Bâtınîlik kelimesi Arapça Bâtın'dan üretilmiştir. Bâtın; gizli olan, bir şeyin gerçeği, iç yüzü anlamına gelir. Aynı zamanda İslami anlayışta Allah'ın 99 adından biridir. Terim, İranlı Gazali gibi Sünni Alimleri tarafından bu görüşleri benimseyen kişilere yönelik suçlayıcı bir anlam yüklenerek de kullanılmıştır.
Kelime-i şehadet. İslam'ın ilk şartı, Tanrı olarak sadece Allah'ın varlığına ve Muhammed'in de onun elçisi olduğuna tanıklık (şahitlik) etmek anlamına gelen kelime-i şehadeti dile getirmektir.
Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir.
Tarihte bilinen isimleri Haşhaşiler olan bu toplum Hasan Sabbah önderliğinde ve onun yolu, doğrusu üzerine Hasan Sabbah ile bu doğrultuda ilerlemişlerdir. Günümüzde hala etkileri ve varlıkları devam eden batıniler, gizemi Çözülememiş bir toplum olarak kalıcılıklarını sürdürüyorlar.
Bâtınîlik ya da Bâtın'îyye. İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
İlgili 23 soru bulundu
13. yüzyıl ortalarına kadar etkili olan bu hareket 1256 yılında Moğol hükümdarı Hülagü'nün Alamut Kalesi'ni yıkması ile ortadan kalkmıştır.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
İsmâil b. Ca'fer es-Sâdık'a nisbet edilerek varlığını günümüze kadar sürdüren aşırı Şiî mezhebi. Aşırı Şiî İsmâiliyye mezhebine mensup bir zümre. Ortaçağ'da Suriye'deki Nizârî İsmâilîler için kullanılan aşağılayıcı bir isim.
Batınilik Arapça Batın kelimesinden gelmektedir. İslam dininde Kur'an ayetlerinin görünen anlamlarından başka anlamları olduğuna inanan ve ayetleri bu şekilde yorumlayan bir akımdır. Bu düşünceye inanan kişilere de Batıni denir.
Hasan Sabbah'ın muhalefetiyle karşılaşan el-Cemâli, Sabbah'ı önce hapse attı, ardından da ülkeden sürdü veya diğer bir rivayete göre Sabbah Mısır'dan kaçtı ve 1081 yılında İsfahan'a ulaştı. 9 yıl boyunca İran'ı baştan sona dolaşarak Bâtınîliğin propagandasını yaptı.
İşte en doğru ve en sağlam din Haniflik'tir.” Âyetin doğru meali şöyledir: (Hakka yönelip Allah'ın insanlara yaratılışta verdiği dine [İslam'a] sarıl. Zira Allah'ın yaratışında değişme yoktur; işte doğru din [İslam] budur.) [Rum 30] Burada da, hanif dini diye bir şey yok.
el-Verrâk da benzeri görüşleri savunmuştur. Bu zatların elbette bir Yaratacı inancı vardı. Bu nedenle İslam dairesi içindeki deistler olarak adlandırılırlar. Yani Hıristiyanlıkta çıktı, İslamda rastlanmaz demek doğru değil.
“İslâm” deyimi hem Hz.Muhammed'in son peygamber olarak getirdiği dinin, hem de ondan önce gelen peygamberlerin tebliğ ettikleri dinin adıdır. Bu bakımdan Kur'ân-ı Kerim, bütün peygamberlere tebliğ olunan dine “İslâm” adını vermektedir.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
Kur'an'a göre, dinin sahibi, kurucusu Yaratıcı kudrettir, Cenabı Hak'tır. Yani Allah'tır. Peygamberler, dinin kurucusu değil, dini gösterendir. Dini, kutsal metin getirir ve canlı model olan peygamber gösterir.
Mutasavvıfların hadis, kelâm ve fıkıh gibi dinî ilimlere verdikleri ortak isim. Gizli hakikatleri konu alan ve bu yolla insanı mânevî kurtuluşa ulaştırdığına inanılan ilim.
Haşhaşiliğin kurucusu ve Batınilerin yüce imamı Hasan Sabbahtır.
Tarihi olarak 9. yüzyılda oluşmaya başladığı 11. yüzyılda oluşumunu tamamladığı kabul edilmektedir. Eski Türk inanç ve geleneklerinin Bâtınî anlayışın Türkler tarafından benimsenmesinde katkısı olduğu düşünülür. Bâtınîler inanışlarını tarih boyunca daîler aracılığıyla yaymışlardır.
Bu görüşler özetle şu şekilde verilebilir: Bâtınî kaynaklara göre Bâtınîlik, altıncı imam Câ'fer-i Sâdık zamanından başlamak üzere temelleri atılmış, ilkeleri belirlenmiş ve oğlu İsmail ile uygulamaya konulmuş bir ekol olarak görülmektedir.
Batın kelimesiyle zıt anlamlı olan zahir, bir şeyin dış görünüşü ve görünen yüzü anlamına gelir. Bunun dışında tasavvufta dünya ve evren de zahir olarak tanımlanmıştır. Bir şeyin batıni yönü iç yüzü anlamına gelir. Duyularla algılanabilen, tüm somut gerçeklikler ise zahir olarak tanımlanır.
Tarihteki ilk terör örgütünün kurucusu olan Hasan Sabbah, Batınilerin yüce imamı olarak da bilinir.
Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir. Bununla birlikte Batılı kaynaklarda Alevîlik, genellikle bir Şiî inancı olarak ya da Anadolu Şiiliği olarak tanımlanır.
- Şia İslam dininin 'lik bir inanç sistemini oluşturmaktadır. - Şia mezhebine göre Müslümanlar günde 3 vakit namaz kılarlar. - Hz. Muhammed son peygamber olarak kabul edilir.
İsmaili mezhebinin Hasan Sabbahçılar olarak bilinen Nizari kolu ile ondan ayrılan Musta'ali süreği inananları, oruç tutmanın hem mecazi hem de gerçek anlamına inanırlar. Her iki yolun inananları, Sünni ve Şiiler gibi farz kılınan ramazan orucunu tutmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri