Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
Melekler nurani / nurdan, cinler nirani / ateşten yaratılmış ruhani varlıklar oldukları için, asli hüviyetleri ve gerçek mahiyetleri ile insan gözüne gözükmezler. Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır.
İslam dininde melekler nurdan yaratılmış, bedensel özelliklerikler olmayan, cüzi iradesi olan fakat nefse sahip olmadıkları için bu iradelerini kötüye kullanma gibi bir durumları olmayan, günahsız, Allah katındaki makamları sabit olan varlıklardır.
Ancak Cenâb-ı Hak peygamberlerine, melekleri görme kabiliyetini verdiğinden, onlar melekleri hakikî şekilleri ile görebilmişlerdir. Ayrıca, melekler farklı şekillere girerek görülebilirler. Melekleri hakikî mâhiyetleri ile göremememiz ve beş duyumuzla hissedemeyişimiz, onların yok oldukları iddiasını gerektirmez.
İlgili 29 soru bulundu
İnsanın melekleri görebilmek için yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Bütün bu tespitlerden meleklerin irâdelerine bağlı olarak bu dünyada insanlar tarafından görülebilmelerinin mümkün olduğu ortaya çıkmaktadır.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
İnsanlar melekleri gözle göremezler. Melekler daima Allah'ın emirlerine itaat ederler. Yani onlar sadece Allah'ın emret- tiklerini yaparlar ve asla Ona karşı gelmezler. Meleklerin cinsiyeti yoktur.
Demek ki, melekler normal insan gözü ile görülemeyen, âlem-i melekût cihetinde görülen bir yazıyı okuyarak bu bilgiye ulaştılar. Burada meleklerin insanların kan döküp fesat çıkaracağını nasıl bildiklerine dair üç görüş ifade edilmiş: 1- Melekler Allah'ın onlara bildirmesi ile bildiler.
Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
Tahrim 66/6) hafaza melekleri gibi özel olarak insanlarla görevli olanların dışında diğer meleklerin de Allah'ın izniyle insanlara her an yardım ve destekte bulunabilecekleri söylenebilir. Dolayısıyla gözle görülmese, mahiyeti ve içeriği tam olarak bilinemese de meleklerle insanlar arasında bir bağın bulunduğu açıktır.
el Cevab: Meleklerin uykuda ya da uyanıkken asli şekilleriyle ya da suret değiştirdikleri hallerinde görülmeleri caizdir. -Melekleri tanıyan birisine durumu anlatırsanız melek mi başka bir şey mi size bir şey söyleyebilir. Talik : Melekler görülür bir itikad kuralıdır.
İnsanın yanından hiç ayrılmayan sekiz melek vardır. Bunların dördü gündüz, dördü de gece vazife görürler. Bu dört melekten ikisi Hafaza Meleği, diğer ikisi de Kirâmen Kâtibîn'dir. Hafaza Melekleri insanı korumakla vazifelidirler, Kirâmen Kâtibîn de insanın işlediği sevap ve günahlarını yazarlar.
Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, ahirette insanlar gibi cinler ve melekler de Allah'ı görürler... mealindeki ayetten de meleklerin Allah'ı görmediklerini anlayabiliriz.
İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir. Kur'an'da bu anlamdaki tek kullanımında, günahkârlar Mâlik'e, Allah'ın kendilerini yok etmesini isteyerek seslenirler, ancak orada sürekli kalacakları cevabı ile karşılaşırlar.
Tırpan, geleneklerde önemli bir yerde bulunmaktadır, çoğu kez de efsanelerde Kronos, Mahşerin Dört Atlısı ve Azrail gibi mitolojik varlıkların elinde kudreti simgelemektedir. Hindularda ölüm tanrıçası olan Kali de tırpan kullanmaktadır.
Ölmüş insanların ruhları berzah aleminde yaşamaktadır.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Her nedense Azrail resmedilirken veya görüntülenirken ürkütücü siyah bir kıyafete bürünmüş olarak gösterilir. İskelet görünümlü eline de büyükçe bir tırpan verilir.
Dünyada bile bunların örneğini gördüğümüze göre, ahirette en ileri derecede olabilir. Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
6- Melekler Allah'tan korkarlar. buyurmaktadır: “Zaten göklerde ve yerde bulunan bütün canlılar ve melekler, hiç büyüklük taslamadan Allah'a secde ederler. Üstlerindeki Rab'lerinden korkarlar ve yalnız emrolunduklarını yaparlar.” gürültüsü O'na hamd ile, melekler ise O'nun korkusundan tesbih ederler.”
“Melek” kelime anlamı olarak Allah'ın mesaj vereni demek… Doğal olarak da melekler bize aslında bıkmadan, usanmadan sıcacık sevgi mesajlarını iletir, bizim için en hayırlı yolu kulağımıza fısıldar.
ona göre kaynak ne falan demeyin , eğer ki bir Alimin sohpetinde bulunmuş ve ondan birşey öğrenmiş iseniz biliyorsunuz ki ona kaynağını sormazsınız bu adapsızlıktır . . . Şimdi sabah namazına kaldıran meleğin adı KEYTEREZEC ' tir.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri