İsmet Özel, şiire başladığı yıllarda sosyalist bir dünya görüşüne bağlıdır ve sosyalist kültür çevresinin önemli üyelerinden biridir. Fakat 1970'li yıllardan itibaren biyografisinde geçen bir ibareyle "Müslüman dünya görüşü"ne bağlanır. 2007 yılında İstiklal Marşı Derneği'ni kurarak yönetimini üstlenir.
Özel, 1974 yılına kadar Marksist ve sosyalist bir dünya görüşünü benimsemiş bir şairdir.
1963'de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesine kaydolmuş, bu yıllarda komünist dünya görüşünü benimsemiştir. Gençliğinde Türkiye İşçi Partisi'nde çeşitli görevler üstlenen Özel, 12 Mart Muhtırası sonrası, bir "arayış" döneminin ardından, Müslüman dünya görüşüne bağlanmıştır.
1960 sonrası Türk şiirinin önemli simalarından biri olan İsmet Özel (d.1944), yalnız Türk şiirini değil düşünce dünyasını da etkileyen bir isim olmuştur. Özel'in ilk şiirlerinde İkinci Yeni şiirinin izleri görülür. Bu şiirlerinde, varoluşunu iç dünyasında sürdürür.
İkinci Yeni şiirinin benimsediği değerlerle Türk edebiyatına ka- tılan İsmet Özel, 1965'ten sonra bu ekolden ayrılır ve toplumcu gerçekçi şiire yönelir. Marksist estetiğin temellendirdiği toplumcu gerçekçilik, 1970'lere kadar Özel'in şiir- lerine izleksel ve sembolik açıdan yön verir.
İlgili 39 soru bulundu
İsmet Özel modern Türk şiirinin gelişiminde etkin rol oynamıştır. 1960 sonrası Türk şiirinde ele aldığı tema değerleri ve özgün söyleyişiyle önemli atılımlar gerçekleştirmiştir. Şairlik hayatına 2. Yeni'nin şiir estetiği etkisinde başlamış, daha sonra toplumcu anlayışla yazmıştır.
Özel'in, insanın kendi doğruları ile dış dünyanın doğruları arasındaki uyumsuzluk durumunu yaşadığı zaman şiire başvuracağını söylemesi, onun mistik bir sanat anlayışına sahip olduğunu yansıtmaktadır.
Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır. Çarpıcı benzetme ve imgelerle daha önce hiç denenmemiş sentezlere erişmiştir.
Süreyya Berfe (d. 1943), modern Türk şiirinin 1960'tan sonraki tüm aşamalarına hem tanıklık eden hem de bu aşamaları yaşayan şairlerden biridir. Şiir serüveninin ilk döneminde soyut ve imgeci şiir anlayışını benimseyen şair, 1960'lı yılların sonunda toplumcu gerçekçi bir çizgi yakalar.
Ataol Behramoğlu şiirin işçiyi ve emekçi sınıfı, toplumsal olayları, hayatın içinden olan, yaşanılanları anlatması gerektiği görüşünü dile getirir. Böylece Nâzım Hikmet'le başlayan toplumcu gerçekçi Türk şiirinin bir halkası olur.
İsmet Özel, şiire başladığı yıllarda sosyalist bir dünya görüşüne bağlıdır ve sosyalist kültür çevresinin önemli üyelerinden biridir. Fakat 1970'li yıllardan itibaren biyografisinde geçen bir ibareyle "Müslüman dünya görüşü"ne bağlanır. 2007 yılında İstiklal Marşı Derneği'ni kurarak yönetimini üstlenir.
“Tez kızaran güllerden kendini sakın” ifadesi içerisinde bulunan tez kızaran güllere olan çekincesi dikkat çekicidir. Ruhsal açıdan sağlıklı bir insanın güllerden sakınmasını gerektirecek bir durum olamayacağına göre, şairin burada dikkat çekmek istediği tez kızaran ifadesidir.
Şiirlerinde aşk, yalnızlık, özlem, kent, doğa, ölüm gibi temaları işler. Özel'in bu dönemde yazdığı şiirler, Evler ve Dostlar (1966) ve Geceleyin Bir Koşu (1968) adlı kitaplarında toplanmıştır. İkinci dönem: Bu dönem, Özel'in 1970'li yıllarda yaşadığı fikri ve ruhi değişimi ifade eder.
"Şiir hayatiyeti korumak için ortaya atılır. Yaşanılan bütün çirkinliklere, kötülüklere, haksızlıklara rağmen insanda savunulmaya değer, canlılığı korunmaya değer bir şeyler olduğuna içten içe ve kesinlikle inanıldığı zaman şiir serpilir ve çiçek açar."
Divan ve Halk şiiri özelliklerini çağdaş bir anlayış içinde kaynaştırmış, eserlerinde son derece başarılı ve canlı bir dil kullandı. Etkili bir üslubu olan şair, fütürizm akımından etkilendi. Şairin uzun şiirlerinde senaryo havası sezilir, bu diğer şiirlerine de kimi zaman yansıdı.
60 sonrası toplumcu gerçekçi şiirin arka planda kalmış, az bilinen şairlerinden olan Özkan Mert, 1969 yılında Ant dergisinde “Devrimci Genç Şairler Savaş Açıyor” başlıklı yazıya İsmet Özel, Süreyya Berfe ve Ataol Behramoğlu'yla birlikte bildiriye imza atan şairlerdendir.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Modern sanattaki soyutlamanın İslam anlayışına uygun olduğu düşüncesindedir ve şiirlerini bu yönde geliştirmiştir. "Edebiyat Yazıları I" kitabındaki ilk yazı metafizik ile ilgilidir. Bu, hangi kavramlara önem verdiğini göstermesi bakımından önemlidir.
Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde mistik ve metafizik şiir anlayışına sahip bir şair olarak bilinir. O, birçok şiirinde kendi hayatında yaşadığı metafizik gerilimleri işler.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir. Şiirlerinde dilin etkili kullanımına özel bir önem verir, şiirde sık sık sürprizli ifadelere başvurur. Onun şiirlerinde sürprizli ifadeler dile, imgeye veya özel adlara bağlı olarak gelişir.
Cumhuriyet Devri Türk Şiiri içerisinde, mistik eserleriyle ön plana çıkan şairler şunlardır Yahya Kemal Beyatlı, Âsaf Halet Çelebi, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Hilmi Yavuz, Cahit Zarifoğlu.
Ünlü “Amentü” şiiri Sezai Karakoç'un çıkardığı “Diriliş” dergisinde yayımlanır. 1972'de başlayan ve devam eden sorgulamalarından Kuran'a bağlanarak “İslam benim için bir şifadır” tespiti ile hidayetini izhar eder.
Mistik ve Metafizik şiirin en genel anlamıyla ifade ettiği şeyler, soyut şeylerdir. Bu akıma dahil olan şairler genel olarak yazdıkları şiirde her şeyi kelimeler ile anlatmazlar.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri