İnsanlar, 600 metreden daha uzakta olan bir varlığı 3 boyutlu olarak görmez. İnsanlar varlık anlamında 3 boyutlu olsalar da (bir insanın uzunluğu genişliği ve yüksekliği vardır) 4. boyut olan zamanın içinde yaşarlar. 4 boyuttan daha fazlası var mı sorusunun yanıtı halen kesinleşmemiştir.
Merhaba,fizikte sicim kuramına göre on uzay ve bir zaman boyutu olmak üzere on bir boyutludur. Matematiksel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak biz üç uzay ve bir zaman boyutunu algılayabiliyoruz.
Buna zaman boyutu denir. İçinde yaşadığımız dünyada herhangi bir nesnenin konumunu bu dört sayıyla belirlemek mümkün olduğundan üç uzay bir zaman olmak üzere 4 boyutta yaşıyoruz.
Bugün evrende uzunluk, genişlik, yükseklik ve zamanla birlikte 4 boyut görebiliyoruz. Diğer 7 boyut ise gözlerden gizlenmiş durumda. Ancak, yeni hesaplamalar evren yaşlandıkça görebildiğimiz boyutların sayısının artacağını gösteriyor.
Aynı küre, 1. boyutta sadece nokta olarak varolabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
Dört boyutlu uzay
Einstein'ın görelilik teorisinde uzay-zaman bir bütün olduğu için Evren'i de dört boyutlu kabul ediyoruz ve 4 boyutlu bir şekil olarak çiziyoruz.
1- Tanrı 5. boyutta hüküm sürmektedir.
Beş boyutta; 1. Simplex grubundan 5 simplex; 6 köşe, 15 kenar, 20 yüz (her biri eşkenar üçgen olmak üzere), 15 hücre (her biri düzenli dört yüzlü şekil olmak üzere), 5 hiperhücre (her biri 5 hücre) ile birlikte.
"Her şeyin kuramı" ("The Theory of Everything"-TOE) na en yakın aday olarak görülmektedir. Bu kuram 5 farklı Sicim Kuramı'nı birleştirmiştir ve 10 yerine 11 boyutlu bir evren resmi ortaya koymuştur.
Örneğin binanın ikinci katında buluşacağınızı belirtirseniz üçüncü boyut bilgisini de vermiş olursunuz. Ama bu üç boyut bilgisi de yetmez. Ne zaman buluşacağınızı söylemezseniz yine anlaşamazsınız. Bu yüzden zaman, 4. boyut olarak tanımlanıyor.
Albert Einstein tarafından 1905 yılında ortaya atılan Görelilik Teorisi'nden bu yana dördüncü boyut genellikle zaman olarak bilinirdi. Fakat ABD ve Avrupa'da iki ayrı araştırma grubu tarafından yapılan çalışma, dördüncü uzay boyutunun varlığını kanıtladı.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Örneğin, ses dalgaları veya elektromanyetik dalgalar üç boyutludur.
En basit tanımıyla; bir nesnenin boyutu, o nesnenin üzerindeki bir noktayı belirtmek için gereken minimum koordinat sayısı olarak tanımlanır. Nokta sıfır boyutludur çünkü üzerinde belirtebileceğimiz tek nokta kendisidir.
Düzlem, kare ya da daire yüzeyinin iki boyutu vardır, çünkü bu yüzeyler üzerindeki herhangi bir noktayı tanımlamak için iki koordinata ihtiyaç vardır (örneğin kare üzerindeki bir noktayı tanımlamak için hem enleme, hem de boylama ihtiyaç vardır).
Soruya görelilik teorisi açısından cevap verirsek zaman 4. Boyutu oluşturur.
1. boyut, bitkiler ve minerallerin seviyesindeki boyuttur. 2. boyut, hayvanlar, 3. boyut ise üzerinde yaşadığımız Yerkürenin/Gaia'nın/Dünyanın kendisidir, evrenimizdir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
Spiritüel boyutu ele aldığımızda bilmeliyiz ki o ruhsallığın, maneviyatın, derin sevinç hissinin ve huzurun deneyimlendiği tinsel bir boyuttur. İnsanın metafizik boyutlarına çıkması, iç huzuruna kavuşmasıdır. Olaylara ruhsalık ile, iç benlikle ve maddeci olmadan, ilahi sevgiyle bakmaktır.
Başka boyuta geçmek amacıyla kullanılıyor. Ama o boyuttaki varlıkların da buraya geçmesini sağlıyor o kapı. Böyle kapılar sadece dünyaya geçmek için açılmaz."
Kâinattaki her bir organizmanın kollektif işbirliği sonucu evren oluşturmaktadır. Bu yüzden evren canlı bir organizmadır.
Bu senaryoya göre Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok. Einstein kendi kütleçekim kuramında, evrenin sonlu ve mükemmel bir 3 boyutlu küre olabileceğini söylemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri