Hiçbir mâsum kişi başkasının günahını, sorumluluğunu üzerine almaz, Allah buna izin vermez, ilâhî yasada ilke olarak sorumluluk şahsîdir. Buna göre toplu işlenen suçlarda herkesin sorumluluğu ve cezası kendisinin katkısı oranındadır. Şu halde hiç kimse kendi günahının, suçunun cezasını başkasının çekmesini ummamalıdır.
15: Artık kim doğru yolu seçerse ancak kendi iyiliği için seçmiş olur. Kim doğru yoldan saparsa, o da ancak kendi zararına sapmış olur. Hiç kimse bir başkasının günah yükünü çekmez ve onunla yargılanmaz. Ayrıca biz, peygamber göndermedikçe kimseye azap etmeyiz.
Sure ismini ilk ayetinde geçen ve 'gece yürüyüşü' anlamına gelen 'isra' kelimesinden alır. Surenin ilk ayetinde Allah'ın bazı ayetleri göstermek için peygamberi bir gece Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya götürdüğü ifade edilir. İnanca göre bu eylem miraç gecesinde olur ve sonrasında göğe çıkış gerçekleşir.
Ve bil hakkı enzelnahu ve bil hakkı nezel, ve ma erselnake illa mubeşşiren ve nezira. *** Onu hakk ile indirdik. Ve hakk ile indi. Seni, müjdeci ve uyarıcı olmandan başka bir şey için göndermedik.
Bir ülkeyi helâk etmek istediğimizde oranın şımarmış yöneticilerine (iyiye yönlendirici) emirler veririz; onlar ise orada günah işlemeye devam ederler, sonuçta o ülke helâke müstahak olur, biz de oranın altını üstüne getiririz.
İlgili 39 soru bulundu
Bilmediğin bir şeyin ardına düşme; zira kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. Bilmediğin şeyin peşine takılma. Çünkü kulak olsun, göz olsun, kalp olsun, hepsi bundan sorumlu tutulmuştur. Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme!
Ona; "Kitabını oku, (dünyada neler yapmış olduğunu hatırla) bu gün hesap sorucu olarak kendi nefsin yeter, ("bunların hiçbirini inkar edemezsin elbet") diye nida olunur. (Ve ona) Oku kitabını, bugün nefsin sana hesapçı olarak yeter! (deriz). Kitâbını oku, bugün senin nefsin senin üzerine muhasip olmaya kifâyet eder.
"Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel..." diye başlayan bir dua var. Bu duayı Kuran okumadan önce okuyan herkese Allah (c.c) harf başına elli bin sevap verileceğini Peygamberimiz (S.A.V.) haber vermiş.
Peygamber Efendimizin her gece İsra ve Zümer Surelerini okuduğu rivayet edilmektedir. İsra Suresi'ni okuyan kişi kendisine karşı yapılan kıskançlıktan, nazardan ve hasetten korunur. Bu sureyi okuma alışkanlığı edinenlerin başkalarına karşı hasede ve kıskançlığa düşmeyeceği de bilinir.
Sabah uyanınca bu surenin 105. ayetinin 4 kere okunması buyrulmuştur.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) bir gece Allah tarafından Mekke'de yer alan Mescid-i Haram'dan Kudüsteki Mescid-i Aksa'ya hızlı bir şekilde götürülmesi olayına İsra olayı denir.
“Geceleyin yürütmek” anlamına gelen “İsrâ”, Mîrac yolculuğunda, Hz. Peygamberin bir gece, Mekke'den Kudüs'e götürülmesini ifade eder.
İsrâ Suresi (23-39) Ayetleri Bağlamında Müslüman Cemiyetin Miracı İSRÂ SÛRESİ; 23 - Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama.
Peygamber'in Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya bir gece yürüyüşü ile götürülmesi hadisesine “İsrâ”, bu noktadan sonra yaşadığı olaya da “Miraç” denilmektedir.
Yeryüzünde böbürlenerek (gücüne, güzelliğine, servetine, etiket ve rütbene ve çevrene güvenip kibirlenerek) yürüme!.. Çünkü sen (ağırlık ve azametinle) ne yeri yarabilir, ne de dağlarla ululuk yarışına girişebilirsin. Yeryüzünde kibirlenerek yürüme; çünkü ne yeri yarabilirsin, ne de boyca dağlara ulaşabilirsin.
(nahl 16/15): “yer kabuğu sizi sarsmasın diye yere sabit dağlar yerleştirdi. hedefinize ulaşabilmeniz için de ırmaklar ve yollar oluşturdu.”
Miraç Hadisesinin Kuran-ı Kerim'deki kanıtı olan İsra Suresi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in aktardıklarına göre 'Her kim kıskanç ve haset kimselerin şerrinden korunmak için yedi kere bu İsra Sureni okusun. İsra Suresini okuma alışkanlığı edinen kişiler kötü kimselerin şerrinden korunmuş olur. '
İsra Suresini ezberden abdestsiz bir biçimde okumakta bir sakınca yoktur.
1. Bir gece, kendisine delillerimizden gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya1 (en uzak mescide) yürüten Allah yücedir. Şüphesiz ki O duyandır, görendir.
Peygamber Efendimiz (sas) duaya başlamadan önce tevbe ve istiğfar eder, her hayırlı işte olduğu gibi eûzü besmele ile başlardı. Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi.
Türkçe Okunuşu
Allâhümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvi bihî cesedî ve'rzuknî tilâvetehû 'alâ tâ'atike ânâe'l-leyli ve etrâfe'n-nehâri va'hşurnî me'a'n-nebiyyi salla'llâhu 'aleyhi veselleme ve âlihi'l-ahyâr.
Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz. Niyet ve duadan sonra Kuran'ı okumaya başlayabilirsiniz.
Bütün bunlardan sonra 13. âyette artık insanlar için mazeret kalmadığı belirtilmek üzere, mahşer meydanında toplanan herkesin sorumluluğunun kendi omuzunda olacağı; 14. âyette de her insana, “Oku şimdi kitabını! Bugün kendini yargılamak üzere kendi nefsin yeter!” denileceği bildirilmektedir.
(İsra suresi 13. Ayet ) KADER GAYRETE AŞIKTIR 🙏🙏 Arkadaşlar Yasanın Erken Çıkması Bizlerin Çabasına.
Biz, her insanın kuşunu (işlediklerini, yaptıklarını) kendi boynuna doladık, kıyamet gününde onun için açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız. Herkesin amelini kendi boynuna taktık (ondan ayrılamaz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri