Tip C timpanogram: Orta kulak basıncı -100 ile -200 daPa'da, normal amplitüdle ( komplians normal) tepe veren timpanogram. –Orta kulakta negatif basıncı veya östaki disfonksiyonunu gösterir.
Tip A timpanogram, kulak zarının 0 mm H2O atmosfer basıncında maksimum komplians gösterdiği timpanogramdır. Normal orta kulak sistemine sahip kişilerde görülür. Tip Ad normal basınç alanında normalden daha yüksek amplitüdle tepe veren timpanogram tipidir. Kemikçik zinciri kopukluklarında görülür.
Tip B: Timpanogramda düz bir çizgi sonucunun görüldüğü tiptir. Tip B sonuç, orta kulakta sıvı varlığını işaret eder. Yine kulak zarının delinmesi (perforasyonu) durumunda da testte tip B sonucu elde edilebilir. Tip C: Timpanogramda tip A'ya benzer biçimde dağ görünümü vardır.
Orta kulak sisteminin değişkenliğinin ölçümüdür. Timpanogram timpanometrinin sonuç grafiğidir. Üç tip timpanogram vardır. 1) Tip A Timpanogram: Kulak zarının 0 mm H2O atmosfer basıncında maksimum kompliyans gösterdiği zamanki timponogramdır.
İlgili 36 soru bulundu
Tip C timpanogram: Orta kulak basıncı -100 ile -200 daPa'da, normal amplitüdle ( komplians normal) tepe veren timpanogram. –Orta kulakta negatif basıncı veya östaki disfonksiyonunu gösterir.
Tip Ad (deep): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 1.30 cc'nin üzerinde olan timpanogramdır. Kemik zincir kopukluklarının ve flasid kulak zarlarının tipik bulgusudur.
İşitme kaybının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunlar ani işitme kaybı, iletim tipi işitme kaybı, gürültüye bağlı işitme kaybı ve sensörinöral işitme kaybı olarak sınıflandırılabilir.
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Kronik orta kulak problemlerinde orta kulakta ve mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenerek kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması işlemi Timpanoplasti olarak isimlendirilmektedir. Sadece delik olan zarın onarılması işlemine ise Tip 1 timpanoplasti veya miringoplasti adı verilmektedir.
Farklı etnik kökenden yetişkinlerin değerlendirildiği bir araştırmada[13] timpanometrik tepe basıncı Kafkas erkeklerde ortalama 0 (±5.5) daPa, kadınlarda ortalama 0.6 (±9.2) daPa olarak tespit edilirken Çinli erkeklerde ortalama -5 (±13) daPa ve kadınlarda ortalama -4 (±7) daPa olarak bulunmuştur.
Kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan “Timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması aynı zamanda orta kulaktaki ve kulak arkasındaki mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi işlemidir.
Eşdeğer kulak kanalı hacmi (Vea), kulak zarı geçirgenliğin minimum kabul edildiği +200, -300 veya -400 daPa basınç değerinde ölçülen admitans miktarıdır. Günümüzde Vea ölçümleri için +200 daPa basınç değerindeki admitans değeri kullanılmaktadır (Keefe et al., 2000).
Odyogram yorumlama yapılırken saf ses ortalaması alınarak belirli aralıklarda işitme derecesi oluşmaktadır. Saf ses ortalaması; 500 hz, 1000 hz, 2000 hz, 4000 hz hava ve kemik yolları işitme eşikleri ayrı ayrı toplanılır ve 4'e bölünür kalan sayı belirli aralıklara göre işitme kaybı derecesi oluşur.
Hastalara genellikle en sık uygulanan test saf ses odyometrisidir. Bu test ile amaç, iletişimde önemli olan frekanslarda işitme eşikleri ve işitme duyarlılığının nasıl olduğudur. Her kulağa farklı ses ve perdelerde kısa ses tonları dinletilmektedir. Bu sesler saf ses olarak adlandırılmaktadır.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
İşitme kaybı, soruna sebep olan ana faktörün kulağın hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak türlere ayrılır. Sensörinöral işitme kaybı ve iletim tipi işitme kaybı, en sık rastlanan işitme kaybı çeşitleridir. Bu iki işitme kaybı çeşidinin bir arada görülmesi ile mikst tipi işitme kaybı ortaya çıkar.
Çok hafif derece işitme kaybı, genellikle yetişkinlerde işitme kaybı eşiği olarak kabul edilen 20 dB'den daha düşük bazı sesleri işitememe durumudur. Bu derecedeki işitme kaybı, herhangi bir tedavi veya işitme cihazı kullanımı gerektirmez.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Bu özelliklere göre 3 tip timpanogram eğrisi (A, B, C) karşımıza çıkar: Tip A: Normal timpanogramdır. Normal OK basıncında (+/- 50 dapa) ve sınırlı (dengeli) komplians (mobilite; amplitüd piki ortalama 0.6 ml) vardır. Tip As: Normal OK basıncında (+/- 50 dapa) ancak amplitüd piki 0.3 ml'den azdır (mobilite azalmıştır).
Timpanometri Testi Fiyatları
Timpanometri testi, kulak içi basınç ve işitme fonksiyonunu ölçmek için kullanılan bir tıbbi testtir. Bu test, bir cihaz aracılığıyla kulak kanalına basınçlı hava göndererek yapılır ve bu sayede kulak zarının hareketine yanıt alınır.
Orta kulağın tükettiği hava, östaki borusunun yutkunma veya esneme sırasında açılmaması nedeniyle, orta kulakta yerine konulamadığı durumuna östaki disfonksiyonu denir. Böyle durumda orta kulakta hava açlığı yani negatif basınç oluşur ve hasta bunu kulakta dolgunluk ve tıkanıklık olarak hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri