Terim olarak, “rivayet için kullanılan lafızlarla râvi veya râvileri anarak hadis metnini ilk söyleyenine ulaştırmak, hadis metnini nakleden râvileri rivayet sırasına göre zikretmek” anlamına gelir.
Seleme şöyle demiştir: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sel- lem'i şöyle derken işittim: Kim söylemediğim şeyi bana isnad ederse, Cehen- nem'deki yerine hazırlansın.” şeklindeki sözü isnad diye isimlendirilir.
Adı neden 'İsnad'? İsnad, “sözü söyleyenine kadar ulaştırmak ve bir rivayetin geliş yolunu haber vermek” anlamlarına gelir. “Sözünün senedi nedir?” örneğinde olduğu gibi sözün kaynağını sorgulamak ve belirtmek için “isnad” sözcüğü ile aynı kökten gelen “sened” kelimesi kullanılır.
İSNAD, sosyal ve beşeri bilimler alanında hazırlanan çalışmalarda kullanılmak üzere Türkiye merkezli olarak geliştirilen akademik yazım ve kaynak gösterme sistemidir. “Kaynak gösterme”, bilginin bilimselliğinin bir gereği olduğu kadar fikrî mülkiyet ve telif haklarına saygının da bir gereğidir.
Hanbel de hadisleri en iyi onun bildiğini ve isnadları en mükemmel şekilde onun değerlendirdiğini söylemiştir (İbn Adî, I, 138-139). Zührî'den hemen sonra gelen muhaddisler, isnadı ve râviler zincirini birbirine bağlayan lafızları hadisin sıhhati için şart koşmuşlardır.
İlgili 29 soru bulundu
eski dilde dayandırmak, dayanmak... birisi için bir şeyi yaptı demek...
Töhmet, herhangi bir mevzuda kabahati bile olmayan birine suç isnat etmek anlamına gelir. Töhmet altında bırakılan kişi, kendisini savunmak ve suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır.
İsnad, cümlenin temel ögelerini birbirine bağlayan, lafzen görünmeyen bir bağdır. İsnadın tarafları olan müsnedün ileyh ve müsned, bir cümlenin asgari iki temel rüknüdür. İlki, hakkında yargıda bulunulan, ikincisi ise yargının kendisidir.
İSNAD Dipnotlu: Sık Kullanılan Eser Türleri Nasıl Atıf Yapılır? ❖ Genel kural olarak dipnotlarda eser künye bilgileri virgül (,) ile kaynakçada ise nokta (.) işareti ile ayrılır. ❖ İki yazar isminin arasında, öncesi ve sonrasında boşluk bırakılarak “tire/kısa çizgi işareti (-)” kullanılır.
İSNAD Atıf Sistemi 2. Edisyon. Bu doküman, İSNAD Atıf Sistemi'ni kullanan enstitü, fakülte, akademik dergi ve yayınevlerinin hazırlayacakları yazım kılavuzlarında kullanabilmeleri amacıyla hazırlanmıştır. İSNAD Atıf Sistemi 2. edisyon yazım kılavuzunda yer alan örnek tablolardan oluşmaktadır.
Bir düşünceyi, bir konuyu bir kişi veya sebebe dayandırma, yükleme, atfetme. Karacılık, iftira.
isnad / isnâd / اسناد
Bir söz veya haberi birisine nisbet etmek. Peygamberimiz'in (A.S.M.) sözlerini sırası ile kimlerden nakledildiğini bildirmek. Bir nesneye, bir şeye dayanmak.
Hadislerin derlenmesi. Bugün kullanılan hadis literatürü, İslâm Peygamberi'nin ölümünden sonra dolaşımda olan sözlü rivayetlere dayanmaktadır. Kur'ân'ın aksine hadisler, İslâm Peygamberi'nin hayatı sırasında veya ölümünden hemen sonra yazılmamıştır.
Kütüb kelimesi, Arapça kitaplar anlamına gelir. Sitte ise ''Altı'' demektir. Kütübü sitte ulema tarafından güvenilir hadis kaynaklarının toplandığı altı kitaptan oluşur. Peygamber efendimizden rivayet edilen ve günümüze kadar ulaşan sahih hadisler, her Müslümanın faydalandığı en mühim kaynaklardan biridir.
İSNAD). Hadis âlimleri, hadisin metninde şâz ve illetin bulunabileceğini dikkate alarak ve sadece senedin sıhhatini kastederek bir hadis hakkında “hadîsün sahîhun” demek yerine “sahîhu'l-isnâd” tabirini kullanırlar.
İslam dininde önemli bir yere sahip olan Hadis, sünnet kelimesi ile eş anlamı yansıtmaktadır. Hadisler Hz. Muhammed'in sözlerinin, davranışlarının, fikir ve eylemlerinin yazıyla ifade edilmiş biçimidir.
İSNAD Atıf Sistemi'nde atıf yapılan kaynağa dair bilgiler, metin içinde Yazar Soyadı, Basım Tarihi, Sayfa No. şeklinde veya dipnotta Yazar Adı Soyadı, Eser Adı, Sayfa No. düzeninde ilgili bilim dalının genel kullanımına uyularak verilebilmektedir.
Âyet atıflarında âyet metni veya Türkçe'si çift tırnak içinde verilir, sûre ve âyet numarası dipnotta değil, parantez içinde yazılır. Sûre adlarındaki “el-” takılarına ve uzatmalara (â) riayet edilir. Ayrıca âyet meâli italik değil, düz şekilde yazılır.
MLA: İngilizce “Modern Language Association”ın kısaltmasıdır ve web sitesi http://www.mla.org adresindedir. APA: İngilizcesi “American Psychological Association” olan APA'nin web sitesi http://www.apastyle.org. CMOS: İngilizcesi “Chicago Manual of Style” olup, web sitesi http://www.chicagomanualof style.org.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “isnad edilmiş, söyleyene dayandırılmış söz” demektir. Hadis terimi olarak “senedi son râvisinden ilk râvisine (genellikle Resûl-i Ekrem'e) kadar muttasıl olan hadis” demektir.
Müsned Ahmed bin Hanbel, dört fıkıh mezheplerinden Hanbeli ekolu kurucusu, Sünni âlim Ahmed bin Hanbel'in toparladığı Hadis eseri. Ahmed b. Hanbel'in 200-228 (815-843) yıllarında 700.000 hadis arasından seçerek meydana getirdiği eser 904 kadar sahâbînin rivayetlerini ihtiva etmektedir.
Hadislerin adlarına göre tasnif edildiği kitap türü. Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “muttasıl bir senedle Hz. Peygamber'e ulaşan hadis” mânasına gelir.
Bir fiilin, bir kimsenin üstüne atılabilmesi, ona yükletilebil- mesi için, failde bulunması gereken niteliklçr topluluğudur (5). Bu anlayış isnat yeteneğini suçun bir unsuru olarak değil, failin kişisel bir niteliği olarak kabul etmektedir.
İsnat yeteneği, anlama ve isteme yeteneğidir. İsnat yeteneğinin esasına ilişkin tartışma ve anlayışlar, insan iradesinin serbest olup olmadığı hususunda cereyan etmektedir. İsnat yeteneğinin fiili işlediği sırada failde bulunması zorunludur.
Suç ortaklarının sorumluluğu bakımından failin isnat yeteneğine sahip olması gerekli değildir, bağlılık kuralına göre suça katılanların her biri kendi kusurlu fiiline göre cezalandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri