Yaşama Hakkı ile ilgili olan temel hak Canın Korunması'dır. Canın Korunması İle İlgili Hadis-i Şerif ; ☆“Kim bir canı, başka bir cana ya da yeryüzünde fesat çıkarmasına karşılık olmaksızın öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur.” Cevabımız Can olmalıdır.
1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
(Aklı, Malı, Canı, Nesli ve Dini Koruma)
Yüce Allah'ın Hz. Ademle başlayan ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) ile son bulan bütün peygamberler aracılığı ile göndermiş olduğu dinlerin hepsi insanların kendi menfaatleri içindir. Dünya ve ahiret mutluluğunun kazanılması içindir.
Can, mal, namus, akıl ve dinin korunması açısından insanlar arasında eşitlik ilkesi esas kabul edilmiştir. İslam ülkesinde herkesin canları, malları, namusları, dinleri ve akılları koruma altındadır.
Cevap: canın korunması, aklın korunması, dinin korunması, neslin korunması, malın korunması.
İlgili 44 soru bulundu
İslam dininin, insanı bütün mahlukattan üstün tutması, Allah'ın insana verdiği değeri gösterir. İnsanın dinini, aklını, canını, malını ve neslini korumak İslâm dininin temel hedefidir.
DİNİN KORUNMASI; 1) Müslümanların temel görevlerinden biridir 2) Hurafelerden uzak durmakla gerçekleşir 3) Tahriflerden uzak durmakla gerçekleşir 4) İbadetlerin Allah (c.c.) için yapılmasıyla gerçekleşir 5) Helal ve haramlara riayetle gerçekleşir DİKKAT! BURAYI MUTLAKA OKUMALISINIZ.
Bunlar sırasıyla can, din, akıl, mal ve nesildir. Bu beş ilkeye ''Zarurat-ı Diniyye'' ve ''Zarurat-ı Hamse'' adı verilir. İslam fıkhında da geçen bu kavramlar korunması gereken beş temel haktır.
Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.
Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır." Ayrıca Bakara Suresi'nin 177. ayeti ve Nisa Suresi'nin 136. ayeti bu konuyla alakalı olan ayetlerdir.
Dinin temel gayesi Allah'ın tek olduğunu ve tek yaratıcı olduğunu göstermektir. İnsanların huzur ve barış içinde yaşaması gerektiğini anlatmak da dinin temel gayeleri arasındadır. Bunların için din, can, akıl, nesil, mal ve sağlığın korunması da bulunur.
Toplumu Birleştiren Temel Değerler
Toplumu birleştiren ve bir arada tutan temel bazı değerler vardır. Bu değerler milli ve dini değerler, peygamber sevgisi, vatan, millet, bayrak sevgisi, tarih bilinci, ortak tarih ve kültür anlayışı olarak sıralanabilir.
İnsan, akıl sayesinde hakikatleri kavrayabilir, Allah'ın rızasını aklın inayetiyle elde edebilir. Akıl, ilmin kaynağıdır. Şayet akıl olmasaydı cehaletin perdeleri aralanmaz ve pek çok husus anlaşılamazdı. Akıl, kendisini iyi kullanmayı bilen kimseleri, doğru yoldan ayrılmaktan engeller.
7 Buna göre neslin korunması, çocuk doğumunun ve zürriyetin devamını sağlama anlamına gelmektedir. Buna göre nesebin tespiti de neslin korunmasının yöntemlerinden biri olmaktadır. Çocuğun anne ve babasına nispet edilmesinde farklı hükümler söz konusudur.
İnsan haklarının temelini, 10 Ocak 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 4 Kasım 1950 tarihli İnsan Haklan Sözleşmesi oluşturmuştur. Bu beyanname ve sözleşmede yaşama hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğüne verilmiştir.
Başlıca haklarımız yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, sağlık hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğüdür.
1) Yaşama Hakkı: Her bireyin yaşama hakkı vardır. Hiçbir birey bir başka bireyin yaşam hakkına müdahale edemez. Kişi istediği yerde yaşama hakkına sahiptir. Yaşama hakkı kişinin kanunla da korunan bir hakkıdır.
İslâm'da içkinin haram kılınıp yasaklanması makâsıd-ı şerîa olarak bilinen dinin, canın, malın, aklın ve neslin korunmasına dair temel ilkelerden aklın korunması esasına dayanır.
Neslin korunması ve İslamiyetin öngördüğü tedbirler:
Nikah yapılmalı, aile kurulmalıdır. Ailenin kalabalıklaşması ve neslin devamı için çocuklar olmalıdır. Bu nedenle kişilerin korunması, doğum kontrol ilaçları kullanması yasaktır. Allah'ın doğacak çocuğun rızkını vereceği söylenerek kürtaj da kesin olarak yasaktır.
Dini korumak, fıtratı korumak ve insanı korumak demektir. Din öyle koruyucu bir zırhtır ki onu hakkıyla kuşanabilen insan ruhunu da bedenini de dünyasını da ahiretini de korumuş olur. Dinini koruyamayan, hiçbir değerini koruyamaz. Din insanın dünya ve ahiret saadeti için yaratan tarafından konulan kurallardır.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Aklı koruma, bilgi elde etme, düşünce ve ifade hürriyeti ile sağlanır. Akıl ve aklın bir eylemi olan düşünme, insanı öteki canlılardan ayıran ve üstün kılan en önemli yetenektir. Kişinin gerçek insanlık seviyesine ulaşabilmesi, akli yeteneklerini hür olarak ve tam kapasiteyle kullanabilmesine bağlıdır.
Cuma Hutbesi: “İslam'ın İki Ana Kaynağı: Kur'an Ve Sünnet”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri