İslam'ın Altın Çağı ya da İslam Rönesansı, tarihsel olarak Orta Çağ'da, Abbâsî Halifeliği döneminde 8. yüzyılın ortalarında başlayan ve 14. yüzyılın sonlarına kadar devam eden, İslam dünyasının çoğunun bilimsel, ekonomik, kültürel, siyasi ve dinî yönlerden zirvede olduğu dönemi ifade eder.
Bu nedenle, MS yedinci yüzyıldan on üçüncü yüzyıla kadar olan dönem İslam'ın Altın Çağı olarak adlandırılır.
II.Dünya Savaşı sonrasında başlayan ve 1970'li yılların ortasına kadar sürecek olan dönem kalkınmanın “Altın Çağ'ı” olarak adlandırılmaktadır. Altın Çağ'ın iktisat politikalarının belirlenmesinde Keynes'in ekonomik yaklaşımı etkili oldu.
37 İslam dünyasına bilim, 750 den sonra, Abbasiler zamanında girmeye başladı.
İlgili 43 soru bulundu
Allah'ın resulü ve son peygamber olduğuna inanılan Muhammed tarafından 610 yılında, Arabistan'ın Mekke şehrinde kurulmuş ve yayılmıştır.
Abbasi Halifesi Me'mun (198-218/813-833) dönemi, İslam kültür tarihi- nin en parlak dönemlerindendir.
İslam'ın doğuşundan (MS 610) 150 yıl, Hz. Muhammed'in ölümünden (MS 632) 120 yıl kadar sonra, Abbasiler döneminden başlayarak 500 yıl kadar süren dönem (750-1258), “İslam'ın Altın Çağı” olarak bilinir. Bu dönem, insanlık tarihinin en verimli ve dikkate değer çağlarından biri olarak kabul edilir.
İlk İslam Devleti, Muhammed tarafından Medine Sözleşmesi ile MS 622'de Medine'de kurulan siyasi oluşumdu. Müslüman ümmetinin siyasi birliğini temsil ediyordu. Daha sonra Hulefayı Raşidin (MS 632-661) olarak bilinen yöneticiler tarafından halifeliğe dönüştürüldü.
Fuat Sezgin, Almanya'da kurduğu İslam Bilim Tarihi Müzesi'nin bir benzerini, kendi vatanında, İstanbul'da kurmaya karar vermiştir.
Yavuz Sultan Selim Han (1470?-1520) Devri: 8 Yılda Osmanlı'nın Altın Çağı...
Kanunî Sultan Süleyman (1520 – 1566)
Kanunî Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun en etkileyici ve uzun süre hüküm süren padişahlarından biridir. İhtişamı, adaleti ve kültürel gelişimiyle tanınan Kanunî Sultan Süleyman, imparatorluğun altın çağını temsil etmektedir.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Hulefâ-yi Râşidîn'den sonra 661-750 yılları arasında hüküm süren ilk İslâm hânedanı.
🔴 İslam dininin altın çağı, Abbasiler döneminde başlayarak; 800'lü yıllarda Bağdat'ta kurulan Beyt'ül Hikme isimli bilim merkeziyle başlangıcını yapar. 🔴 Beyt'ül Hikme, kütüphane ve çeviri merkezi olarak hizmet etmiş bir bilim merkezidir. İslam medeniyetinin ilk aydınlatma dönemi bu asırda başlar.
Muhammed Medine'ye hicret edince, Arap ve Yahudi kabile reislerinin lideri olarak, hazırladığı anayasa niteliğindeki antlaşma ile Medine şehir devletini kurdu ve devlet başkanı oldu.
İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir. Ömer 40. Müslümandır.
Karluk, Yağma, Çiğil ve Tuhsi Türkleri, ilk Müslüman Türk devletlerinden olan Karahanlı Devleti'ni (840), Oğuzlar ise Büyük Selçuklu Devleti'ni (1037) kurdular.
MÖ. 3200 yılında yazının bulunmasıyla başlayıp, MS.375 Kavimler Göçü ile sona ermektedir. İlk Çağ ya da Antik Çağ; yazının bulunması sebebiyle yazılı tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yine bu dönemde yazı, dünyanın önemli bir bölümüne yayılmıştır.
Altın çağ mitosu, barış, huzur, refah ve sonsuz mutluluğun olduğu bir zaman dilimini ifade eder. Bu zaman diliminde zulüm, acı, yok- luk, adaletsizlik yoktur, tanrılarla insanlar iyi bir diyalog içerisindedirler.
Antik tarih, MÖ 3000 – MS 500 döneminde insanların yaşadığı tüm kıtaları kapsar.
İslam medeniyetinin temelleri Kuran-ı Kerim ve Sünnete dayanmaktadır.
Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri