İsofix, bebek oto koltuğunun araca güvenli ve kolay bir şekilde bağlanmasını sağlayan montaj sistemidir. Bebek ve çocuk koltuğu gibi donanımların araca sağlam bir şekilde bağlanmasını sağlayan isofix, “International Standards Organisation Fix” tanımının kısaltmasını temsil ediyor.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
Takılır hiç bir problem olmaz.
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Teknik standartlar Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından belirlenmiş olduğu için dünyanın her yerinde aynı sistem kullanılıyor. Çocuk ve bebek koltuğu için emniyet kemerine göre daha güvenilir olduğu düşünülen isofix, aktif olarak kullanılan araçların hepsinde bulunmaz.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
İsofiks arka koltukta olduğu gibi ön koltukta da olabilir. Bu model, versiyonla alakalı. Emniyet kemeri de önemli olan emniyet kemerinin aractakini korumasıdır. Bunun için çocuğun boyu ve ağırlığı önemli.
Entegrasyon işlemi de hemen akabinde metal sabitleme noktaları ve bağlantı noktası aracılığıyla yapılıyor. Bu bağlantılar genellikle sarı renkte oluyor. Daha sonra bebek koltuğunda bulunan Isofix aparatını ya da Isofix kemerini arabanın arka koltuğundaki eklem noktasında bulunan kancalara geçirmeniz gerekiyor.
Aracınızda isofix varsa yaklaşık 4 parmak uzaklıkta isofix demirine ulaşılacaktır. Yaptığınız kontrolde isofix demirine ulaşamazsanız bu demiri sonradan da taktırabilirsiniz.
İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
Günümüzde üretilen araçlar için standart olan İsofix, ne yazık ki her araçta bulunmamaktadır. 2006 yılında ilk defa belirli marka ve modellerde standart haline gelen Isofix, günümüzde neredeyse her yeni model ve marka araçta bulunuyor. 15 yaş ve üzerindeki araçlarda ne yazık ki Isofix desteği bulunamayabilir.
İsofixli koltukların neredeyse tamamı normal emniyet kemeriyle de kullanılabiliyor. Herhangi bir dönme hareketini önlemek üzere tasarlanmış olan, kayışı veya destek ayağı olabilen üçüncü bir bağlantı noktası aracılığıyla tüm tehlikelerden korunabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, arabalardaki bebek koltuğunun arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğunu gösteriyor.
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler.
İsofix aparatlarını otomobilinizde bulunan koltukların arasında yer alan bağlantıya takabilirsiniz. Bebekler için üretilen isofix koltukları ise daima arka koltuklarda bulunmalıdır.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Fakat isofix oto koltuğunun zorunlu bir prosedür haline getirilmesi 2006 sonrasında üretilen araçlarda bulunan bir özellik olmasını sağlıyor. İsofix oto bebek koltuğunun araca monte edilmesi için ilk olarak bebek koltuğunu araç koltuğuna doğru şekilde oturtmak gerekli.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Bebek koltuğunu sabitlemek için isofix sistemini kullanabilirsiniz. Bunun için oto koltuğunu arabanın arka koltuğuna düzgünce yerleştirin. Daha sonra oto koltuğunun arka tarafındaki iki çubuğu aracınızdaki isofix kancalarına birleştirin. Bağlantı tam ve sağlam bir şekilde yapıldığında oto koltuğu yerine oturacaktır.
Top Tether, çocuk güvenlik koltuğunu tepe noktasından kanca yardımıyla sabitleyerek araç içerisinde dönme hareketini sınırlayan üçüncü bir bağlantı noktasıdır.
Kollarımızın direksiyona olan uzaklığını, koltuk arkalığının yatık ya da dik olması belirler. Çünkü bedenimizi bel altı ve bel üstü iki kısımda değerlendirirsek; bel altı ayarı koltuğun (oturak kısmını) ileri/geri hareketiyle gerçekleşirken, bel üstü ayarı koltuk arkalığı ile yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri