1. Koklatma. 2. mec. Duyurma, hissettirme: Münâkaşaları avam onun için sever ki tarafeynin mevcut süprüntülerini ortaya döker, mevcut olmayanlarının da râyihasını işmam eder (Cenap Şahâbeddin).
İşmam, vakıf durumunda zammeyi sessiz olarak dudaklarla göstermek ve vakıf sebebiyle meydana gelen sükûnu icra ettikten sonra zammeyi belirtmek üzere dudakları ileriye doğru toplamak demektir.
İşmam kelimesinin TDK sözlük anlamı birine bir şey koklatmak, bir şeyden yüz çevirmektir. İşmam Örnekleri Nelerdir? Surelerde bulunan kelimelerin işmam yapılarak okunmasıyla işmam ile ötreye işaret edilmiş olmaktadır. İşmam bir okuyuş olarak bilinmektedir.
Revm: harekenin üçte birini okumaktır. İşmam: sukünden sonra dudakları öne doğru yummaktır. İhtilas, harekenin üçte ikisini okumaktır.
İşmam Nedir? (Yusuf Suresi 11. Ayet-i Kerîme) - Fatih Çollak - YouTube.
İlgili 42 soru bulundu
Harekeye sessizce dudaklarla işaret etmek anlamında kıraat terimi. Bir kıraat ve tecvid terimi.
Sükûndan sonra damme harekeye işaret etmek üzere dudakları öne doğru toplamaya işmâm denir. İşmâmda yapılması gereken şey, son harfi sakin olarak okuduktan sonra, ses çıkarmadan, son harfin asıl harekesi olan ötreye, dudakları öne toplayarak işaret etmektir.
Hemzenin yumuşatılarak “hâ”ya (هـ) yaklaştırılmasını ifade eden kıraat terimi.
İmam, râvi ve râvinin râvileri arasındaki ihtilâflar dışında kalan ve dikkate alınması ihtiyarî olan okuyuş farklılıkları anlamında kıraat terimi. Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Kur'an-ı Kerim'de 7 yerde Teshil vardır. TESHİL: Lügatta, kolaylaştırmaya denir. ISTILAH'ta ise: Peş peşe bulunan 2 Hemzeden, Hemze-i. Saniyyeyi (İkinci Hemzeyi), Hemze ile harekesi arasında.
3- Kasr ( قَصْر ): 1 elif miktarı uzatmak. 4- Revm ( رَوْم ): Harekeyi zayıf bir şekilde belirtmek. revm denir. (Harekenin üçte ikisi gizlenir biri okunur.)
Med harfi olan elif'i, yâ'ya meylettirme işlemi, elif'e daha yakın bir şekilde oluyorsa buna imale-i suğra denir. موسَى , يخشَى , الهد ى gibi kelimeleri Verş bu şekilde okumaktadır. Elif'i yâ'ya meylettirme işlemi yâ'ya daha yakın bir tarzda yapılıyorsa buna da imâle-i kübrâ denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan imale kelimesi ''meyl'' sözcüğünden türetilmiştir. Meyl, eğiklik ve eğim manasına gelirken imale, yüzünü bir yere dönmek ve bir yere doğru eğilmek demektir. Manzum eserlerde dizeyi vezne uydurabilmek için kısa bir heceyi uzunmuş gibi okumaya da imale denir.
Allah emrinde galibdir (mutlak güç ve irade sahibidir), ancak insanların çoğu bilmez. Onu satın alan bir Mısır'lı (aziz,) karısına: 'Onun yerini üstün tut (ona güzel bak), umulur ki bize bir yararı dokunur ya da onu evlat ediniriz' dedi. Böylelikle biz, Yusuf'u yeryüzünde (Mısır'da) yerleşik kıldık.
Medd-i lîn´in mertebeleri, sükûnun cinsine göre değişmektedir. harekesi üstün ise üç vecih câiz olur: Tûl. Tevassut.
İhtilas: Harekeli bir harfin telaffuz süresini yakınında veya uzağında bulunan diğer harekeli harflerden daha kısa sürede yapmaktır. Telaffuz zamanları ile ilgili buraya kadar anlatılanlar, Kur'an-ı Kerim'i okuyan kişinin okuduğu bölüm de ya da surenin tamamında riayet etmesi gereken bir husustur.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Med harflerinin herhangi birisinden sonra, med sebebi hemzenin aynı kelimede yanyana gelmesiyle oluşan fer'î medde medd-i muttasıl denir. Muttasıl bitişik demektir.
S. Fer'i med (sebeb-i med) nedir? C. Med harfinden sonra hemze veya sukün gelince asli meddin üzerine ziyade olarak med yapılmasına denir.
İmale iki türlü olarak kullanılır. Birincisi kısa ses ile biten bir açık hecenin vezine uyması için usun sesli bitiyor gibi kapalı bir hece şeklinde okumaktır. Diğeri ise halihazırda kapalı olan bir heceyi iki hece şeklinde uzun okumaktır. Divan şiirlerinde özellikle imaleye çok fazla rastlanır.
c) Med (Uzatma): İki kapalı hece arasında bir açık hece gerektiğinde iki tip hecede yapılan bir uygulamadır: ünsüz+uzun ünlü+ünsüz (nâz) ve ünsüz+ünlü+iki ünsüz (dost). “uzatılmış imâle” adı da verilir. Med yapılan hece, üzerine bir çizgi konularak gösterilir.
Arab'a yabancı dilden kitap olur mu?" diyeceklerdi. (Ey Muhammed) onlara de ki: "Kur'an, iman edenler için hidâyet rehberidir. (Kalplerine) şifâdır. (Kuşkuları giderir, gönüllerini imanla doldurur) Kâfirlere gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır.
Bir kıraat ve tecvid terimi. Sözlükte “istemek” anlamına gelen revm Kur'ân-ı Kerîm tilâvetinde kelime sonlarında icra edilen vakıf türlerinden birini ifade eder. Revmin “harekeyi hafif bir sesle belli etmek; harekedeki sesi zayıflatmak” gibi tarifleri yapılmıştır.
Vakf-ı Murahhas (الوقف المرخص), ayetin uzun olması veya başka bir sebeple zorunlu olarak (zaruret sebebiyle) durulabilecek yerlere konulmuştur. Vasl evlâ, vakf câizdir. Durulursa geriden alınmaz. Örnek olarak bkz.
Cevap : Medd-i ârız, en az bir veya iki elif, en çok dört elif miktarı uzatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri