stresten uzak hissetmeye başlarsınız.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Düzenli yatma saatleri olmayan ya da saat 21.00'den sonra yatağa giren çocukların okuma ve matematik becerilerinin olumsuz etkilendiği görüldü. Bilim adamları, yeterince uyumamanın vücudun doğal ritmini ve beynin yeni bilgileri öğrenme becerisini bozabileceğini vurguladı.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Küçüklerin olumlu veya olumsuz bir duyguyu yoğun şekilde yaşaması tetikleyici bir durum olabilir. Ayrıca stres, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, yüksek ateş, düzensiz beslenme ve hastalık hâli de gece terörünü tetikleyebilen unsurlardır.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
3 Yaş Çocuk Gelişimi
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur. Bebek baş çevresi ise 48 cm ile 49 cm arasında gider gelir.
Üç yaş sendromunda en belirgin özellik ağlama nöbetleridir. Kendini değersiz hissettiği ya da kendi isteklerinin gerçekleşmediği zamanlarda ağlama krizlerine girebilir. Bu dönemde çocuk uyku sorunları yaşayabilir. Örneğin uyumak istemeyebilir ya da gece uykusundan uyanabilir.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri