İslamcılık: İslamcılık düşüncesinin en büyük savunucusu padişah II. Abdülhamit olmuştur. Ancak İslamcılık düşüncesi de devleti kurtarmaya yeterli olmamıştır. 31 Mart İsyanı, Arnavutluk İsyanı ve milliyetçilik akımının müslümanlar üzerinde de etkili olması İslamcılık düşüncesinin güçlenmesini engellemiştir.
İSLAMCILIK NEDİR? İslâmcılık, Batı medeniyeti karşısında Osmanlı Devleti'ndeki yenileşme, güçlenme ve İslâm'a yapılan itiraz ve hücumlara cevap verme söyleminin genel adı olarak kabul edilmiş bir harekettir. Bugünkü anlamıyla İslâmcılık, II. Meşrutiyetten (1908) sonra vücut bulmuştur.
Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur. Balkan Savaşları'nda (1912) Osmanlı Devleti'nin içinde yer alan Balkan azınlıklarının düşmanlıkları ortaya çıkınca bu fikir akımı etkisini zamanla kaybetmiştir.
İran Devrimi (1978–1979)
Bununla birlikte İslâmcı düşünce akımının tarihî gelişiminde II. Meşrutiyet en önemli dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Nitekim Yeni Osmanlılar hareketi içinde hem İslâmcılık düşüncesi hem de onunla aynı dönemde gelişen diğer düşünce akımları (Garpçılık, Türkçülük) potansiyel olarak bulunuyordu.
İlgili 30 soru bulundu
İslamcılık düşünce akımının öne sürdüğü İslam Birliği düşüncesi Arnavut ve Arap isyanları ile geçerliliğini yitirmiştir.
İkinci Meşrutiyet'in ilk yıllarında dönemin en önemli İslamcı dergisi Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad etrafında toplanan İslamcılar ve Türkçüler 1912 sonrasında farklı milliyetçilik anlayışları yüzünden fikir ayrılığına düşmüşlerdir.
Fakat İslamcılık fikir akımı Birinci Dünya Savaşı sonunda geçerliliğini kaybetmiştir. Buna neden olarak özellikle Yemen v.b. gibi cephelerde Müslümanların Osmanlılara karşı savaşmaları gösterilmektedir. İslamcılık etkisini kaybedince Türkçülük daha da egemen olmuştur.
Bunlar arasında İslâmcılık/İttihâd-ı İslâm fikrine sahip olan Mısır coğrafyasında doğan ve Batıyı iyi tanıyan Muhammed Abduh hayatı boyunca İslâm'ın ve Müslümanların yücelmesi, Batı'nın etkisinden kurtulması için çalışmıştır.
İslamcılık akımı Batıcılık akımına karşı olarak geliştirilmiştir. Gelişen Batı karşısında Müslümanların da gelişmesi gerektiğini savunan bir akım olmuştur.
Osmanlı Devleti'nde İslamcılık, İslam dinini bireyin yaşamı dışında bir bütün olarak sosyal, idari, politik ve hukuki bakımdan hayata hakim kılmayı amaçlayan İslamcılık ideolojisinin Osmanlı Devleti'ndeki durumunu inceler.Osmanlı'nın bazı dönemlerinde kimi devlet adamlarının politik nedenlerle faydalandıkları bir ...
İslamcılık akımının belli başlı temsilcileri; Said Halim Paşa, Mehmed Akif (Ersoy), M. Şemsettin (Günaltay), Abdulhak Bağdadî ve Ahmed Naim'dir.
İslamcılık başlı başına bir politika olarak II. Abdülhamit dönemin- de benimsenmiş, ittihad-ı İslam adı altında 1870 yılından itibaren Osmanlı Devleti'nin hakim siyasi düşüncesi olmakla beraber, bir fikir hareketi olarak ortaya çıkışı, II.
İslamcılık, 19. yüzyılda bazı Müslüman aydınların aradığı kurtuluş reçetelerinden biri olarak günümüzdeki anlamlarıyla ortaya çıkmıştır. İslamcılık, özellikle Batı sömürgesine ve işgaline karşı İslam coğrafyalarında siyasal birlik ideolojisinin bir aracı olarak kabul görmeye başlaması Osmanlı açısından II.
Şerif Mardin'e göre, İslâmcılık akımı, daha çok 19. yüzyılın ortalarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzak çevresinde ve Hindistan'da şekillenmiş olmasına rağmen, 1870'lerden itibaren imparatorluğun merkezinde gittikçe güçlenen bir ideolojik davranış kümesine verilen addır.
İslam'da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır.
II. Dünya Savaşı'nı takip eden sömürgecilik karşıtı dönemde, İslamcılığı ulusçuluğun gölgesinde kalmış ve ulusçuluğu İslam'a aykırı olarak nitelendirmiştir.
Hicaz-Yemen Cephesi, halk arasında Yemen Cephesi adıyla da anılır. I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı İmparatorluğu 4 Tümenlik bir kuvvetle Arabistan'daki kutsal İslam şehirlerini korumaya çalıştı. 7.
Sonuçta 1860'tan sonra benimsenen ve II. Abdülhamit tarafından da desteklenen Osmanlıcılık ideolojisi, Balkan Savaşları'ndan sonra imparatorluk sınırları içinde patlak veren bağımsızlık mücadeleleri sonucu, geçerliğini kaybetmiştir.
İslamcılık “İslam Birliği” adı altında, 1870'ten itibaren Osmanlı İmparatorluğu'na hâkim olan siyasi unsur hâline gelirken yaklaşık kırk sene sonra bir düşünce akımı olarak ortaya çıkmıştır (Kara 1997: XV).
Diğer ülkelerde Türkçülük
Adı geçen dergilerin hepsi Temmuz 1939'da Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanması üzerine yayın hayatlarına son verdiler.
20. yüzyılda ise Reşid Rıza, Humeyni, Hassan el- Benna, Hasan et- Turabi, Abul Ala ve Seyyid Kutub, Manastırlı İsmail Hakkı, Babanzade Ahmed Naim, Mehmet Akif, Ömer Ferit, Şemseddin Günaltay gibi isimlerin İslamcılık fikir akımının temsilcileri arasında yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır.
Siyaset biliminde İslam, 'inanç ve ibadet' anlamında bir dini tarif eder. İslamcılık, kişisel inanç ve ibadetin ötesinde, hayatın her alanına hükmeden kapsamlı bir 'İslami' düzeni öngören dini siyasi ideolojidir; 'Siyasal İslam' da deniyor. İslamcılığın milli sınırlar ötesine taşınması, taşması Ümmetçiliktir.
Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir.
İslam'a göre ümmet bilincini oluşturmanın temel koşulu; insanın birtakım benlik, hissi ve ferdi ihtiyaçlarından uzaklaşarak Yüce Allah'ın birliğinde müminlerin birlik ve bütünlük içerisinde görme anlayışına sahip olmak ve dolayısıyla tüm müminlerle birliktelik oluşturmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri