IBAN ile yapılan dolandırma işlemlerini son zamanlarda sıkça duyuyoruz. Dolandırıcılar, şirketlerin uluslararası şirketlerle gerçekleştirdikleri e-posta yazışmalarının içine sızmakta ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaraları ile değiştirmektedirler. Böyle yöntemle belkide tüm birikiminize erişim sağlayabilirler.
Sadece isim ve soy isim kullanılarak yani IBAN numarası ile dolandırılmazsınız. Ayrıca IBAN numarası sadece para gönderme için kullanılır. IBAN numarası ile para çekme gibi bir durum söz konusu değil. IBAN numaranız başkasının elinde olsa veya ezbere bilse dahi onunla para çekemez.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
Uluslararası Banka Hesap Numarası standardına göre her bir IBAN, en fazla 34 karakter içerebilir. Türkiye standartlarında ise IBAN'lar 26 hanelidir. Bu 26 hanenin ilk ikisi harf, kalan 24 tanesi rakamdır. Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur.
İlgili 43 soru bulundu
Bilgilerime ulaşır mı? Bilgi derken ıban girince isim çıkar kime gideceği ile ilgilli başka birşeye ulaşamaz.
Açılan ekranda Türk Lirası'nı çekeceğiniz banka hesabınıza ait IBAN numarası ve miktarı girmeniz gerekmektedir. Ayrıca IBAN bilgisine sonraki işlemlerinizde kolay erişim için Rumuz belirleyebilirsiniz. Bu bilgileri girdikten sonra TRY Çek butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek yapmanızı isteyebilirler. Fakat bedelini ödediğiniz bu ürünler asla gelmeyecektir. Dolandırıcılar kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
İnternet dolandırıcılığı mağdurları derhal ödeme yapılan banka ile iletişime geçmeli ve söz konusu işleme bloke talebinde bulunmalıdır. Ardından suçun işlendiği yerde bulunan savcılık ya da kolluk makamlarını durumdan haberdar etmeli ve şikayette bulunmalıdır.
En çok karşılaşılan dolandırma vaadi ise şöyle: Dolandırıcılar, aradıkları kişilere kredi notları düşük olsa bile kredi çıkartabileceklerini söyler. Kişinin kredi puanı gerçekten düşükse ve bu vaade inanmışsa dolandırıcılar hesap numaralarını verip para isterler ve sonradan ortadan yok olurlar.
IBAN PAYLAŞMAK SUÇ MU? IBAN paylaşımı suç değil.
Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN'ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır.
yok olmaz, hesabınla ilgili bir işlem yapamaz.
IBAN'ın amacı, bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. IBAN kullanılmadığında, hesap numaralarında belli bir standart olmadığı için numaranın doğruluğundan emin olunamamaktadır.
Uluslararası bir işlem sırasında belirli bir bankayı tanımlamak için SWIFT kodu kullanılırken, IBAN uluslararası işlemde yer alan bireysel bir hesabı tanımlamak için kullanılır. Her ikisi de uluslararası finans piyasasının düzgün işleyişinde önemli bir rol oynar.
Pek çok esnaf işyerine IBAN'ların olduğu karekodlu tabela koymaya başladı. Müşteri, karekodu okuttuğunda IBAN numarası anında telefona yükleniyor. Ödeme birkaç saniye içerisinde gerçekleşiyor. Ancak POS yerine IBAN kullanılması vergi kaybına neden olabilir.
Dolandırılan kişiler, gönderdikleri paralarını birçok yolla geri alabilirler. Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.
Mağdur olduğunuz bir durum karşısında derhal şikayet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun. Dolandırıldım ne yapmalıyım hususunda soruya cevap vermeden önce nerede dolandırıldığınız önemlidir. Zira burada şüphelilerin bulunması gereklidir.
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
Özel veya Genel Temsil Yetkisi
An cak hesaptan havale konusunda talimat veremez veya kendi adına ve hesa bına veya üçüncü kişi için hesaptan para çekemez. Kredi alabilmesi için, temsil edilenden bu hususta özel yetki alması gerekir.
Bankacılık Kanunu 73. Maddesi ile banka personelinin görevi gereği elde ettiği müşteri bilgilerinin sır niteliğinde olduğunu ve üçüncü kişilerle açıklanamayacağını düzenlemektedir.
Bankacılık Kanunu'nun 73. Maddesine istinaden Banka personelinin görevi sırasında öğrendiği müşterilerine ait bilgileri kanunen yetkili kılınmış kurum ve kişiler dışındaki 3. Şahıslarla paylaşması yasaktır.
Vatandaşların hesap numarası bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini belirten Avukat Alper Sarıca, şunları anlattı: “Bu kişilere hesap bilginizi sakın vermeyin. Aksi halde tuzağa düşüp dolandırıcıların yerine siz 10 yıla kadar hapisle sanık olabilirsiniz. Tutuklanabilir hatta mahkum olabilirsiniz.
Başka bir IBAN adresine para göndermen durumunda açıklama kısmında “Gönderen: İsim Soyisim” şeklinde yazacaktır. Yani para gönderen kişinin isim bilgileri karşı tarafta işlemin açıklama kısmında görünecektir. İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır.
Banka hesap numarası aynı zamanda IBAN olarak da bilinmektedir. IBAN kelimesinin açılımı ise International Bank Account Number olarak ifade edilebilir. Kelimenin Türkçe anlamının ise Uluslararası Banka Hesap Numarası olduğu bilinmektedir. IBAN en fazla 34 alfanumerik karakterden meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri