İşlevselciliğin yaklaşımı: Zihinsel haller birbirleriyle de nedensel olarak ilişkili. Zihinsel bir halin dahil olduğu nedensel ilişkilerin bütününe, o zihinsel hale dair 'nedensel rol' (işlevsel rol) denir.
Bunlar; temel roller, genel roller ve bağımsız rollerdir.
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir. Hepsinin görevi, sorumluluğu, konumu ve işlevleri farklıdır. Bu farklılıklar kişinin olduğu yeri de tanımlayan bir durumdur.
Roller Arası Çatışma:
Bireyin aynı anda birbiriyle çelişen birden fazla rolü üstlenmesi durumunda ortaya çıkan çatışmadır. Bir öğretmen annenin, çocuğunun öğretmeni olması, yönetici bir annenin, ev ile iş arasında yaşadığı çatışma örnek olarak verilebilir.
Rol, sinema, tiyatroda, bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi ve yapması gereken hareketlerin genel adıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Her bir rol, yöneticilerin üstlendiği ve eninde sonunda yerine getirmesi gereken planlama, organize etme, yöneltme ve kontrol fonksiyonları gibi faaliyetleri temsil eder. Yöneticinin resmi otoritesine bağlı olarak doğrudan yükselen bu roller, organizasyon üyeleri ve diğer üyelerle olan ilişkileri içerir.
- Anne, baba ve abla ile ağabey gibi ifadeler aile içerisindeki rolleri anlatır. - Futbol içerisinde forvet ya da kaleci olmak bir takım içerisindeki rolleri gösterir. - Aynı zamanda okul müdürü olmak, öğretmenlik ya da sınıf başkanı gibi durumlar da birer roldür.
Toplumsal Rol
Rol, belli bir statüye sahip olan birinden beklenen davranıştır. Bir kimse, belli bir statüye sahip olur ve bir rolü gerçekleştirir. • Örneğin, öğrenci statüsüne sahip biri, derse katılma rolünü gerçekleştirir.
Rol davranışları, çalışanın örgüt içinde üzerine düşen görevi yapması için göstermesi gereken davranışlardır. Bu davranışlar, çalışanın uymak zorunda olduğu biçimsel olarak tanımlanmış görevleridir.
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.
Rol çatışması, genellikle kişilerden beklenen durumların kişilerle uyuşmaması durumudur. Kişilerin yapısı gereği yapamayacağı durumlar, kişilerden talep ediliyor. Talep edilen bu durumlar bu sebepten dolayı rol çatışmasını oluşturuyor. Çocukları sevmeyen birinin öğretmen olması, rol çatışmasına en iyi örnektir.
Rol çatışması, aynı anda iki ya da daha fazla rol gönderiminden birisine uyulması ve diğerine uymanın güçleşmesi söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır (Katz ve Kahn 1977: 202). Birey aynı anda birden fazla rolü gerçekleştirmek durumunda kalmakta ve rol gereklerinden birisine diğerine oranla daha fazla uymaktadır.
Bir kişinin toplumsal statüsü o kişinin anahtar rolü olarak kabul edilir. Bireyler toplumda nasıl görülüyor ve ne diye biliniyorlarsa kişilerin anahtar rolleri odur. Örneğin bir kişi hem anne, hem abla, hem teyze, hem arkadaş hem de öğretmen olabilir.
Kişinin algıları kendisi ile ilgili rol tanımlamalarını oluşturur. Temel roller: Kişilerin yaş ve cinsiyete bağlı olarak gerçekleştirmek durumunda oldukları rollerdir. Erkek, kadın, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı olmak gibi.
bireyin yerine getirdigi rollerin birbirini desteklemesidir. rol çatışmasının aksine bireylerin statülerine bağlı olarak sahip olduğu rollerin birbirlerini kolaylaştırmasıdır. örneğin anaokulu öğretmeni.
Bir bireyin aynı statüsünden birbirine zıt veya birbiriyle çelişen rollerin beklendiği durumda kişinin gerginlik yaşaması. Örn. Yurtta kalan bir öğrencinin oda arkadaşı hafta sonu okulda kalmasını ve birlikte program yapmalarını, anne babası da eve gelmesini istediğinde rol gerilimi ortaya çıkar.
Rol kelimesi yüzyıllardır Avrupa dillerinde var olmasına karşın sosyolojik bir kavram olarak, 1920 ve 1930'lardan bu yana kullanılmaya başlanmıştır. George Herbert Mead, Jacob L. Moreno, Talcott Parsons ve Ralph Linton, Georg Simmel'in teorik çalışmalarıyla sosyolojik söylemde daha da öne çıkmıştır.
Connell (1998: 79)'e göre sosyal rol kuramı, bireylerin belirli toplumsal ilişkilere yerleştirilmesini betimlemek üzere onlara basit bir çerçeve sunar. Buna göre kadınlar ve erkekler sosyalleşme sürecinde belli birtakım rolleri öğrenirler ve bu roller yeniden üretilerek kuşaktan kuşağa aktarılır.
Rol bütünleşmesi, bireyin sosyal sisteme ilişkin rol gerekleri karşısında tek ve değişmez bir cevabı kabullenmesi ve kabullendirmesi yönündeki çabasına işaret etmektedir. Bu durum, bireyin kendine yabancılaşmasının teyidine ilişkin bir gelişmeyi yansıtmaktadır.
Rol pekişmesi nedir? Rol pekişmesi,bireyin sahip olduğu rollerin birbirini destekleyici bir durumda olması durumudur. Birey, bir rolünü yerine getirirken diğer rolü ona yardım edebiliyorsa buna rol pekişmesi denir.
Kolaylaştıran Rol
Öğretmenin görevi; etkili bir ilgi alanı, heyecan ve haz modeli oluşturmaktır. Öğretmen planlama, materyal toplama ve deneyleri yapma olan feni kolaylaştırıcı görevler üstlenir. Örneğin; Çocuklara yüzme dersinde eşlik edilebilir. Drama ile yüzme olayı canlandırılabilir.
Grup içinde belirli bir pozisyonda bulunan kişiden beklenen işe-yani davranışlara rol adı verilir. Bunlar mesleki roller ve sosyal roller olmak üzere iki grupta toplanabilir. Her insan birden fazla role sahiptir.
Birkaç örnek verecek olursak; çocuk olma, anne- baba olma, kardeş olma, işkadını- işadamı olma, eş olma, arkadaş olma, ev hanımı olma, komşu olma ve bunlar gibi, hatta bu listeyi istediğimiz kadar çoğaltabiliriz.
“Sevgili öğrenciler yaşamımızda üstlenmemiz gereken bazı görevlerimiz vardır. Bu görevlerimize rol deriz. Örneğin ben okulda öğretmenim, evde ise anneyim. Sorumluluk ise rollerimizin gereklerini yerine getirmemizdir.
Rol belirsizliği, kişinin rolü ile ilgili beklentiler hakkında açık ve tutarlı bilgiye sahip olmaması; diğer bir deyişle, rolü gereği yapması gerekenler hakkında eksik bilgiye sahip olması, olarak tanımlanabilir (Kahn vd., 1964:2-16; Schwab & Iwanicki, 1982:61-62).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri