İslam hukukunda istisna" bir sanatkardan, belirli bir ücrei karşı- lığında sanatıyla ilgili olan ve ısmarlayan tarafından özellikleri belirlen- miş bir şeyi imal etmesini istediği akdin adıdır2• İstisna' ın tarifini bir örnek içersinde açıklayan İslam hukukçuları da 'vardır3, Mecelle de böyle bir tarifi benimsemiştir.
Bir şeyi küllî hüküm veya kural dışında tutmak anlamı çerçevesinde Arap edebiyatı, fıkıh ve kelâm ilminde kullanılan bir terim. Yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz.
İstisna İslam kelamında kesin iman hükmü olan “Ben müminim” ifadesine “İnşâllah: eğer Allah isterse” tabirini ekleyerek şartlı bir biçime sokmaktır.
Kur'an-ı Kerim'de yaygın olarak kullanılan istisna çeşidi muttasıl müstesnâdır. Bunun da en bariz özelliği, bir şeyi genelin hükmünden hariç bırakmaktır. Fakat diğer bir istisna türü olan müstesnâ munkatı' birçok yönden müstesnâ muttasıldan ayrılmaktadır.
En önemlisi de müstesnâ munkatı'da istisna edatı olan الا kendi anlamında değil, kendisinden önce geçen cümlede muhatabın zihninde oluşabilecek bazı olumsuz düşünceleri kaldırarak yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için kullanılan لكنّ manasınadır.
İlgili 15 soru bulundu
"İstisna" durumu, beklenmeyen bir olayın paketinizin teslimatını geciktirdiği anlamına gelmektedir.
Muhatabın durumuna uymayan ve muhatapla diyaloğun mahiyetine uygun düşmeyen hitaplar veya hitap ifadeleri halin gereği olmayan ifadelerdir.
İstisna kelimesinin sözlük anlamı, bir şeyi kuralların dışında ya da eş değer olan şeylerden ayrı tutmaktır. Örnek Cümleler: 1- Normalde rezervasyonsuz müşteri kabul etmiyoruz ama sizin için istisna yapabiliriz. 2- Bu, sadece bir kerelik bir istisnaydı!
İstisnâ tam ve müferrağ olmak üzere iki kısma ayrılır: Cümlede müstesnâ minh varsa tam, yoksa müferrağ [boşaltılmış] istisnâ denilir.
Müstesna isminin anlamı, “Benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin” demek. Gerçekten öyle bir kadın.
Değerli kardeşimiz, İman konusunda bir müminin; "İnşallah ben müminim." demesi caiz değildir. Çünkü iman konusunda "İnşallah", şüpheyi gerektirir veya şüphe ihtimali olduğunu ifade eder. Bu ise caiz değildir.
Âlimler, kişinin gelecekte yapmayı tasarladığı işlerden söz ederken o tarihte sağ olup olmayacağını, herhangi bir engelle karşılaşıp karşılaşmayacağını, ayrıca o işe muvaffak kılınıp kılınamayacağını bilemediğinden meşrû işlerde daima inşallah demesinin gerektiğini belirtmişlerdir.
İlk akla gelen anlamı ayrı tutmak olan istisna kelimesi, bir kimse veya bir şeyi benzerlerinden ayrı tutmak olarak açıklanmaktadır. İkinci anlamında kural dışılık olarak kullanılan istisna kelimesi, üçüncü anlamında da ayrı tutulan kimse ve şey olarak geçmektedir.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Müslemun fîh: Mebi', sonradan teslim edilen mal. Re'su'l-Mal: Semen, peşin ödenen para vb.
Bu anlamda Mâturîdî'ye göre imandaki artış iman üzere sebat ve devam etmek anlamına gelmektedir (Mâturîdî, 2005:VI.172,478). Ebu Hanife'ye göre gökte ve yerde bulunanların imanı, iman edilmesi gereken şeyler yönünden artmaz ve eksilmez, fakat yakîn ve tasdik yönünden artar veya eksilir (Ebu Hanife, 1992b: 58).
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan istisna kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan istisna kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Buna göre standart malları konu edinen akid selem, standart dışı özel nitelikli malları konu edinen akid ise istisnâ'dır (bk. İSTİSNÂ'). Selemin meşruiyeti kitap, sünnet ve icmâ ile temellendirilmiştir.
Uygulama URL'sinin İstisna listesine eklenmesi, kullanıcıların normalde güvenlik denetimleri tarafından engellenecek olan Zengin İnternet Uygulamalarını (RIA) çalıştırmasına olanak tanır.
istiğna etmek, ihtiyaçtan fazlasını tüketmemek, tok gözlü olmak ve kanaat etmesini bilmek demektir. Kelimenin sıfat hali ''müstağni'' şeklinde yazılır.
Münâdâ, nidâ harfinden sonra bir kişiye ses- lenme ve onun çağırmayı ifade eder. Konuşmacı, münâdâ sayesinde muhatabın dikkatini toplayıp, söyleyeceği söze onu hazırlar. Bazen nidâ harfi olmadan da birine seslenilir ki bu ifade tarzı da acele ve önemli bir iş durumunda kulla- nılır.
Zilzal, kelime olarak sarsıntı anlamına gelir. Medine döneminde nazil olan bu sure 8 ayetten oluşmuştur. Temel olarak, kıyamet anındaki şiddetli sarsıntıdan ve dehşet verici hallerden bahsedilmiştir.
1. Çağrılan, nidâ edilen: İşte bu tahakkuk ve bilişten dolayı, “ey nefs-i mutmainne” nidâsına münâdâ vâki oldu (Ahmet A. Konuk). 2. i. dilb. Başına ünlem getirilen kelime: “Yâ Muhammed”, “Ey âşık”, “Yâ Ali” örneklerinde Muhammed, âşık, Ali kelimeleri münâdâdır.”
Muaf olmak herhangi bir durum karşısında ayrıcalık tanınmış, ayrı tutulmuş anlamına gelir. Örneğin, ''Bir vergiden muaf tutulmak' cümlesiyle açıklamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri