İslamiyet'in İspanya coğrafyasındaki varlığı hicri 2. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 711 yılında Musa b. Nusayr ve Tarık b. Ziyad komutasında gerçekleşen fetihler, etkinliği giderek azalsa da bölgede yaklaşık sekiz asır sürecek olan Müslüman hâkimiyetinin başlangıcı olmuştur.
II. Bayezid Han yönetimindeki Osmanlı Devleti'nin diplomatik düzeydeki yardımı Papalık ve İspanyol Krallıklara elçiler göndermek şeklinde gerçekleşmiş- tir. Askerî düzeydeki yardım ise ünlü deniz savaşçısı Kemal Reis'in 892 (1487)'de İspanya seferine sevk edilmesi şeklinde vuku bulmuştur.
İspanyollar (İspanyolca: Españoles), Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir.
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 6, Sayı: 12, Kars 2019, ss. 67-86. Arapların Endülüs olarak adlandırdıkları bugünkü İspanya, Müslümanların yaptıkları İslam fetihlerinden sonra onların hâkimiyetlerine geçmiş ve 8 asır boyunca İslam beldesi olarak hüküm sürmüştür.
İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, 25 Temmuz 711; Tarık bin Ziyad İspanya'yı fethetti. Çiçeği burnunda 19 yaşındaki komutan Tarık bin Ziyad 12 bin kişilik bir kuvvetle Sebte'yi, Cebelitarık Boğazı'nı geçip Vizigotların hâkim olduğu Endülüs'e ulaştı.
İlgili 26 soru bulundu
Müslümanlar M. 711 yılında bugünkü İspanya ve Portekiz'in bulunduğu İber Yarımadası'nı fethe başladılar, üç yıl içerisinde neredeyse tamamını fethettiler ve buraya Endülüs adını verdiler. Bir süre sonra ülkenin kuzeyindeki topraklar Müslümanların elinden çıktı ve buralarda Hıristiyan devletler kurulmaya başladı.
Tarık bin Ziyad (Arapça: طارق بن زياد), Endülüs'te İslam hakimiyetini sağlamış Berberi asıllı Emevîli komutandı. Cebelitarık Boğazı'nın adı kendisinden gelmiştir: Arapça cebel "dağ" demektir ve Cebel-i Tarık ise "Tarık'ın dağı" manasına gelmektedir.
Morisko, Ortaçağ'dan beri İspanya'da müslümanlar için kullanılan Moro adına XV. yüzyılın sonlarında “-isco” ekinin ilâvesiyle türetilmiş bir kelime olup “müslümanlara mensup/ait” veya “müslümanlardan geriye kalan kişi/şey” anlamına gelmektedir.
1492'de Beni Ahmer Devletinin yıkılışı ile İspanya'daki 781 yıllık İslam varlığı sona erdi.
Çok eski zamanlarda Endülüs'e Ebro vadisinden dolayı İberya, daha sonra Kurtuba'dan geçmekte olan nehir Baetis'in vadisine verilen isimden dolayı Batika adı verilmiştir. Daha sonra ise İşbaniyye (İspanya) adı verilmiştir.
Katolik Hristiyanlık çoğunluk dinidir. 2023'te, İspanyol Sosyolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İspanyolların % 51'i kendini Katolik Hristiyan olarak, %2,4'ü diğer inançların takipçileri olarak, Geri kalan ise ateist, agnostik veya inançsız olarak tanımlıyor.
varsın bizim de fikrimiz olsun.ispanyollar iki soyadı kullanır, isimlerinin bu kadar uzun olmasının sebebi de budur. ilk soyad annenin ikinci soyadı, ikinci soyad ise babanın ikinci soyadıdır. yani bir kimse iki dedesinin de soyadını aynı anda taşır.
Arjantin, başkanlık sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve federal bir anayasal cumhuriyettir. Fiilen resmî dili, nüfusun %97'sinin anadili olan İspanyolcadır.
İslamiyet'in İspanya coğrafyasındaki varlığı hicri 2. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 711 yılında Musa b. Nusayr ve Tarık b. Ziyad komutasında gerçekleşen fetihler, etkinliği giderek azalsa da bölgede yaklaşık sekiz asır sürecek olan Müslüman hâkimiyetinin başlangıcı olmuştur.
Öz: Tarih kaynaklarında yaygın biçimde geçtiği üzere İspanya Müslümanlar tarafından 92 (711) yılında fethedilmiştir. Ancak çevirisini sunduğumuz makalede Hamidullah, bu hadisenin daha erken bir dönemde, Hz. Osman zamanında, gerçekleştiğini ileri sürmekte- dir.
Bu çalışmada XVIII. yüzyılda Osmanlı-İspanyol diplomatik ilişkilerinin kuruluşu ve gelişimi ele alınacaktır. Osmanlı Devleti 1782 yılına kadar fiilen olmasa da hukuken İspanya ile savaş halindeydi ve İspanya ile ancak 1782 yılı Ekim ayında imzalanan ahidnâme ile barış yapılabilmişti.
Gırnata'nın işgal edilmesiyle (1492), Endülüs Müslümanlarının 8 asır süren İspanya hakimiyetleri sona erdi. İspanyolların “megali ideası” olarak görülen Endülüs'ü yeniden ele geçirme, “Reconquista” hareketinin askerî ve siyasî evresi tamamlanmış oldu.
İspanya'nın Córdoba (Kurtuba) şehrinde, şehrin ortasından geçen Guadalquivir (Vad'il Kebir) ırmağının kenarında bulunan Kurtuba Camii dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir. I. Abdurrahman tarafından yaptırılan ve 785 yılında inşasına başlanan caminin yapımı bir yılda tamamlanmıştır.
İspanyolca konuşulan ülkeler İspanya, Meksika, Arjantin, Kolombiya, Bolivya, Şili, Kosta Rika, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Ekvator Ginesi, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, Uruguay ve Venezuela gibi ülkelerdir.
Uzmanlar İspanya'da islamofobinin diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük düzeyde olduğunu ancak ülke siyasetinde aşırı sağın yükselişe geçmesi ile birlikte artış gösterebileceği uyarısında bulunuyor.
Morisko, Endülüs medeniyetinin hüküm sürdüğü yıllarda Müslüman olmuş İspanyol kökenli Müslümanlara verilen bir isimdir. 1492 yılında Endülüs Devleti'nin İspanya Krallığı'na yenilmesinin ardından 1609 yılına kadar sürecek bir etnik temizliğe girişildi.
İspanya'da genel olarak Katolik Hristiyanlık dini yaygın olarak görülmektedir. Hristiyanlığın diğer mezhepleri olan Ortodoksluk ve Protestanlık azınlık topluluklar içerisinde gözlemlenmektedir. Hristiyanlıktan sonra en yaygın olan din ise Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçün etkisi ile İslam'dır.
İspanyol kâşif Hernan Cortes sayesinde Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş. Avrupa'da ilk defa İspanya topraklarına ayak basan çikolata 100 sene boyunca sarayda devlet sırrı gibi saklanmış.
1066 Granada katliamı, 30 Aralık 1066'da (İbrani takvimi: 9 Tevet 4827) İslam hakimiyeti altındaki Endülüs'te Müslüman bir grubun Granada'daki kraliyet sarayına girip Yahudi vezir Yosef bin Nagrela'ya suikast düzenlemesi ve şehirdeki çoğu Yahudinin katledilme olayıdır.
Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik'in torunu ve Muaviye bin Hişâm'in oğlu Abdurrahman, İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri