İstanbul Boğazı'ndan geçen yıl 8 bin 745'i tanker olmak üzere 45 bin 529 gemi geçiş yaparken, Çanakkale Boğazı ise aynı dönemde 9 bin 250'si tanker olmak üzere 43 bin 582 gemi tarafından kullanıldı. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen yıl 89 bin 111 gemi geçti.
Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, düzenlediği basın toplantısında, gemi trafiği ile ilgili 2022 verilerini paylaştı. Süveyş Kanalı'ndan geçen gemi sayısının geçen yıla göre yüzde 15 arttığına işaret eden Rabi, bu sene toplamda 23 bin geminin kanalı kullandığını söyledi.
(2) Hava çekimi 58 metre ve daha yüksek olan gemiler İstanbul Boğazı'ndan, hava çekimi 70 metre ve daha yüksek olan gemiler Çanakkale Boğazı'ndan geçmeyecektir.
39 yılın ardından 7 Ekim 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde güncelleme yaparak gemilerden net ton başına alınan ücreti 4,08 dolara çıkardık. Bu ücreti 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olarak yeniden güncelliyoruz.”
İlgili 21 soru bulundu
1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekte iken, günümüzde bu sayı ortalama 50.000 civarındadır. Bu sayı günde ortalama 130 gemiye tekabül etmektedir.
Boğazlar'dan geçiş ücreti gemi başına 3 bin 400 dolar
Türk boğazlarına gelirsek 2019 yılı için geçiş yapan 42 bin gemiden Montrö anlaşmasına dayanılarak alınan fener- tahlisiye ve sağlık ücretlerine ilave olarak, kılavuzluk ve römorkör hizmetleri dahil toplam 143 milyon dolarlık gelir elde edildi.
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi ile birlikte İstanbul Boğazı'nın egemenlik hakları, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirli kurallar ışığında Türkiye'ye verilmiştir.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
Süveyş kanalı inşaatı 11 yıl sürmüş ve binlercesi ücret ödenmeyen angarya çalışan köle sınıfından toplamda 1,5 milyon işçi çalışmıştı. Kanla açılan bu kanalın inşası sırasında gerek ihmaller gerekse kolera vb. epidemik hastalıklar neticesinde yaklaşık 50 bin işçi katledildi (Wilson, 1939).
Kanal vasıtasıyla Asya'nın büyüyen üretim gücü Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşıyor. Mısır devlet hazinesinin yıllık gelirine yaklaşık yüzde 1,5 katkı yapan Süveyş Kanalı, istikrarlı bir döviz kaynağı olarak görülüyor.
Hem gece hem de gündüzleri geçişlerin yapıldığı bu kanal, diğer kanallara nazaran en az kaza riski taşıyan bir kanaldır. Coğrafik ve politik olarak oldukça mühim bir konumda olan Süveyş Kanalı günümüzde Mısır'a bağlıdır.
Türk savaş gemileriyle giriş ve çıkışları kontrol altına alınırken, bölge, havadan gelecek tehditlere karşı 'kontrollü hava sahası' ilan ediliyor. Boğaz ayrıca uçaksavarlar ve savunma sistemleriyle koruma altına alınıyor.
Ülkemizde knot hız birimi sıklıkla kullanılmadığı için knot biriminin saatte kaç kilometre hıza eşit olduğu merak edilen konular arasındadır. 1 saatte yapılan deniz mili, o geminin 1 saatte yaptığı hızı ifade eder. Saatte 1 deniz mili 1,852 km yaptığına göre 1 knot saate 1.852 kilometre hız yapar.
2021 yılında ise gemi geçiş sayısının 38 bin 551 olduğu ifade edilen açıklamada, gemilerin gross tonajının 631 milyon 921 bin, net tonajının 341 milyon 742 bin ve taşınan toplam yükün 465 milyon 357 bin metrik tona ulaştığı vurgulandı.
7 Ekim 2022'de düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte şu anda boğazlardan elde edilen fener, tahlisiye ve sağlık rüsumu ücretleri 5 kat artırılarak mevcutta 40 milyon dolar olan gelir 200 milyon dolar seviyesine çıkarılacak. Ayrıca, ücret her yıl 1 Temmuz'da Ulaştırma Bakanlığı tarafından güncellenecek.
Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.
Kanal İstanbul ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi
Kanal İstanbul geçişi ücretli olsa bile Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi yürürlükte olduğu sürece, Boğazlardan geçecek ticari gemileri Kanal İstanbul'dan geçmeye zorlayamaz.
Yer yer 800 metre genişliğe ulaşan ve deniz yatağı boyunca akan nehrin üzerinde kanallar ve şelaleler bile var. Nehrin suyu çok yüksek oranda tuzlu ve bol miktarda tortu taşıyor. İngiliz Leeds Üniversitesi uzmanları, ilk kez robot bir denizaltı aracı kullanarak deniz yataklarında bulunan kanallar üzerinde çalıştılar.
6- Doğal Sınırlardan Biri Olarak Kabul Edilir
Bu özelliği ve konumu itibariyle İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir.
Panama Kanalı - Panama
Beş yılda yapılan bu kanalda binlerce insan, zor çalışma şartları nedeniyle hayatını kaybetti. Kanalın maliyeti o dönemin parasıyla 337 milyon dolar, yanı günümüzde yaklaşık 7,3 milyar dolara denk geliyor. 1999 yılında Panama hükümeti kanalın işletmesini Panama Kanalı Otoritesi ile ABD'den aldı.
Türk Boğazları: Gemi Trafik Hizmetlerinin sunulduğu coğrafi alan olarak Türk Boğazları; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Egemenliğinde 37 Mil uzunluğunda Çanakkale Boğazı, 110 Mil uzunluğunda Marmara Denizi ve 17 Mil uzunluğunda İstanbul Boğazı'ndan oluşmaktadır.
Ancak, su bağlantısı çok sonra, Holosen'de (7200 yıl önce) Boğaz'ın kuzey ve güneydeki körfezlerin birleşmesi ile meydana gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri