İsra Suresi'nin Faziletleri 45. ayet hakkında; “Yüce Allah bu ayeti okuyan kimseye, yerler ve dağlar gibi sevaptan ecir yazar" diye rivayet edilmiştir.
Kıskanç ve haset kişilerin şerrinden korunmak için İsrâ suresinin okunması söylenir.
Hastalıktan ve dertlerden kurtulmak için İsrâ suresi 82. ayetin okunması gerektiği söylenir. Bu ayeti okuyanların sıkıntılardan uzaklaşacağı, ferahlığa kavuşacağı söylenir. Depresyon gibi ruhsal hastalıkları ortadan kaldırmak için İsrâ suresi 82. ayet okunmalıdır.
Kullarıma söyle: En güzel sözü söylesinler (puta tapanlara sert davranmasınlar). Çünkü şeytan aralarına girer (onları tartışmaya ve kavgaya dürtükler). Doğrusu şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.
Bu sureyi okuyan kişiler için Allah'u Teala'nın yerler ve dağlar kadar sevap yazdığı söylenir. Bu ayet okunan evlere afet ve hırsız girmeyeceği söylenir.
İlgili 22 soru bulundu
Kullarının günahlarını gören ve onlardan haberdar olarak Rabbin yeter. Nûh'tan bu yana biz böyle nicelerini yok ettik. Çünkü kullarının günahlarını bütünüyle görüp haberdar olmakta senin Rabbin gibisi yoktur. Biz Nuh'tan sonra gelen nice nesilleri (yaptıkları kötülükler yüzünden) helak ettik.
Ayetinin Meali (Anlamı): Gerçekten biz Âdemoğullarını şerefli kıldık, onlara karada ve denizde kendilerini taşıyacak vasıtalar lutfettik, onları temiz ve hoş nimetlerle rızıklandırdık ve onları yarattığımız varlıkların bir çoğundan üstün kıldık.
Kabir hayatını inkâr edenler diyor ki: — İsra suresi 52. ayette şöyle buyrulmuş: “Sizi çağıracağı gün O'na hamd ederek uyarsınız ve çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” Allahu Teâlâ bu ayette ölümü uykuya benzetmektedir.
İşte bu sûrenin 53. âyeti olan "Ey iman edenler! Peygamberin evlerine yemeğe çağrılmaksızın vakitli-vakitsiz girmeyin." emri ile bu, beyan buyuruluyor. İkincisi ise Peygamber (asm) insanların arasında bulunduğu esnadadır. O zaman vacip olan da ona hürmet göstermektir.
Biz, her insanın kuşunu (işlediklerini, yaptıklarını) kendi boynuna doladık, kıyamet gününde onun için açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız. Herkesin amelini kendi boynuna taktık (ondan ayrılamaz).
İsrâ Suresi 83. Ayetinin Tefsiri:
Başlarına bir musibet geldiğinde, kendilerine bir zarar, bir kötülük dokunduğunda büyük bir ümitsizlik içine düşerler. Bu, kalbine imanın neşvesi yerleşmeyen ham ruhların portresidir. Gerçek mü'minler böyle değildir.
Tevbe Suresi 14. Ayetinin Tefsiri: Burada müslümanlar, din düşmanlarıyla olan bir kısım kan ve akrabalık bağlarını, dünyevi menfaatlerini bir tarafa bırakarak sebat ve azimle Allah yolunda savaşmaya ve mücadeleye teşvik edilmektedir.
İsrâ Suresi 23-29. ayetlerde verilen mesajlar yine insan yaşamını ve ahret yurduna hazırlık yapmaları için uymaları gereken kurallar topluğudur. “Kulluk” yaratan ile yaratılan arasındaki ilişki düzeyidir. Yani insanı yaratan Allah'a karşı uyulması gereken bir kuraldır.
Ramazan'ın 14. günü İsra suresi 105. ve 106. ayetleri okunur. Ramazanın 14. Günü ikindi namazından sonra iftardan önce kim bu ayeti okuyup bir bardak suya üfleyip orucunu onunla açarsa, dünya ahiret bütün dert elem ve kederlerini alacağına inanılır.
İsra suresinin her bir ayeti çok önemlidir. Bu surenin 105. ayeti ise manevi hastalıklardan korunmak için okunur.
Yine de ki: “Hak geldi, bâtıl zâil oldu! Şübhesiz ki bâtıl, yok olmaya mahkûmdur.” Ve yine deki “Hak geldi, batıl yok oldu. Zaten batıl (hak geldikten sonra) yok olup gitmeye mahkûmdur.”
- Ahzab suresinin 50-51. ayetlerinde evlilik ve aile düzeni konusunda Hz. Peygamber (asm)'e geniş bir serbestiyet verilmiştir. 52. ayette ise, Hz. Peygamber (asm)'in o anda nikahında olan hanımlarının dışında başka kadınlarla evlenmesi yasaklanmıştır.
Âl-i İmrân Sûresi 83. Ayeti Tefsiri
Bu mânada olan hiçbir varlık da O var etmeden var olamaz ve O'nun yok kılması olmadan yok olamaz. Şu halde Allah'ın dışındakilerin hepsi gerek varlık gerekse yokluk bakımından O'nun kudretine boyun eğmiş demektir ki bu, teslimiyet ve boyun eğmenin doruk noktasıdır.
İşte Allah, size ayetleri böyle açıklamaktadır; umulur ki aklınızı kullanırsınız. Ey iman edenler! Bir başkasının evinde yeme içme konusunda köre, topala, hastaya ve bunun gibi ihtiyaç sahiplerine sorumluluk yoktur. Böyle muhtaç kimselere yeme, içme, barınma ve benzeri ihtiyaçları konusunda kolaylık gösterilmelidir.
1. Kabirde sorgu-sual: İnsan öldükten sonra kabre konulunca, münker ve nekir adında iki melek kendisine gelerek, "Rabbin kimdir, dinin nedir, Peygamberin kimdir?" diye sorular soracaklar ve imân ve salih amel sahipleri bu sorulara doğru cevap vereceklerdir.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
- İsra suresi 95. ayette, peygamber olan elçiler ile muhatap olan ümmetler arasındaki ilişkinin zorunluluğuna vurgu yapılmaktadır. Yani insanlara insan peygamber, cinlere cin peygamber, meleklere melek peygamber uygundur.
İsrâ Suresi 88. Ayetinin Meali (Anlamı):
De ki: “Bütün insanlar ve cinler şu Kur'an'ın bir benzerini getirmek üzere bir araya gelseler ve bu hususta güçlerini birleştirip birbirlerine yardımcı da olsalar, imkânı yok, asla onun bir benzerini getiremezler.
Cimrilik de savurganlık da aşırılıktır, bu sebeple haramdır. İkisinin ortası cömertliktir. Ahlâk kitaplarında savurganlık ifrat, cimrilik tefrit olarak nitelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri