İstanbul Boğazı üzerinde yer alan iki asma köprüden biri olan Boğaziçi Köprüsü'nün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtinde yer alır. İstanbul Boğazı üzerinde yer alan ikinci köprü olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kavacık ile Hisarüstü arasında yer alır.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir.
Dünyanın en uzun 10 asma köprüsü arasında hali hazırda Türkiye'den üç köprü var, Çanakkale 1915 Köprüsü tamamlandığında bu rakam 4'e yükselecek. İkinci sırada Osman Gazi köprüsü yer alıyor. 2016 yılında açılan köprünün açıklığı 1550 metre.
Türkiye'nin en uzunu henüz trafiğe açılmayan 1408 metre ana açıklığı ile İstanbul Boğazı üzerindeki Yavuz Sultan Köprüsü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1090, Boğaziçi Köprüsü ise 1074 metre uzunluğunda. Dünyanın bilinen ve hala kullanılan en eski köprüsü kabul edilen tarihi Taşköprü de Adana'da bulunuyor.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı.
İlgili 26 soru bulundu
İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olması nedeniyle halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü; Ortaköy ve Beylerbeyi arasında Asya ve Avrupa'yı karayoluyla birbirine bağlayan asma bir köprüdür.
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi'nin iki yakasını bağlayan köprünün toplam 2.682 m uzunluğundadır. 1.550 m orta açıklığıyla, Dünyada işletmeye açık olan en büyük orta açıklıklı Asma Köprüler sıralamasında 7. sırada yer almaktadır.
Başkan Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti." ifadelerini kullandı.
İstanbul boğazına yapılan üçüncü köprünün açılışı yapıldı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü adı verilen üçüncü köprüden ilk geçişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, (Birinci Köprü olarak da bilinir) Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan iki asma köprüden biridir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda ise Üsküdar Beylerbeyi semtimizdedir..
Günümüzde Galata köprüsü; Galata ve Eminönü'yü Haliç üzerinden birleştirir. Haliç üzerinde diğer iki köprü de Atatürk Köprüsü ve Haliç Köprüsü'dür.
İstanbul Boğazı üzerinde yer alan iki asma köprüden biri olan Boğaziçi Köprüsü'nün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtinde yer alır. İstanbul Boğazı üzerinde yer alan ikinci köprü olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kavacık ile Hisarüstü arasında yer alır.
Yapımına 1970 yılında başlanan ve 29 Ekim 1973 yılında tamamlanarak hizmete açılan Boğaziçi Köprüsü ile Çevreyolu, Avrupa ve Asya arasında ilk sabit bağlantı olarak Türkiye ulaşım ağının çok önemli bir halkasını oluşturmaktadır.
TÜRKİYENİN EN UZUN KÖPRÜSÜ ÇANAKKALEYE.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesi 24 Ekim 2014 tarihinde tamamlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı, 26 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirilen resmi bir törenle yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bahreyn, Bosna Hersek, Makedonya gibi ülkelerin devlet başkanları katıldı.
İstanbul Boğazı'nın üç gerdanlığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak, milyonlarca aracın kıtalar arası geçişini kolaylaştırıyor.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Km'lerce uzunluğa sahip olan dünyanın en uzun köprüleri, deniz yolculuğunun zorluklarını azaltmak ve bölgeler arasındaki mesafeleri kısaltmak ya da ulaşımı kolaylaştırılmak için yapıldı. Dünyanın en uzun köprüsü 164,8 km olurken, dünyanın en uzun asmalı köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü oldu.
Bakanlık koordinesinde yürütülen tüm projelerde, güvenlik ve sağlamlığın her zaman ön planda tutulduğunu ifade eden Bakan Turhan, "15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi tüm 'mega projeler' depremin yanı sıra şiddetli rüzgarlara karşı da dayanıklı." diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri