Bu tamamen normal bir durum olabilir. CPU, GPU, Sabit Disk Sürücüsü (HDD) ve daha az ölçüde optik sürücü (DVD veya Blu-ray oynatıcı) tarafından gerçekleştirilen yorucu görevler bilgisayarınızın sıcaklığını yükseltir. Bilgisayarlar tipik olarak zararlı bir etki olmaksızın ısı üretirler.
O işlemcinin 240MM lik bir AIO ile birlikte boştaki sıcaklığın 45-55 dereceler arasında olması, 100% yük altında ise 75-85 dereceleri görmesi normal.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
Yüksek sıcaklıklar, işlemcinin verimliliğini düşürür ve hatta sistem çökmelerine yol açabilir. Ayrıca, işlemcinin uzun süreli yüksek sıcaklıklara maruz kalması, bileşenlerin aşınmasına ve işlemcinin ömrünün kısalmasına neden olabilir.
İşlemci boştayken ideal sıcaklık aralığı: 35-50 derece. İşlemci yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık aralığı: 30-40 derece. Ekran kartı yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece.
İlgili 15 soru bulundu
Hiç normal değil. Soğutucu yerinden gevşemiş veya çıkmış olabilir,bir kontrol edin. Soğutucu'nun vidalarını iyice sıkın ve herşeyin düzgün olduğundan emin olup bir daha test edin.
Kısa bir süre için 80 dereceye doğru yaklaşan sıcaklıklar sorun olmaz. 81 derece ve üzeri ise çok sıcaktır ve uzun süre bu ısı değerinde çalıştırırsanız bilgisayarınız zarar görebilir. Bu sıcaklık aşıldığında, PC'nizi kapatmalı ve tamamen soğumasını sağlamalısınız.
İşlemciniz yüksek derecelerde kullanıldığı için işlemcinizin üzerinden bulunan termal macun erimiş olmalıdır. İşlemcinizin termal macununu yeniledikten sonra sıcaklık sorununuz geçecektir.
Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Windows güç seçeneklerinden veya bilgisayarınıza ait güç yönetimi yazılımından en yüksek soğutma seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu menü seçeneği bilgisayardan bilgisayara değişkenlik gösterir. Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir.
Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz. Bilgisayarın fazla ısınması da FPS değerinin düşmesine neden olabilir.
İdeal olan işlemci sıcaklığı işlemci boştayken 35 ila 50 derece arasında ve işlemci yük altındayken 60 ila 85 derece aralığında olması gerekir.
100 derece gibi rakamlarda işlemcinin çalışması mümkün değildir, büyük ihtimal yazılımda hata var. Siz yine de termal macun değiştirip fanları temizleyebilirsiniz.
Oyunlarda ise CPU sıcaklığı 80'i sağlam render istediğinde ancak geçer. 90 dereceye vurduğu da oluyor çok zorlandığında. GPU ise oyunlarda 90'lara vurduğu olur ama oyunlarda genelde 70-80 derece civarında oynar.
Bu dereceler her ekran kartı modeli için değişiklik gösterir. Ancak kabul edilen maksimum sıcaklık 80-85 derece arasındadır. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık 30-35 derece, ekran kartı yük altındayken ise ideal sıcaklığın 60-80 derece arasında olması gerekir.
Birçok Windows bilgisayarda, CPU sıcaklığını BIOS (temel giriş/çıkış sistemi) menüsünde veya UEFI (birleşik genişletilebilir bellenim arabirimi) menüsünde görüntülemek mümkündür.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
Isınan bir laptop, işlemci ve grafik kartının düşük hızda çalışmasına neden olur. Bu da uygulamaların yavaş açılmasına, tepkisizlik ve takılmalar yaşanmasına yol açar. Aşırı ısınma, cihazın otomatik olarak kapanmasına ve veri kaybına neden olabilir.
Megapat. Bozuk RAM bellek FPS düşürmez, RAM belleğiniz gerçekten arızalıysa sistemi dahi açamazsınız.
İşlemcinin ana teknolojisine baktığımızda transistörler iş yaparken etraflarına belirli sıcaklıklar yayarlar. Performans içeriği yüksek olan işlemciler düşük performanslı işlemcilere göre çok daha fazla sıcaklık yayabiliyorlar. Bu aşamada işlemcinin ısınması yukarıda belirttiğim gibi normal bir durumdur.
Soğutma Sistemlerinin Rolü
Soğutma sistemi, laptopunuzu serin tutan bir hayat kurtarıcıdır. Ancak, oyun oynarken bu sistem genellikle maksimum kapasiteyle çalışır. Eğer soğutma sistemi tozla doluysa veya yeterince hava alamıyorsa, laptopunuz aşırı ısınabilir.
90°C derece ve üstü sıcaklıklara ulaşan işlemcinin ise ömrünün gün geçtikçe bittiği anlamına gelir.
76 derece normal olarak yüksek ama render sırasında normal görülebilir, renderinizi uzatan en önemli faktörlerden biride işlemcini ısınmasıdır bunuda göz ardı etmeyelim. Bence termal sıvıyı veya fan ve cpu temasını kontrol edin, eğer programlara göre değerlendirme yaparsanız 5 derece aşağı veya yukarı oynamaktadır.
6- CPU-Z. İşlemci sıcaklığını öğrenmek için kullanabileceğiniz programlar arasında CPU-Z de yer alıyor. Kullanımı oldukça basit olan program üzerinden işlemci modeli dahil olmak üzere sıcaklık, önbellek düzeyleri gibi çeşitli bilgilere gerçek zamanlı olarak erişebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri