Islak imza mürekkepli kalemle atılır. Islak imza orijinal metin üzerine atılır ve genellikle de mavi mürekkepli kalemler tercih edilir ve kullanılır. Kaşe ile ya da fotokopi ve karbonlu nüsha belgelerdeki imzalar ıslak imza kabul edilmez.
Islak İmza Nedir? Islak imza bireyin fiziksel olarak lokasyonu ziyaret edip belge üzerine kalem ile attığı imzaya denir. Islak imzanın kullanımı gün geçtikçe azalmaya devam ediyor çünkü covid-19 süreci kişileri ister istemez temasız işlemler yapmaya mecbur kılıyor.
Islak imza, bir kişinin el yazısı ile yaptığı imzadır. Bireysel ve ticari işlemlerde belge imzalamak için sıklıkla kullanılır. İmzalanacak belgenin çıktısı alınır, kişi el yazısı ile imzalar ve bu belge fiziksel olarak saklanır.
İlgili 30 soru bulundu
PTT güvencesi ile Merkezlerimizden yapacağınız e-İmza başvurularınızda geçerli olacak fiyatlar (tüm vergiler dâhil): 1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
E-GÜVEN e-imza başvurunuz için kimlik doğrulama işlemini e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Elektronik imza (e-imza), elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 93/2007 Sayılı Elektronik İmza Yasası'na göre e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir.
Elektronik imzalar kolaylık ve verimlilik sunarken, bazı bölgelerde noter tasdikli belgeler veya vasiyetname gibi yasal belgeler gibi bazı bağlamlarda hala kabul edilmeyebilir, bu da ıslak imzayı günümüzde hala geçerli ve gerekli kılmaktadır.
Ülkemizde Noterin belge imzalayanların kimliğini doğrulaması gerektiğinde ıslak imza gerekebilir. Ayrıca vasiyetler, tröstler, evlat edinmeler, boşanma davaları, mahkeme kararları, tahliyeler ve sigorta yardımlarıyla ilgili belirli belgeler için ıslak imzalar gereklidir.
İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır. Ayrıca sadece isim ve soyisim baş harfleri kullanılarak atılan imzalara çok sık rastlansa da bu tür imzalar taklit edilmeye müsaittir. İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır.
belgenin fotokopi değil gerçek olduğunu anlamanın en kolay yolu mavi imza. memurlar maviyi tercih eder. bazı kurumlarda / sırketlerde mavı dısında kalemle ımza yasaktır, evrak gerı doner.
Telefondaki onay ıslak imza yerine geçmez.
E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirim yapmış durumda olmalıdır.
- Elektronik imzaladığımız dosyayı ıslak imza ile de imzalamamız gerekir mi? Hayır. E-imza attığınız belge elektronik formatta olacağından ıslak imza atılamaz.
islak imza suret veya fotokopi üzerinde olmaz. belgenin orjinal olduğunun göstergesidir çoğu zaman. genelde mavi tükenmez veya dolma kalemle atılır zira yazılar siyah mürekkeple yazıldığından belgenin fotokopi değil de orjinal olduğunu kolayca fark edilsin diye.
Acrobat veya Acrobat Reader'da açılan bir PDF herhangi bir geçerli dijital imza içeriyorsa, belgenin üstünde "İmzalandı ve tüm imzalar geçerli.
''Islak İmza'', Türk şarkıçı-aranjör Mustafa Ceceli'nin Aralık 2014 yılında yayınladığı üçüncü stüdyo albümü Kalpten'de bulunan iki numaralı şarkıdır. Şarkının sözü ve müziği Sezen Aksu'ya ait olmasıyla, şarkı yapımında kardeşi Sinan Ceceli ile birlikte çalışmıştır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine yeni düzenlemeler getirdi. Bankacılıkta ıslak imza zorunluluğu kalktı.
İmza şahsa özel bir mühür niteliğinde kullanıldığı için tüm kullanılan evraklarda veya belgelerde aynı imza şeklini korumaya özen göstermek gerekmektedir. İmza oluşturulurken kişinin baş harfi yazılarak soyadı belirgin şekilde ifade edilmesi en doğru imza şekillerinden kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri