İstanbul Boğazı'ndan geçen yıl 8 bin 745'i tanker olmak üzere 45 bin 529 gemi geçiş yaparken, Çanakkale Boğazı ise aynı dönemde 9 bin 250'si tanker olmak üzere 43 bin 582 gemi tarafından kullanıldı. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen yıl 89 bin 111 gemi geçti.
1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekte iken, günümüzde bu sayı ortalama 50.000 civarındadır. Bu sayı günde ortalama 130 gemiye tekabül etmektedir.
Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, düzenlediği basın toplantısında, gemi trafiği ile ilgili 2022 verilerini paylaştı. Süveyş Kanalı'ndan geçen gemi sayısının geçen yıla göre yüzde 15 arttığına işaret eden Rabi, bu sene toplamda 23 bin geminin kanalı kullandığını söyledi.
Hali hazırda günde 49 gemi geçiş yapabilirken ikinci kanalın da devreye girmesi ile 99 gemi geçiş yapabilecek ve bekleme süresi 11 saatten 3 saate düşecek. Yeni kanalın açılmasının ardından Süveyş Kanalı'ndan geçecek gemi sayısı ile Mısır'ın kanaldan elde ettiği gelirin yüzde 200′den fazla artacağı ifade ediliyor.
Ayrıca, gemiler İstanbul Boğazı'nda ortalama her bir geçiş için yaklaşık 14,5 saat beklemektedir. Tanker gibi tehlikeli yük taşıyan gemilerde ortalama bekleme süresi 35 saate ulaşmaktadır. Bazen 3-4 günlük beklemeler olabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi ile birlikte İstanbul Boğazı'nın egemenlik hakları, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirli kurallar ışığında Türkiye'ye verilmiştir.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
Süveyş kanalı inşaatı 11 yıl sürmüş ve binlercesi ücret ödenmeyen angarya çalışan köle sınıfından toplamda 1,5 milyon işçi çalışmıştı. Kanla açılan bu kanalın inşası sırasında gerek ihmaller gerekse kolera vb. epidemik hastalıklar neticesinde yaklaşık 50 bin işçi katledildi (Wilson, 1939).
Kanal vasıtasıyla Asya'nın büyüyen üretim gücü Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşıyor. Mısır devlet hazinesinin yıllık gelirine yaklaşık yüzde 1,5 katkı yapan Süveyş Kanalı, istikrarlı bir döviz kaynağı olarak görülüyor.
Hem gece hem de gündüzleri geçişlerin yapıldığı bu kanal, diğer kanallara nazaran en az kaza riski taşıyan bir kanaldır. Coğrafik ve politik olarak oldukça mühim bir konumda olan Süveyş Kanalı günümüzde Mısır'a bağlıdır.
Panama Kanalı Yönetimi'nin (ACP) yaptığı açıklamaya göre, 31 olan günlük gemi geçiş sayısı 3 Kasım'dan itibaren 25'e, Şubat 2024'ten itibaren de 18'e düşürülecek. Kuraklık öncesi dönemde kanaldan günde ortalama 36 gemi geçiyordu.
Türkiye'de sahip olduğu denizler, boğazlar ve limanlar sayesinde avantajlı bir durumdadır. Bu çalışmada küresel ticarette büyük bir yere sahip olan iki yapay su kanalı Süveyş ve Panama kanalı veriler ışığında incelenmiştir.
Yani geçen her gemi ortalama 180 bin dolar gelir bıraktı. Süveyş Kanalı'ndan 2018 yılında 18 bin 174 gemi geçti ve bunlar toplamda 5 milyar 585 milyon dolar geçiş ücreti ödedi. Buradaki gemi başına geçiş ücreti ise ortalama 307 bin dolar.
Türk savaş gemileriyle giriş ve çıkışları kontrol altına alınırken, bölge, havadan gelecek tehditlere karşı 'kontrollü hava sahası' ilan ediliyor. Boğaz ayrıca uçaksavarlar ve savunma sistemleriyle koruma altına alınıyor.
Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.
(2) Hava çekimi 58 metre ve daha yüksek olan gemiler İstanbul Boğazı'ndan, hava çekimi 70 metre ve daha yüksek olan gemiler Çanakkale Boğazı'ndan geçmeyecektir.
Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın 2022-2023 yıllık geliri bir önceki döneme göre yüzde 35 artışla 9,4 milyar dolara ulaştı.
Panama Kanalı - Panama
Kanalın maliyeti o dönemin parasıyla 337 milyon dolar, yanı günümüzde yaklaşık 7,3 milyar dolara denk geliyor. 1999 yılında Panama hükümeti kanalın işletmesini Panama Kanalı Otoritesi ile ABD'den aldı.
Süveyş Kanalı Projesi, Sokullu Mehmed Paşa'nın fikriydi
Bu bölge üzerinde Osmanlı'nın kontrol sağlamak istemesinin tek sebebi ekonomik ve siyasi sebepler değildi.
Süveyş Kanalı Şirketi (Compagnie Universelle du canal maritime de Suez) 15 Aralık 1858'de kuruldu. Kanalın inşaatına 25 Nisan 1859'da geleceğin Port Said sahilinde yapılan kazılarla başlandı. 1859'dan 1869'a kadar sürdü. Kanalı kazmak, 1864'e kadar zorunlu çalıştırma (corvée) ile yaklaşık 10 yıl sürdü.
DUVAR - Mısır'ın kuzey doğusundaki Süveyş Kanalı, bir kez daha 'gemi kazası' nedeniyle tıkandı. AA'nın Mısır medyasından aktardığı habere göre bir petrol tankeri, Süveyş Kanalı'nın güney girişi yakınında karaya oturdu. Bu nedenle kanaldaki gemi trafiği tamamen durdu, tankeri kurtarma çalışmaları başlatıldı.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Türkiye Tiratlon Federasyonu Başkanlığının koordinatörlüğünde düzenlenen Oral B Challenge Uluslararası 2023 Yılı İstanbul Triatlonu yüzme yarışları nedeniyle İstanbul Boğazı gemi trafiği 03.30'dan itibaren çift yönlü olarak askıya alınmıştır." ifadelerine yer ...
Boğazlar askersiz hale getirilmiş, dolayısıyla Türkiye'nin Boğazlarda asker bulundurmaması durumu ortaya çıkmıştı. Bir diğer önemli nokta ise Boğazların yönetiminin, başkanlığını Türkiye'nin yapacağı bir komisyona bırakılmasıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri