Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günde 21 kuru üzüm tüketmenin ya da geceden 21 kuru üzümü suya bırakıp sabah kalkınca içmenin sayısız faydası bulunuyor. Zengin besin değerlerine sahip olan üzümün yararları saymakla bitmiyor.
Kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp ve damar sağlığına katkıda bulunur. Yüksek oranda sıvı içeren üzüm, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Hücreleri hızla yenilediğinden kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçer. Özellikle meme ve kolon kanserini engelleyici bir besindir.
Bazı durumlarda ishal olmanıza ve midede gaz birikmesine neden olabilir. Fruktoz hassasiyeti olanların üzüm tüketmesi zararlıdır. Eğer tüketirlerse hazımsızlık ile birlikte aşırı karın ağrısına neden olabilir. Aşırı üzüm yemek böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
Kara üzüm genelde sabahları tüketilerek daha zinde kalmayı sağlamaktadır. Ayrıca kara üzüm, uzun süre tok tuttuğu için diyet listelerinde yerini almış bir besindir. Bunun yanında daha vücuda pek çok faydası bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Her üzüm tanesi kalpte bulunan kan hücrelerini gösterir. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Peygamber Efendimiz üzümün kurusunu çok sever, methederdi. Kuru üzümü yaş üzüm ile taze ceviz ve badem kuruları ile yemek de sünnettendir. Çünkü bu şeytanı gazaplandırır.
- Uykudan önce siyah üzüm yemek uyku kalitesini artırabilir. - Siyah üzümdeki C vitamini seviyeleri hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. - Güneşin zaralı ışınlarından koruma sağlar. - Kan dolaşımını iyileştirir ve böylece saç köklerini güçlendirir.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyusu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Enerjinizi ikiye katlar Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Kuru üzüm, ölçülü tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzüm kalori değeri ve şeker içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo almaya yatkınlık sağlar.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Üzüm, içinde bulunan polifenoller sayesinde obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Kilo vermeyi de önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu nedenle yaş ya da kuru üzüm fark etmeksizin pek çok diyet listesinde üzüm de yemeniz tavsiye edilir. Fakat üzümü fazla tüketirseniz kilo almaya neden olabilir.
Üzüm yemek kilo aldırır mı? Özellikle içeriğinde bulunan resveratoller sayesinde açlık krizlerinin önüne geçen ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olan üzüm, gereksiz kalori ve dolayısıyla kilo alımının önüne geçebilmektedir. Hatta bu şekilde zayıflama konusunda da fayda sağlayabilmektedir.
Kalorisi çok yüksek bir besin olduğu için fazla tüketilmesi sonucunda kilo alımına neden olabilir. Vücutta alerji oluşumuna neden olabilir. Akciğerde oluşabilecek enfeksiyonların önlenmesini sağlar. Saçların gürleşmesine ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
1 küçük salkım (150 gr) beyaz üzüm 107 kcal. 1 büyük salkım (475 gr) beyaz üzüm 337 kcal. 1 orta porsiyon (120 gr) beyaz üzüm 85 kcal. 1 orta kase (230 gr) beyaz üzüm 163 kcal.
Kuru üzümün kabuğunda bulunan vitamin, kansere karşı koruyucu bir güç oluşturur. Çekirdekli kuru üzüm; kanı sulandırır. Kansızlık ile mücadele eden hastaların özellikle tüketmesi gereken, doğal ilaç olarak bilinir.
Rüyada üzüm yemek, hayra, toplu rızka, dostluk ve muhabette, hayır ve şifaya, toplu mala, ele geçecek helal paraya ve zenginliğe çıkar. Rüyada üzüm yemek, hayallerinizin gerçekleşeceğine işaret eder. Üzüm yemek devamı olan toplu rızka, dostluk ve muhabbete yorumlanır.
Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günde 21 kuru üzüm tüketmenin ya da geceden 21 kuru üzümü suya bırakıp sabah kalkınca içmenin sayısız faydası bulunuyor.
Bağırsakları çalıştırır
Üzüm hazımsızlığı gidererek bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Kara üzüm, içerdiği birçok bileşen sayesinde kan yapıcı besinler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelir.
Üzümün kabuğu uykuyu iyileştirebilecek bir kimyasal olan melatonin bakımından zengin. Çalışmalar melatoninin jet-lag ve uykusuzluğu azalttığını, ayrıca ruh halini dengelemeye yardımcı olabildiğini gösteriyor.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
(Bugün biliyoruz ki, yemekten sonra yatmak karaciğer yağlanmasına ve şeker artışına sebep oluyor) Tatlı yemezdi. Onun yerine sütün içine arpa koyarak tüketirdi. (Bugün neredeyse tüm diyetisyenlerin önerdiği de bu değil mi?) Çok sıcak ya da soğuk yemek yemezdi.
Peygamberimiz'in en çok koyunun kürek ve ön kollarının etini sevdiği rivayet edilir. Bir hadîs-i şerifte: “– En iyi et, koyunun sırt etidir.” buyurmuşlardır. Hayvanların sağ taraf etleri, sol taraf etlerinden daha üstün ve hafiftir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri