Mantarları dilimleyin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Yaz aylarında güneşe bırakın. Kışın ise fırını 50°C acın ısınsın. Tepsiyi fırına verin fırının kapağını kapatmadan, yani aralık bırakarak.
28 °C'de gelişme durur ve 30 °C'de miseller ölür. Düşük sıcaklıkta, mantar misellerinin gelişmeleri yavaşlatmakla birlikte canlılık 0 °C'ye kadar sürebilir.
Kabınızı tarihle etiketleyin. Kurutulmuş mantarlar uzun süre dayanır, özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanırsa 12 aya kadar dayanır.
Mantar miselinin kompostta yayılım devresinde 20-25 derece ısı olması öneriliyor. 25 derece ısının üzerinde miselin gelişiminin yavaşladığını unutmayınız. 30 derecede misel ölür ve tüm emekleriniz boşa gider. Üretim ortamındaki nem ise %70 ile %90 arasında olmalıdır.
Kurutma. Mantar kurutulduğunda tadını ve diğer özelliklerini hemen hemen aynen korur. Ayrıca kuru mantar hacim olarak çok az yer kaplar. Eğer kurutma işlemi süratli yapılmayacaksa o zaman mantarın larva ve parazitlerden arınmış olması gereklidir, aksi halde kurutma süresi içinde bozulabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Mantarlar ince bir şekilde doğranır. Daha sonra temiz bir bezin üzerine serilerek güneşli, kuru ve esen bir yerde kurumaya bırakılır. Kurutulmuş olan mantarlar cam bir kavanozun içerisinde bir yıl boyunca dayanabilmektedir.
İstenilen şekilde doğrandıktan sonra tekrar limonlu suda 1-2 dakika bekletilir. Kaynamış suyun içerisine bir tane limon sıkılır süzülen ve doğranan mantarlar suya bırakılır. Bir taşım kaynadıktan sonra çıkarılır soğuduktan sonra dolap poşetlerine katılıp dondurucuya atılır.
Yaklaşık 4 kg – 5 kg arasında mantar çıkar.
Koşullarda farklılık olursa, bu sürelerde değişmeler olabilir. Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
Eğer ev içerisinde üretim yapılacaksa bir kuluçka odası ve iki adet de üretim odası ile işe başlanmalıdır. 100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Kurutulmuş mantar, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşı içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunan bir üründür. Özellikle D vitamini açısından oldukça zengindir. Kurutulmuş mantar çeşitleri ile en lezzetli tarifleri hazırlayabilir, birbirinden farklı aromaları yakalayabilirsiniz.
Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Mantarlarını pişirdikten sonra da derin dondurucuda saklayabilirsin. Bu yöntemde mantarları az yağda soteledikten sonra kaplara ya da buzdolabı poşetlerine koyarak hızlıca dondurman gerekir. Bu şekilde saklarsan çiğ mantara göre çok daha uzun süre dayanırlar.
Taze olarak tüketilmek isteniyorsa, mutlaka buzdolabı ve derin dondurucuda en iyi şekilde saklanmalıdır. Sıcak ortamlarda tutulması, mantarların bozulmasına neden olacaktır.
MANTAR. Tüketeceğiniz miktarda pişirilmesi önerilen mantar tekrar ısıtıldığında protein yapısının bozulmasıyla çeşitli sindirim problemlerine, karın ağrısı ve şişkinliğe sebep olabilir.
Mantarlar 20-350C üreyebilmektedir. Nem, üreme için gerekli ve önemli bir faktördür. pH 5 - 7 de iyi ürerler.
Türkiye'de en büyük pazar payına sahip beyaz şapkalı kültür mantarı, üretimi konusunda en çok bilgi sahibi olunan türlerin başında gelir. Bu nedenle az risk ve yüksek pazar payı ile bu iş koluna yatırım yapmak isteyen işletmecilerin ilk tercihidir.
Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapacağı mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından ve kısa bir sürede para kazandıran karlı bir meslek arasında yer almaktadır.
Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
· 6 ay çürütülme işlemi gerçekleştikten sonrasebze fidelerinin yetiştirilmesinde kullanılır. · 2 yıl çürütülme işleminden sonra ise organikgübre olarak veya tekrar mantar üretiminde örtü toprağı olarak kullanılacağıtespit edilmiştir.
Mantar yetiştiriciliği, özellikle yüksek talep ve nispeten düşük üretim maliyeti nedeniyle oldukça karlı olabilir.
Kurulacak işletmenin teknolojik alt yapısına bağlı olarak değişmekte Demirbaş maliyeti ortalama 200.000–300.000 TL aralığında , artı kompost bedelidir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker. Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri