İslâmcılık, Batı medeniyeti karşısında Osmanlı Devleti'ndeki yenileşme, güçlenme ve İslâm'a yapılan itiraz ve hücumlara cevap verme söyleminin genel adı olarak kabul edilmiş bir harekettir. Bugünkü anlamıyla İslâmcılık, II. Meşrutiyetten (1908) sonra vücut bulmuştur.
Bu bağlamda, Cemaleddin Efgani (1837–97), Muhammed Abduh (1849–1905) ve Reşid Rıza (1865–1935) yayın yoluyla imparatorluğun siyasi, ekonomik ve kültürel çöküşüne karşı İslami alternatifler vaaz ettiler. Abduh ve Afgani, erken İslamcı hareketin başlangıcını oluşturdu.
19. yüzyılda söz konusu düşünce akımlarının öncüleri olarak Cemaleddin Efgânî Muhammed Abduh, Tunuslu Hayreddin Paşa, Emir Şekip Arslan, Said Halim Paşa, Bediüzzaman Said Nursi, Eşref Edib ve Mehmet Âkif gibi dönemin fikir ve siyaset adamları ön plana çıkmıştır.
İslamcılık:
İslamcılık düşüncesinin en büyük savunucusu padişah II. Abdülhamit olmuştur. Ancak İslamcılık düşüncesi de devleti kurtarmaya yeterli olmamıştır. 31 Mart İsyanı, Arnavutluk İsyanı ve milliyetçilik akımının müslümanlar üzerinde de etkili olması İslamcılık düşüncesinin güçlenmesini engellemiştir.
Ankara. Siyasi hayatı boyunca, dünya Müslümanlarını bir araya getirmek için yoğun bir çaba ortaya koyan Necmettin Erbakan, İslam aleminin siyasi, teknolojik, kültürel ve para birliği idealini savundu.
İlgili 22 soru bulundu
XIX. yüzyılın ikinci yarısında özellikle II. Abdülhamid döneminde müslümanlar arasında birlik sağlayarak sömürgeciliğe karşı koymayı amaçlayan siyaset için kullanılan tabir. Farklı unsurları Osmanlı kimliğinde birleştirmeyi amaçlayan siyasî düşünce.
İSLAMCILIK NEDİR? İslâmcılık, Batı medeniyeti karşısında Osmanlı Devleti'ndeki yenileşme, güçlenme ve İslâm'a yapılan itiraz ve hücumlara cevap verme söyleminin genel adı olarak kabul edilmiş bir harekettir. Bugünkü anlamıyla İslâmcılık, II. Meşrutiyetten (1908) sonra vücut bulmuştur.
Osmanlı Devleti'nde İslamcılık, İslam dinini bireyin yaşamı dışında bir bütün olarak sosyal, idari, politik ve hukuki bakımdan hayata hakim kılmayı amaçlayan İslamcılık ideolojisinin Osmanlı Devleti'ndeki durumunu inceler.Osmanlı'nın bazı dönemlerinde kimi devlet adamlarının politik nedenlerle faydalandıkları bir ...
İslamcılık akımının öncüleri olarak Tunuslu Hayreddin Paşa, Said Halim Paşa, Cemaleddin Efgani Muhammed Abduh ve Mehmet Akif gibi siyaset adamları gösterilebilir. Bu dönemde Batı örnek alınmaya devam edilmiş fakat Müslümanlığı manevi ve ahlaki değerleri de korunmak istenmiştir.
İslamcılık düşünce akımının öne sürdüğü İslam Birliği düşüncesi Arnavut ve Arap isyanları ile geçerliliğini yitirmiştir.
Osmanlıcılık: Namık Kemal, Midhat Paşa, Şinasi gibi dönemin jön Türkleri yani genç osmanlıları bu görüşün temsilcileridir. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın (herkesin eşit durumda sayıldığı) bir Osmanlı toplumu oluşturma fikriydi. Türkçülük akımının zıttıdır.
Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir.
Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur. Balkan Savaşları'nda (1912) Osmanlı Devleti'nin içinde yer alan Balkan azınlıklarının düşmanlıkları ortaya çıkınca bu fikir akımı etkisini zamanla kaybetmiştir.
İslamcılık düşüncesi, günümüzde genel kabul gören anlayışa göre, 19. Yüzyılda Osmanlı Devletinde ortaya çıkan düşüncedir. Bazı kesimlere göre bu düşünce İslamı yaymanın adı olarak kabul görürken bazı kesimler bir ideoloji olarak kabul etme temayülündedir. Çalışmanın kabulüne göre de İslamcılık bir ideolojidir.
Garpçılık, Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük bu fikir akımlarından belli başlılarıdır.
Sonuç olarak İslam, "teslimiyet" anlamına gelirken, Müslüman da "teslim olan" anlamına gelir. Burada teslim olunan, tek Tanrı olduğu kabul edilen Allah'tır. Sözlükte "kurtuluşa ermek, boyun eğmek, teslim olmak, barış yapmak" anlamlarındaki selm kökünden türemiştir.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
Türkçülük, Tanzimatla birlikte gelişen, fikir hayatımızda ortaya çıkan yenilikçi-muhafazakâr çatışmasından doğan bir uzlaşmadır. Vatan, dil ve kültür kavramlarına dayanan Türkçülük hareketi 19. yüzyıl sonlarında gelişmiş, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında da esas roller oynamıştır.
Siyaset biliminde İslam, 'inanç ve ibadet' anlamında bir dini tarif eder. İslamcılık, kişisel inanç ve ibadetin ötesinde, hayatın her alanına hükmeden kapsamlı bir 'İslami' düzeni öngören dini siyasi ideolojidir; 'Siyasal İslam' da deniyor. İslamcılığın milli sınırlar ötesine taşınması, taşması Ümmetçiliktir.
İslamcılık başlı başına bir politika olarak II. Abdülhamit dönemin- de benimsenmiş, ittihad-ı İslam adı altında 1870 yılından itibaren Osmanlı Devleti'nin hakim siyasi düşüncesi olmakla beraber, bir fikir hareketi olarak ortaya çıkışı, II.
İslâm, kişinin herhangi bir zorlama olmaksızın kendi tercih ve arzusuyla, içten bir bağlılıkla Allah'a yönelmesi, O'nun emir ve yasaklarını şartsız bir şekilde kabul etme- sidir. Din olarak İslâm'ı kabul eden ve onun kurallarına riayet eden kişiye ise “Müslüman” denir. İslâm, Yüce Allah tarafından, Son Peygamber Hz.
Türkçülük akımı, Türk milletinin kültürel ve siyasal açıdan birlikteliğini sağlamak amacı taşıyan bir düşüncedir. Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde Türkçülük büyük bir etki sağlamıştır. Ayrıca aydınlar sayesinde siyaset içinde de Türkçülük etkisi ortaya çıkmıştır demek doğru olur.
3 Kasım 1839'da ilân edilen Tanzimat Fermanı'nın da temel düstûru olan Osmanlıcılık düşüncesi Yeni Osmanlılar tarafından, 1789 Fransız Devrimi sonrasında ulusçuluk düşüncesinden etkilenen Balkanlar'daki Osmanlı tebaasını bir arada tutmak, ayrılmalarını engellemek ve bu sayede devletin toprak kayıplarının önüne geçmek ...
Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir.
Sonuçta 1860'tan sonra benimsenen ve II. Abdülhamit tarafından da desteklenen Osmanlıcılık ideolojisi, Balkan Savaşları'ndan sonra imparatorluk sınırları içinde patlak veren bağımsızlık mücadeleleri sonucu, geçerliğini kaybetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri