Kubâ İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı ve İslam tarihindeki ilk mescit ola
Hicret sırasında Hz. Peygamber'in misafir olduğu ve ilk mescidi bina ettiği köy.
Peygamber Mekke'den yola çıkıp on bir günlük yolculuktan sonra Kubâ'ya ulaşınca, Evs'in bir kolu olan Amr bin Avf oğullarından Külsum bint Hidm'in evinde misafir kaldı.
İslam tarihinde yapılan ilk mescidin adı Mescid-i Kuba'dır. Adını Kuba ismindeki vahadan alan cami, İslam tarihinde inşa edilmiş ilk mescit olması nedeniyle büyük öneme sahiptir. İlk kez Hz. Ömer'in halife olduğu dönemde restore edilen Mescid-i Kuba'da, Hac'da en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.
Hz. Peygamber'in hicreti sırasında Medine'den önce son durağı olan Kubâ'da yapılan mescid. İlk muhacirler, Resûl-i Ekrem daha Medine'ye gelmeden Kubâ'da Amr b. Avf oğullarına ait bir hurma kurutma yerini mescid haline getirmişlerdi.
İlgili 36 soru bulundu
108. âyette “daha ilk günden takvâ temeli üzerine kurulduğu” bildirilen mescidin hangisi olduğu hususunda ilk dönem İslâm âlimlerinden nakledilen rivayetler iki noktada toplanır. Bunlardan birine göre maksat Mescid-i Nebevî, diğerine göre Kuba Mescidi'dir.
Muhammed a.s. peygamberliğinin ilk yıllarında Kâbe'ye doğru namaz kıldığı halde, daha sonra kıble edinmiş olduğu el-Mescidü'l-Aksâ, İslâm'ın ilk kıblesi olarak nitelenmiştir.
Hz. Muhammed (SAV) Medine'ye yakın olan bir bölgede Salim bin Avf bölgesinde Ranuna isimli vadide Beni Salim isimli Mescidde ilk defa Cuma hutbesi okumuştur. Ardından da Cuma namazı kılınmıştır.
Al-i İmran; 96. Sahih-i Buhari'deki bir hadis, Kâbe'nin yeryüzündeki ilk mescit, ikincisinin ise Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğunu belirtir. Ebu Zer anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünde ilk olarak hangi mescid yapıldı?" dedim. "Mescid-i Haram" dedi.
Mescid-i Aksa ilk olarak Hz. Muhammed'in sahabelerinden birisi olan Ömer bin Hattab tarafından inşa edilmiş küçük bir din eviydi. Daha sonra Emeviler'in beşinci halifesi Abdülmelik tarafından tekrar inşa edildi ve genişletildi. Abdülmelik'in oğlu Birinci Velid tarafından 705 yılında Mescid-i Aksa'nın yapımı tamamlandı.
Rânûnâ, namazgâhta, Muhammed'in ilk cuma hutbesini okuyup ilk cuma namazını kıldırdığı vadidir.
Ali (a.s), Allah Resulü'nün mutahhar bedenini kendi evine yani Allah'ı zikredip hamdettiği yere gömdü. Buna göre İmam Ali'nin (s.a.a) mübarek sözlerinde de geldiği gibi Resul-i Ekrem'in (s.a.a) evi, yüce ruhunun kabzedildiği en pak mekan olduğundan İmam Ali'nin emriyle oraya defnedildi. [1] -Ebu Cafer Tusi, Muhammed b.
Hz. Peygamber (s.a.s.)'in doğduğu evin bulunduğu yerin ziyaret edilmesi de ibadetin bir parçası değildir. Peygamber Efendimizin doğduğu evin yeri, bugün Mekke kütüphanesi olarak kullanılan binanın bulunduğu yerdir. Harem-i Şerif'in kuzeyinde, yaklaşık 300 metre uzaklıktadır.
(Zâdü'l-Meâd, Beyrut 1986 I, 395). Kubâ Mescidi Hz. Peygamber (s.a.s)'in, düzenli olarak Cumartesi günleri, zaman zaman da Pazartesi günleri ziyaret etmeyi âdet haline getirdiği bir mesciddi. Oraya bazen binekli olarak bazen yaya gider ve namaz kılardı.
Küba Füze Krizi, ABD'nin Türkiye ve İtalya'ya, SSCB'nin ise Küba'ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi ile başlayan; Ekim 1962'de dönemin iki süper gücünü karşı karşıya getiren ve dünyayı nükleer savaş tehdidi altında bırakan bunalımdır.
Hicret sırasında Hz. Peygamber'i Kubâ'da misafir eden sahâbî. Medine'de ensarı teşkil eden Kahtânî asıllı iki Arap kabilesinden biri.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Şit Peygamber tarafından yeniden inşa edildiği ve Nuh tufanı sırasında kumlara gömüldüğü ve sonrasında ise ayette belirtildiği üzere Hz İbrahim'in Allah'ın emri ile Kâbe'nin bulunduğu yere gittiği ve Kâbe'nin temellerini bularak o temeller üzerine bugünkü mevcut Kâbe'yi inşa ettiği kabul edilmiştir.
Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
İbrahim, Lût, İshak, Yakub, Yunus, Yusuf, Davud, Süleyman, Musa, Zekeriya, İsa (a.s.)… Elbette Hz. İsmail de bu topraklarda doğdu, Sâre Ana, Hacer Ana, Meryem Ana da bu topraklarda yaşadı.
Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.
Böylece Yahudilik'te, gerek evde gerek sinagoglarda, ibadet esnasında Kudüs'e dönülmektedir. Buna “mizrah (doğu yönü)” denilmektedir12. Her ne kadar Yahudiler dua ve ibadetlerinde Kudüs'e yönelseler de, “doğu yönü” ile de ilişkilerinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri