Müminler sağ tarafları üzerine ve kıbleye doğru uyurlar, padişahlar ve onların çocukları sol tarafları üzerinde uyurlar böylelikle yedikleri sindirilmiş olur. Şeytan ve onun kardeşleri, deli ve hasta yüzüstü uyur. İmam Sadık (a.s) şöyle buyurur: “Bera b. Marur-i Ensari Medine'de Peygamber Ekrem'de (s.a.a) Mekke'deydi.
CEVAP: Namaz dışında, otururken, uyurken, yatarken kıbleye dönmeyi emreden veya yasaklayan bir nass bulunmamaktadır. Fakat kıbleye saygısızlık olacağını düşünen alimler bunun mekruh olduğunu belirtmişlerdir. Bu yüzden başın kıble tarafına gelmesi uygun görülmüştür.
Bilhassa yatarken mümkün oldukça kıbleye karşı ayak uzatmamak lâzımdır. Ancak yatağı başka türlü sermek mümkün olmuyor, ayak tarafı mecburen kıble tarafına geliyorsa, bunda bir zaruret olduğundan bir mahzur olmaz.
En sağlıklı uyku pozisyonu 'sağ yana yatış' pozisyonudur. Sol yanda yatıldığı zaman kalp altta kaldığı için fonksiyonlar bozulur. Sağ tarafta yattığınızda bu meydana gelmez, organların etkilenmesi söz konusu değil.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
İlgili 24 soru bulundu
Feng shui yatak odası dekorasyonunda yatağın konumu
Feng shui uzmanı dekoratör Johndennis Govert, feng shui yatak yönü yerleşiminin de önemli olduğunu söylüyor ve yatak başının kuzeye gelecek şekilde yerleştirilmesini öneriyor. Öncelikle yatak karyolasının bir pencere önüne konulmaması gerekiyor.
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi.
Yatmadan önce abdest alıp dua etmeli, uyanınca da Allah'a hamd etmeli ve dua etmelidir. Yatarken sağ tarafa dönüp yatmalı, sağ eli sağ yanak üzerine koymalıdır. (Daha sonra dönülse de bu sünnet yerine gelmiş olur.) Yüzü koyun yatmamalıdır.
1- Yatarken ve otururken, kıbleye karşı ayak uzatmak mekruhtur. 2- Mushaf'a karşı ayak uzatmak mekruhtur. Mushaf yüksekteyse mekruh olmaz. 3- Tuvalette kıbleyi öne veya arkaya getirmek mekruhtur.
⦿ Yatağınızı kapı ve pencerelerin birbirine baktığı odalarda arada kalacak şekilde yerleştirmeniz tavsiye edilmez. ⦿ Kapı ve pencere arasında kalan yatak hem kapıdan hem de pencereden gelen kuvvetli enerji akışına maruz kalacaktır. Bu da uykunuz üzerinde olumsuz etki yapacaktır.
Kapalı bir mekanda kıbleye karşı ihtiyaç görmek, caizdir. Her ne kadar kapalı yerde caiz ise de ev içerisinde tuvaletin kıbleye karşı yapılması hoş karşılanmamaktadır.
Türkiye'de Van'dan batıya doğru gittikçe kıblenin yönü güney doğuya kayar. Babaannenin pratik usûlü, Trabzon, Gümüşhane, Diyarbakır, Elâzığ, Malatya, Urfa, Mardin ve yakınlarındaki iller için geçerli olur. Yani kıble, bu şehirlerin güneyinde kalıyor. Bu şehirlerde kıbleyi bulmak için güneye dönmek yeterlidir.
Kabe, ülkemizden bakıldığı zaman Güney tarafta kalmaktadır. Tam konumu ise Güney Doğudur. Bu durumda kıbleyi bulmak için Güney yöne doğru dönmek gerekir. Kıble Güney yöne bakar.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Kıble yönü güneyde olduğu için başka yerlerde ve özellikle dağ veya kırlarda kıbleyi belirlemek için önce güneye dönmek ve doğu ile arasında 23 derecelik bir açı belirlenerek kıble yönü bulabilmek mümkün olabilmektedir.
Allah'ın adı ile akdedilen bir nikâhtan sonra erkek ve kadının kullandığı yatak odası, onlar için Allah'ı razı edecekleri veya bu rızayı kaybedecekleri bir yerdir. Yatak odası, asla meleklerden gizlenmesi gereken ve ne kadar az kullanılırsa o kadar iyi olur denebilecek bir yer değildir.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir: “Her şeyin en güzel ve en uygun bir şekli vardır. Oturma şeklinin en güzeli de, kıbleye karşı oturmaktır.” Dolayısıyla müsait ortamda mümkün mertebe kıbleye dönük oturmak faziletli olmakla birlikte kıbleye arkası dönük oturmak günah değildir.
İhmal ve saygısızlık gibi bir nedenle olmadıkça bir sakınca olmaz biiznillah.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Bu yasağın sebebi ve hikmeti, tek başına olmanın, korkuya, düşman saldırısına, hırsızlık veya her hangi bir hastalığa maruz kalmamak içindir. Hadisin açık manası, kadın-erkek ayırımı olmadan herkesi içine almaktadır. Hadiste geçen yasaklama, haram anlamında değildir.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Sağ Tarafınıza Yatmak
Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.
Peygamber'in (sas) bunun dışında çeşitli zaman ve mekânlarda ağzından eksik etmediği sığınma duaları vardı. Sûrelerini okur, ellerine üfler, sonra da ellerinin uzanabildiği yere kadar vücuduna sürerdi. Bu işlemi yapmaya önce başından başlar, yüzüne ve vücudunun ön taraflarına mesh ederdi. Bunu üç defa yapardı.”
Ebeveyn yatak odası için bir ayna arıyorsanız ve gömme dolaplarınız yoksa, ışığı odaya yansıtmak için pencerenin karşısına yerleştirmeyi deneyin. Yatak odanızın alanından en iyi şekilde yararlanmak için aynaları koymak için başka bir iyi yer, bir şifonyerin veya yatağınızın karşısında olmayan bir masanın üstüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri