İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos (Öküz Geçidi)), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.
Marmara ve Karadeniz'i birleştiren İstanbul Boğazı, sadece düz olarak hesaplandığında uzunluğu 32 kilometredir. Rumeli yakasından Haliç kıyılarına, Anadoluhisarı'ndan Rumelihisarı'na kadar uzanan boğaz, Bebek'le Kandilli arasında en derin yere ulaşır. Arnavutköy ve Vaniköy arasında da oldukça derinlik vardır.
To navigate, press the arrow keys. İstanbul Boğazı üzerinde yer alan iki asma köprüden biri olan Boğaziçi Köprüsü'nün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtinde yer alır.
Tarih sahnesinde de köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul Boğazı birçok devlet tarafından kuşaltılmış 15. yy'den sonra "Türk Boğazları" statüsü içinde yerini almıştır. Güney sınırı, Kadıköy İnciburnu Feneri – Ahırkapı Feneri'nden başlar. Kuzey sınırına ulaşabilmek için 29,9 km kuzeye gitmeniz gerekir.
Çanakkale Boğazı, Balkanları (Avrupa) Gelibolu Yarımadası boyunca Anadolu'dan ayıran uzun dar bir boğazdır.
İlgili 35 soru bulundu
İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos (Öküz Geçidi)), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.
Cebelitarık Boğazı, İspanya'nın güney ucu ile kuzeybatı Afrika arasında yer almaktadır. Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'nu birbirine bağlayan önemli bir su yolu olup, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirlerinden ayırmaktadır. Siyasi olarak egemenliği üç ayrı ülkede olup bu ülkeler Fas, İngiltere ve İspanya'dır.
Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası. Sahil şeridindeki semtler Rumeli yakasında, Beşikaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumelihisarı, Baltalimanı, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere, Sarıyer ve Rumelikavağı'dır.
Ülkemizde iki adet boğaz vardır ve bu boğazların stratejik önem arz etmesi, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu kıtalarını birbirine bağlaması sebebiyle ülkemize boğazlar ülkesi adı verilmektedir. Ülkemizde bulunan bu önemli boğazlar "İstanbul Boğazı" ve "Çanakkale Boğazı" olmaktadır.
Bu listeye göre İstanbul'un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı. Mahalle bazında bakıldığında İstanbul'daki lüks semtlerin yoğunlukta bulunduğu yer Beşiktaş'tır.
İsterseniz bu dosyaya başlarken önce en çok merak edilen “İstanbul'da En Pahalı Evler hangi semtte?” sorusuna bakalım. İstanbul'un en pahalı ilçesi neresidir sorusunun yanıtında zirvede Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Bakırköy bulunuyor. En pahalı konutlar ise Beşiktaş'ta yeralıyor.
Boğaziçi, Bizans öncesinden, Antik Yunanca Bos (Geçit) ve Poros (Öküz) sözcüklerinin bileşimi olan Bosporus (Öküz Geçidi) olarak anılmış. Halen uluslararası metinlerde Bosphorus olarak anılıyor Boğaziçi, Üniversite de öyle.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
İstanbul Boğazı dünyanın en işlek ve en dar su yolarındandır. Yüzyıllardan beri Karadeniz'in kuzeyinde yer alan ülkeler ile Akdeniz ülkelerini birbirine bağlayan iki önemli boğazdan biridir. Çevresinde yaklaşık olarak12.000.000 insanın yaşadığı önemli bir sanayi, ticaret, ulaşım ve turizm merkezinin ortasında yer alır.
Özellikle Haliç ve Galata arasındaki alanı panoramik gören bölge, İstanbul Boğazı'ndan da Üsküdar, Çamlıca Tepesi ve Kız Kulesi'ne hâkim muhteşem bir görüş alanına sahip. Ayrıca Ayasofya ve Aya İrini'yi de Süleymaniye – Kalafat Yeri'nden harika bir açıyla görebilirsiniz.
Dünyada 52 tane Türkiye'de 2 tane insanda bir tane bulunan şeyin ne olduğu merak edilen konular arasında yer aldı. Şimdi, yeterince düşündüyseniz sorunun cevabına bakalım... Dünyada 52 Tane, Türkiye de 2 Tane ve insanda 1 tane olan şey nedir? sorusunun cevabı 'BOĞAZ'dır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
6- Doğal Sınırlardan Biri Olarak Kabul Edilir
Bu özelliği ve konumu itibariyle İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir.
20 Şubat 1970'te Beylerbeyi'nde temeli atılan Boğaziçi Köprüsü, Cumhuriyet'in ilanının 50. yıldönümü olan 29 Ekim 1973'te Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açıldı.
Toplam uzunluğu 1.560 m, orta açıklığı, yani iki kule arası 1.074 m olan köprünün tabiyesini taşıyıcı ana kablolara bağlayan askı kabloları, düz değil eğik düzenlenmiştir.
Cebelitarık, İber Yarımadası'nın güney ucunda yer alan bir Britanya Denizaşırı Toprağı'dır.
Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası (169° 44' W) ile Amerika'nın en batı noktası (168° 05' W) arasında bir boğazdır. Günümüzde Rusya ile ABD (Alaska) arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri