Misafirin câizesi nedir?" diye sorduklarında Peygamber Efendimiz (SAV): "Onu bir gün ve bir gece ağırlamaktır. Misafirlik üç gündür. Misafiri üç günden fazla ağırlamak ise sadakadır." buyurdular.
10- Misafire hizmet edene büyük sevaplar vardır. Hazret-i Ömer, misafirine bizzat kendisi hizmet ederdi. Hizmet edenler mevcut iken niçin kendisinin hizmet ettiği sorulduğunda, (İçinde misafir bulunan evde, melekler ayakta durur) hadis-i şerifini nakledip, (Melekler ayakta dururken oturmaktan haya ederim) buyurdu.
Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa Efendimiz buyuruyor, “Bir misafir, bir insanın ya da bir kavmin yanına geldiği zaman rızkıyla gelir. Misafir olduğu kişilerin günahlarıın affına vesile olur, günahlarını alır öyle gider.” Peygamber Efendimiz'in bu Hadis-i Şerif'i misafiri ağırlama konusunda.
MÜSLÜMANLAR MİSAFİR AĞIRLAMAYI İBADET GİBİ GÖRÜR
Bu vesileyle misafiri nimet ve ganimet olarak görürler. Elbette her nimetin bir külfeti vardır. Misafirin bazı zahmetleri olabilir. Onun sıkıntılarına yüksünmeden katlanmalı, misafire lütufla, güler yüzle, yumuşaklıkla ve hoşça hizmet etmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Rüyada misafir ağırlamak, hayali, güzel şeylerin olacağı anlamına gelir. Onu sevmeyen kişi ve kişilerin moralini ve motivasyonunu bozacağı anlamına gelir. Rüyada misafirliğe gitmek, insanın içine düşeceği zor ve kötü koşulların haberi gibi kötü şeylerin olması anlamına gelir.
Evine gelen konukları iyi ağırlayan ve misafir ağırlamaktan hoşnut olan kişilere misafirperver denir.
Samimi iseniz bu taktik sorunsuz çalışacaktır. Elektrikli süpürge açarak misafirin yattığı odanın önünde şeref turu atmak. Misafir erkenden kalkacaktır. Uzun sessizlikler, bilgisayar ya da telefonda bir şeylerle uğraşmalar, arada bir "Abi geldiğin iyi oldu tekrar görüşelim" gibi dolaylı yorumlar da işe yarayabilir.
Bu çerçevede İslam, misafirin berekete vesile olduğunu, ev sahibi için yapacağı duanın kabul olunacağını söyleyerek insanları misafir ağırlamaya teşvik etmiştir. Ancak diğer taraftan da İslam dini, hiç kimseyi gücünü aşan ve kaldıramayacağı bir yükle de sorumlu tutmamaktadır.
Eve tanıdık misafir gelmesinin iyi yorumu dargın olduğunuz bir insanla tekrar yakınlaşacağınız anlamına gelmektedir. Eve tanıdık misafir gelmesinin kötü yorumu ise gelen misafire kendi özel alanınızı açtığınız için evinizin huzurunun bozulabileceğini ve gelen kişinin arkanızdan iş çevirebileceğini işaret etmektedir.
Efendimiz (s.a.v) "Şunu iyi bilesiniz ki, her misafir kendi rızkı ile gelir. Ve kimse kimsenin rızkını yiyemez, eksiltemez. Hatta misafir, bir evin bereketini arttırır ve o evin rızkında artma olur" buyurur.
Bunun karşısında evlerin mahremiyeti de yine hadislerle emredilmiştir. Evlerimizin mahremiyetine riayet etmeyen birinin misafirlik hakkı olmaz. Böyle birini kovmaya gerek bırakmadan randevu vermeyerek, mesafe koyarak protesto edebilirsiniz.
Misafirlik üç gündür. Misafiri üç günden fazla ağırlamak ise sadakadır”(Buhârî, Edeb 31; Müslim, Lukata 14; Ebû Dâvûd, Et`ıme 5; Tirmizî, Birr 43; İbn Mâce, Edeb 5).
misafirin çabuk gitmesi için yapılan batıl eylem. annem bir kere hiç sevmediği, antalya'dan gelen bir misafirin ayakkabısına döküp, akşama doğru bizden çıkıp başka akrabalara gitmesi için yapmıştı. kadın 3 hafta kaldı. bi ara artık ayakkabıyı alıp tuz gölüne gönderecek diye korkmuştuk.
Misafir üç günden sonra kalmaya devam ediyorsa, o artık misafir sayılmayacak, yiyip içtiği şeyleri Allah Teâlâ ev sahibinin sadakası olarak kabul edecektir.
Allah'a ve Âhiret Gününe İman Eden Kimse Misafirine İkram Etsin. Ebû Hüreyre radıyallahu anh den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin.
Onun için misafirin atı veya merkebi de olurdu. Bunların bakımı, yiyecek ve içeceklerini temin etmek de hane sahibinin görevi idi. Küçük şehirlerde yolcuların kalması için otel ve benzeri şeyler de olmazdı, bu, ayıp kabul edilirdi. Adeta misafir dört gözle beklenir, en güzel şekilde ağırlanırdı.
Misafirperverlik: Misafire iyi davranmak, iyi ağırlamak, misafire verilen önem, değer ve yaklaşımdır. Misafirperver: Kendisine misafir gelmesinden hoşlanan, misafirine ikram eden, onu en güzel şekilde ağırlayan kişi.
MİSAFİR ON RIZIKLA GELİR, BİRİNİ YER DOKUZUNU O EVE BIRAKIR.. Evde bulunan şeyleri bolca ikram etmeli, misafire verilen çok yemeği israf saymamalıdır. Allah için olan şey, çok olsa da israf olmaz. Allah için olmayan şey, az olsa da israftır.
Çünkü terlik önünüze koyulduğu anda genellikle ayakkabılarınız ayağınızda olmamış oluyor. Yani o sahneyi gözünüzde canlandırırsanız o anda ayakabısız olduğunuz gözünüzün önüne gelecektir.
Rüyada evde kalabalık misafire yemek yedirmek rüya sahibinin huzur dolu ve refah bir yaşam sürdürdüğüne veya sürdüreceğine delalet eder.
Maddi ve manevi yönden problemleri çözerken, iş hayatında istediği makama ulaşacağı üzerine yorulur. Rüyada misafirlere sütlü tatlı ikram ettiğini görmek rüya sahibinin bazı durumlarda akıllı davranacağı üzerine yorumlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri